Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΗΔΕΝ ΟΛΟΣΤΡΟΓΓΥΛΟ.

Θα συμφωνήσω με τον κ Ρακιντζή πως η κοπάνα από το Δημόσιο είναι μια υπόθεση πολύ σοβαρή, όπως και η διαφθορά. Και πως υπάρχουν κάποιοι κοπανατζήδες και στη Αρχαιολογική Υπηρεσία, που ίσως εκμεταλλεύονται τη γενική χαλαρότητα στο Δημόσιο, οπωσδήποτε όμως σε πολύ μικρότερο βαθμό από αλλού.
Ειδικά όσον αφορά στους αρχαιολόγους, καλό θα ήταν, όπως τα λέει ξεκάθαρα στην παρέμβασή του ο επί σειρά ετών Γενικός Γραμματέας του (τότε) ΥΠΠΟ Γιώργος Θωμάς, κάπου ο κ.Επιθεωρητής είναι άδικος και ξεκίνησε τους ελέγχους του από λάθος τόπο. Όποιος νομίζει πως το τεράστιο επιστημονικό, διοικητικό και αναπτυξιακό έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, με τις ειδικές μάλιστα απαιτήσεις που έχει, μπορεί να γίνει από "κοπανατζήδες", είναι πολύ μακριά νυχτωμένος. Και αυτό αφορά .....
...και στις κεντρικές και στις περιφερειακές υπηρεσίες, που με τεράστιες ελλείψεις, μύρια όσα προβλήματα και γελοία αμοιβή, φέρνουν σε πέρας αυτά τα έργα.
Όποιος θέλει, ας αναζητήσει την εργογραφία των αρχαιολόγων και άλλων επιστημόνων της Α.Υ. Ας αναζητήσει τη συμμετοχή τους στα διεθνή συνέδρια. Ας αναζητήσει το ρόλο τους σε θέματα εξωτερικής πολιτικής της χώρας, στην προστασία του ανθρωπογενούς, αλλά και (παλιότερα) και του φυσικού περιβάλλοντος , στην ενημέρωση των πολιτών. Και όλα αυτά γίνονται όχι μόνο μέσα στον υπηρεσιακό χρόνο, αλλά κυρίως σε αυτό που άλλοι λένε και διεκδικούν ως ελεύθερο.
Από την άλλη μεριά ας μας πει ο κ. Επιθεωρητής ποια άλλη Υπηρεσία του Δημοσίου "παίρνει στρογγυλό μηδέν" στα θέματα της διαφθορά; Πόσες άλλες Υπηρεσίες πιστεύουν ότι οι Νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται, ακόμη και αν γίνονται δυσάρεστες (και οι υπάλληλοι) στους πολίτες, που κάποιοι έχουν μάθει να τους χαϊδεύουν και να τους χειρίζονται (τους Νόμους) κατά βούληση.
Βάζοντας όλα αυτά στη ζυγαριά πολλά ανησυχώ με αυτό που κάποιοι επιχειρούν να παρουσιάσουν σαν αξιολόγηση και αναβάθμιση του Δημοσίου. Δεν κατακεραυνώνεις κάποιον για κάποια θέματα, που μπορεί να είναι και τυπικά, ή να μην έχουν την έκταση και τη σημασία που τους δίνεις. "Τον βάζεις κάτω" και τον "ξεζουμίζεις" εφ' όλης της ύλης δίκαια και αντικειμενικά και με κριτήρια κόστους-οφέλους.
Αλλιώς επιτρέψτε μου να είμαι καχύποπτος πως κάποιοι κάποια άλλα συμφέροντα θέλουν να εξυπηρετήσουν. Δεν είναι δα και από τις πιο αγαπητές στον "κόσμο της (υπ)ανάπτυξης", στους πολιτικούς, αλλά και σε όσους έχουν συμφέροντα, οι Υπηρεσίες αυτές.
Μιχάλης Ανδριανάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: