Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΜΟΝΟΜΕΤΟΧΙΚΗΣ ΑΕ

Δημοτικό Συμβούλιο 23-7-2013
                                      Εισήγηση
                                      Θέμα 2ο Λειτουργία Δημοτικής Μονομετοχικής ΑΕ

Από την αρχή του ορισμού της διοίκησης της Μονομετοχικής ΑΕ 2011 διεφάνη η βούληση της Δημοτικής Αρχής να προχωρήσει χωρίς διαφάνεια εφ όσον η διαδικασία την οποία ακολούθησε εξαιρούσε την μία από τις δύο δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης 
Έτσι δεν αποδέχτηκε την πρόταση της αντιπολίτευσης για ενδεκαμελές (11) Διοικητικό Συμβούλιο όπου εννέα μέλη θα προτείνονταν από την Δημοτική πλειοψηφία , ένα μέλος από την μείζονα αντιπολίτευση και ένα μέλος από την ελάσσονα αντιπολίτευση δηλαδή ένα τελικό 9-2. Αντί αυτού η πρόταση της πλειοψηφίας ήταν εννεαμελές (9) διοικητικό Συμβούλιο με οχτώ μέλη (8) από πρόταση της συμπολίτευσης και ένα (1) μέλος από πρόταση των αντιπολιτεύσεων.
Ακόμα και η πρόταση της πλειοψηφίας ....
... θα μπορούσε ομόφωνα να γίνει αποδεκτή αν προέβλεπε στο σύνολο των εννέα μελών, δύο μέλη από την αντιπολίτευση δηλαδή 7-2, ούτε αυτό έγινε δεκτό από την Δημοτική πλειοψηφία.
Όπως ήταν φυσικό σύσσωμη η αντιπολίτευση αρνήθηκε τέτοιες μεθοδεύσεις, έτσι προέκυψε μια διοίκηση της μονομετοχικής ΑΕ με εννέα μέλη τα οποία όλα προέρχονται από την πρόταση της  συμπολίτευσης.
Εξ αιτίας διαφόρων φαινομένων κακής διαχείρισης από την διοίκηση της Μονομετοχικής η αντιπολίτευση ζήτησε δημοτικό συμβούλιο προκειμένου να συζητηθεί το θέμα και να παρουσιαστούν στοιχεία και να δοθούν απαντήσεις σε εύλογα ερωτήματα.
Στις 14-6-2011 συγκαλείται Δημοτικό Συμβούλιο όπου δεν γίνεται ουσιαστική συζήτηση ούτε παρουσιάστηκε οποιοδήποτε στοιχείο-έγγραφο διότι κατά δήλωση του προέδρου της Μονομετοχικής οι  φάκελοι με τα έγγραφα βρίσκονταν στο σπίτι του.
Σχετικά με το θέμα απεστάλη επιστολή από την αντιπολίτευση 15-6-2011.
Συνεχίζουν να βγαίνουν στην δημοσιότητα αρνητικές αναφορές για την λειτουργία της Μονομετοχικής στις προστατευόμενες περιοχές Μπάλος-Ελαφονήσι (Natura-Αρχαιολογικός Χώρος-Ιστορικός Τόπος) στα επίμονα αιτήματα της αντιπολίτευσης ο πρόεδρος της Μονομετοχικής αποστέλει για το θέμα έγγραφο 61/8-9-2011.
Στο έγγραφο αυτό δεν δίδεται καμία απάντηση για όσα αρνητικά έχουν δει το φως  της δημοσιότητας και επιπλέον δεν προσκομίζεται κανένα από τα ζητούμενα έγγραφα παρόλο που έχουν προηγηθεί δύο εντολές εισαγγελέα ΑΠ 4774/28-8-2011 και ΑΠ 5034/7-9-2011 προκειμένου να καταστεί δυνατό η αντιπολίτευση να λάβει τα στοιχεία τα οποία ζητούσε.
Στις 8-10-2011 η αντιπολίτευση απέστειλε στην διοίκηση της Μονομετοχικής με κοινοποίηση στο Δήμο Κισάμου επιστολή με την οποία κατίγγειλε τις διάφορες μεθοδεύσεις προκειμένου να μην της δοθούν τα έγγραφα τα οποία εζητούντω.
Η ίδια κατάσταση αδιαφάνειας και κακοδιοίκησης συνεχίζεται με μεγάλη ευθύνη της δημοτικής αρχής η οποία δεν φέρνει για συζήτηση κανένα θέμα της Μονομετοχικής όπως και προβλέπεται από το νόμο.
Βλέπουν το φως της δημοσιότητας τετρασέλιδα ρεπορτάζ-καταγγελίες συνοδευόμενα από φωτογραφικά ντοκουμέντα στο διαδίκτυο. Είναι καθημερινό φαινόμενο τα αρνητικά σχόλια για την διαχείριση από τον Δήμο και την Μονομετοχική των προστατευόμενων περιοχών Μπάλου και Ελαφονήσου.
Στις 15-8-2012 η ελάσσων αντιπολίτευση ζητάει με έγγραφο σύγκλιση Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα τα όλα όσα αρνητικά βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την διαχείριση από τον Δήμο και την Μονομετοχική.
Δε συγκαλείται Δημοτικό Συμβούλιο.  Η Δημοτική αρχή σιωπά και κυρίως φροντίζει κανένα θέμα σχετικό με την Μονομετοχική να μην συζητείται και να μην αναφέρεται στο δημοτικό συμβούλιο.
Πέπλα σκότους και σιωπής.
Στις 3-6-2013 αποστέλλεται στην Μονομετοχική με κοινοποίηση στον Δήμο, Αποκεντρωμένη διοίκηση και ΑΣΕΠ έγγραφο της αντιπολίτευσης όπου επισημαίνεται ο λάθος τρόπος πρόσληψης διμηνιτών για την διαχείριση σε Μπάλο και Ελαφονήσι. Επισημαίνεται δε το απαράδεκτο στα προσόντα των προσλαμβανόμενων να μην είναι απαιτούμενη η καλή γνώση Αγγλικής και μάλιστα σε περιοχές όπου το 90% των επισκεπτών είναι από άλλες χώρες.   
 Στις 18-6-2013 δημοσιοποιείται ενυπόγραφη καταγγελία επιχειρηματία προς τον εμπορικό σύλλογο Κισάμου κατά της Μονομετοχικής και αφορούσε ζητήματα κακοδιοίκησης σε διαγωνισμό προμηθειών.
Στις 19-6-2013 ο εμπορικός σύλλογος αποστέλλει καταγγελία στον Δήμο Κισάμου με κοινοποίηση στην μείζονα και ελάσσονα αντιπολίτευση.
Στις 1-7-2013 με επιστολή την οποία υπογράφουν το σύνολο των Δημοτικών Συμβούλων  μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης ζητείται να εισαχθεί επειγόντως το θέμα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αναφορά στα ζητήματα προς συζήτηση τα οποία είχαν τεθεί με παλαιότερες επιστολές της Αντιπολίτευσης.
Σχεδόν για διάστημα τριάντα δύο μηνών (32) διαπιστώνεται η συστηματική παράνομη συμπεριφορά και τακτική της διοίκησης της Μονομετοχικής ΑΕ.
Συνοπτικά αναφέρουμε την αποδεδειγμένη παράνομη συμπεριφορά και καταπάτηση του αιγιαλού σε προστατευόμενη περιοχή παραλία (Ελαφονήσου). Το ΥΠΕΚΑ (Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος) με το ΑΠ 2571/29-7-2011 ενημερώνει μεταξύ άλλων και το Δήμο Κισσάμου για παράνομες ενέργειες και δραστηριότητες στην προστατευόμενη παραλία Ελαφονήσου.
Οι παράνομες πράξεις σύμφωνα με τα σχετικά Δημόσια έγγραφα της Κτηματικής Υπηρεσίας,  έχουν κοινοποιηθεί στο Δήμο Κισσάμου και στην διοίκηση της Μονομετοχικής. Για το θέμα αυτό επιβάλλονται τα σχετικά πρόστιμα.
Το 2012 αντί η Διοίκηση της Μονομετοχικής να συνετισθεί, αποκαλύπτεται ότι συνέχισε τις ίδιες παράνομες πράξεις κάνοντας μάλιστα και επέκταση.
Οι παράνομες πράξεις διαπιστώνονται με δύο έγγραφα της αρμόδιας Κτηματικής Υπηρεσίας Ν Χανίων (συνημμένα) τα οποία έχουν κοινοποιηθεί στον Δήμο Κισσάμου και   στην διοίκηση της Μονομετοχικής. Εκτός αυτού η Κτηματική Υπηρεσία Ν Χανίων αναγκάζεται ενεργώντας σύννομα να προβεί στην έκδοση δύο πρωτοκόλλων διοικητικής  αποβολής της Μονομετοχικής ΑΕ από τον αιγιαλό. Πράξη πρωτοφανής στην οποία αναγκάστηκε να προχωρήσει η υπηρεσία μην έχοντας άλλη επιλογή.
Βεβαίως επεβλήθησαν νέα πρόστιμα.
Η Διευθ/νση Υγείας του Ν Χανίων με το έγγραφο της ΑΠ 4576/28-9-2012 το οποίο κοινοποιείται σε διάφορες υπηρεσίες και στον εισαγγελέα για δικές τους τυχόν ενέργειες ενημερώνοντας το Δήμο Κισσάμου για σωρεία παράνομων πράξεων της διοίκησης της Μονομετοχικής και κυρίως για το γεγονός ότι τους συνέλαβαν να παροχετεύουν υγρά λύματα  σε ένα λάκκο εντός του αιγιαλού στην παραλία Ελαφονήσου. Για το λόγο αυτό ακόμα η άδεια της Διεύθυνση Υγιεινής ανακαλείται. Παρόλα αυτά η διοίκηση της Μονομοτεχικής με άμεση ευθύνη και της Δημοτικής Αρχής συνεχίζει την παράνομη λειτουργία. Ο Δήμος ως όφειλε εκ του Νόμου, προέβει στην παράνομη πράξη μη ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της Μονομετοχικής μη φέρνοντας η ίδια στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα, μη ζητώντας ευθύνες από  την διοίκηση της Μονομοτεχικής.
Στις 19-4-2013 η Δ/νση Δασών Ν Χανίων με το ΑΠ 3347. έγγραφο της το οποίο εκτός των άλλων αποστέλλετε  και στον Δήμο Κισσάμου για περιβαλλοντικές καταστροφές στην Ν. Ελαφόνησο.
Στις 14-6-2013 η Δ/νση Δασών με το ΑΠ 4423 έγγραφο της κοινοποιούμενο στο Δήμο Κισσάμου περιγράφει καταστροφές και άθλια διαχείριση στην ίδια περιοχή. 
Κ. Πρόεδρε ο πρώην Δήμος Ιναχωρίου διαθέτοντας σημαντικούς οικονομικούς πόρους μπόρεσε να υλοποιήσει δύο περιβαλλοντικά έργα στην εν λόγο περιοχή χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και περιβαλλοντικά προγράμματα προϋπολογισμού 400.000 €.
Το έργο στη νήσο Ελαφόνησο από το 2011 έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Την απόλυτη ευθύνη διαχείρισης του χώρου την έχει ο Δήμος και η Μονομετοχική ΑΕ (συν. Σχετικές φωτογραφίες) 
Σε περίπτωση που δημοσιοποιηθεί το γεγονός αυτό στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι βέβαιο ότι θα ζητηθούν να επιστραφούν τα χρήματα που  διατέθηκαν για κατασκευή του έργου « αχρεωστήτως» .
Το ίδιο συμβαίνει με το έργο της απέναντι ακτής όπου σημαντικό τμήμα του έργου έχει καταστραφεί, άλλοι διάδρομοι λείπουν εντελώς  και δεκάδες πινακίδες περιβαλλοντικές πληροφόρησης έχουν καταστραφεί εντελώς.
Επίσης από την Μονομετοχική έχουν διατεθεί χρήματα για διάφορες  παράνομες κατασκευές κλπ.
Ως κορύφωση της άθλιας διαχείρισης της περιοχής ήλθε και η άκρως ταπεινωτική για κάθε Δήμο ποινή, αυτή της υποστολής της Γαλάζιας Σημαίας, η οποία είχε  απονεμηθεί τα προηγούμενα χρόνια στους Δήμου Ιναχωρίου και Πελεκάνου. Η ποινή αυτή ήλθε ως φυσική συνέπεια της διαπίστωσης την  οποία έκανε η    Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία της Φύσης,  ότι από τις τέσσερις προϋποθέσεις περιβαλλοντικής πληροφόρησης και εκπαίδευσης δεν επληιρούτο καμία διότι είχε καταστραφεί το μεγαλύτερο τμήμα των περιβαλλοντικών έργων και κυρίως είχε καταστραφεί το μεγαλύτερο τμήμα των πινακίδων περιβαλλοντικής πληροφόρησης οι οποίες αφορούσαν ειδικές πληροφορίες οικοτόπων και ειδών προτεραιότητας της οδηγίας 92/43 ΕΟΚ και 79/409 ΕΟΚ αλλά και ειδών που ευρίσκονται στον κόκκινο κατάλογο απειλουμένων και κινδυνευόντων ειδών χλωρίδας και πανίδας..
Κε πρόεδρε 
Από τα παραπάνω περιγραφόμενα και από την επίσημη αλληλογραφία των αρμοδίων  υπηρεσιών προκύπτει ότι : 
Παραβιάστηκαν από την Μονομετοχική ΑΕ αλλά και με σημαντική ευθύνη του Δήμου τα κατώθι:

1. Ν 3852/2010 περί λειτουργίας της Δημοτικής Μονομετοχικής ΑΕ αρθρο 107
2. Ν 3463/2006 άρθρο 266
3. Ν 1650/86
4. Ν2971/2001 άρθρο 13-29
5. Ν 998/1979
6. Ν 3208/2003
7. Ν 3028 /2002 Αρχαιολογικός Νόμος
8. Οδηγία 92/43 ΕΟΚ
9. Οδηγία 79/409 ΕΟΚ
10. ΥΑ 11389/1993 ΦΕΚ Β! 550 Ενιαίος Κανονισμός Προμηθειών
11. Εγκ. 42/30-12-2008 Υπουργείο Εσωτερικών
12. Ελεκτικό Συνέδριο / Τμ. VII/ 387/2010 Πράξη 387/2010
13. Ν 3861/2010
14. ΠΔ 254/2005 Άρθρο 2
15. ΚΥΑ 1038460/2439/Β0010/29-4-2009  αρθρ. 5,7,9,11,13
16. Αποφ. Υπ. Οικ. – Εσωτ. ΔΙ0Β/1075164/2439/ΕΞ 2013/2013 αρθρ. 5,7,9,11,13,14.
17. Υγειονομική Διάταξη ΦΕΚ 279 άρθρ. 29
18. Υγειονομική Διάταξη Α1β/8577/83/24-9-83
19. Αγορανομική Διάταξη αριθμ. 5/15-4-2008, Υπ. Αναπτ.
20. Αγορανομική Διάταξη αριθμ. 3/2012, Υπ. Αναπτ.



Κατόπιν των παραπάνω γίνεται φανερό ότι από την δραστηριότητα και την πρακτική της Διοίκησης της Μονομετοχικής ΑΕ προκύπτει σοβαρότατη ζημιά για το Δημόσιο και Δημοτικό συμφέρον και επίσης καταρακώνεται η έννοια της χρηστής διοίκησης. Για τους λόγους αυτούς προτείνουμε :

1ο. Άμεση αντικατάσταση της Διοίκησης της Δημοτικής Μονομετοχικής ΑΕ.
2ο. Ορισμός νέας Διοίκησης πεντάμηνης θητείας με αποκλειστικό στόχο και σκοπό την επαναφορά της διαφάνειας στην διοίκηση της Μονομετοχικής ΑΕ την άμεση αποκατάσταση καταστροφών στα περιβαλλοντικά έργα την άμεση εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας και των όρων που προϋποθέτουν οι ΚΥΑ παραχώρησης του αιγιαλού.
3ο. Προτείνεται ενδεκαμελής διοίκηση αποτελούμενη από 6 μέλη τα οποία θα ορίσει η Δημοτική Αρχή, 2 μέλη τα οποία θα ορίσει η μείζων αντιπολίτευση, 2 μέλη τα οποία θα ορίσει η ελάσσων αντιπολίτευση.
4ο. Τα μέλη της Νέας Διοίκησης θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους άμισθα και για τις συνεδριάσεις του οργάνου δεν θα προβλέπεται καμία αμοιβή. Έμισθος θα είναι μόνο ο Πρόεδρος του Οργάνου  .
5ο. Για Πρόεδρο προτείνουμε τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Κισσάμου κ. Ανουσάκη Γεώργιο ο οποίος διαθέτει όλα τα απαραίτητα κριτήρια και το ανάλογο κύρος ώστε να ηγηθεί της προσπάθειας ανάκτησης του κύρους  της  αξιοπιστίας και της αποδοτικότητας της Μονομετοχικής ΑΕ προς όφελος του περιβάλλοντος, των Δημοτών και του Δημοτικού Συμφέροντος.

Για την Δημοτική Παράταξη
Ο επικεφαλής
Κουκουράκης Κων/νος  

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

συγνώμη αλλά αυτά που αναφέρει ο κ.Κουκουράκης στην εισήγηση του είναι εξωφρενικά και απαράδεκτα.

Δηλώνει ότι η εταιρεία παραβίασε 20 νόμους και έφαγε μια σειρά πρόστιμα από υπηρεσίες του δημοσίου....

και αυτά με την ανοχή της δημοτικής αρχής, που πρόεδρο της έχει και εμμισθο δικηγόρο .. που πληρώνεται από το δημόσιο...!!!!

ο Κουκουράκης είναι άσχετος και αυτά που λέει είναι είναι ψέμματα και συκοφαντικά .

Δεν είναι δυνατόν ο δηκηγόρος της περιφέρειας Κρήτης να έχει επιτρέψει να συμβούν αυτά διότι γνωρίζει τι σημαίνει ποινική και αστική ευθύνη και παράβαση καθήκοντος .

εκτιμώ ότι η απάντηση του θα καταδείξει την σκοπιμότητα του κ Κουκουράκη ( που κανονικά του χρειάζεται μια μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση )






Ανώνυμος είπε...

φίλε ανώνυμε έχεις απόλυτο δίκιο..
η κατάσταση έχει ξεφύγει..

πρέπει ο πρόεδρος να κινηθεί άμεσα , να τους τσουβαλιάσει όλους που λένε αυτά σε βάρος της εταιρείας και του δήμου και να τους στείλει στον εισαγγελέα .

ξέρουμε τα παιχνίδια που παίζουν και ποιους εξυπηρετούν.

δημιουργούν εντυπώσεις από το πουθενά για να γίνεται ντόρος στα καφενεία.

στον εισαγγελέα οι ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

Ανώνυμος είπε...

κοίταξε να δείς ..
επειδή γνωρίζω τον Μπάμπη είμαι σίγουρος εκατό τις εκατό ,οτι όλα αυτά που λέει το Κουκουράκη είναι ψέμματα και συκοφαντίες.

απλά και ο κουκουράκης γνωρίζοντας καλά τον χαρακτήρα του Μπάμπη και του Δημάρχου ξέρει ότι δεν πρόκειται να τον πάνε στο δικαστήριο για αυτά που κάθεται και γράφει..και συνεχίζει και γράφει

γιατί ξέρει ότι κανείς δεν είναι σαν την μούρη του ,που έτρεχαν την αντιπολίτευση του δήμου ιναχωρίου στα δικαστήρια και καταδίκασαν τον άνθρωπο με δέκα μήνες φυλακή γιατί τόλμησε να τους κάνει κριτική.




Ιωάννης Παπαδάκης είπε...

Α+Β+Γ = Ο ίδιος αλλά γράψε και ένα όνομα!!!

Ανώνυμος είπε...

Μα το έχομε καταλάβει ότι είσαι από την παρέα του Μπάμπη.

Ανώνυμος είπε...

Όχι εσύ Γιάννη ο (Α+Β+Γ)

Ανώνυμος είπε...

Ο κ.Κουκουράκης ενυπόγραφα υπέβαλε εισήγηση για ψήφιση στο Δ.Σ. με την επισήμανση και την παράκληση εάν σε οτιδήποτε λέει,υπάρχει οποιαδήποτε ανακρίβεια ,πρέπει να απαντήσει γραπτώς και η Δημοτική Αρχή.
Όλα τα άλλα είναι μπούρδες.

Ένας αγανακτισμένος Καστελιανός.

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς ο κ.Κουκουράκης παραείναι καλό παιδί και δεν κοινοποίησε ουδέποτε τα έγγραφα, αυτά που αποδεικνύουν τα όσα λέει,σε κάποιον εισαγγελέα .
Τότε θα βλέπαμε ποιες είναι οι αλήθειες και ποια τα ψέματα.

Ανώνυμος είπε...

Ελπίζω ο Κουκουράκης με αυτά τα τρία πρώτα προκλητικά και θρασύτατα σχόλια που διαβάσαμε να αποστείλει τα έγγραφα στις αρμόδιες υπηρεσίες για να δούμε πόσα απίδια βάζει ο σάκος......

Ανώνυμος είπε...

Η ΜΟΝΟΜΕΤΟΧΙΚΗ Η ΤΙΜΙΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΗ ΕΧΕΙ ΑΔΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ????????
ΕΧΩ ΑΠΟΡΙΑ ΑΥΤΟ ΠΩΣ ΤΟ ΔΕΧΕΤΑΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ??
ΓΙΑΤΙ ΜΗ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΑ ΞΕΡΟΥΝ?

Ανώνυμος είπε...

αξιότιμων κύριον ΔΕΙΚΤΆΚΗ ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρόν διερευνήσατε επί τέλους την αλήθεια των προαναφερομένων καταγγελιών επιβάλλεται στον δημαρχο την άμεση αντικαταστάση της μονοπρόσωπης επιβάλλεται όπου κριθεί απαραίτητο αυστηρότατες πηνές μην αδρανήσετε ούτε λεπτό και μην ξεχνάτε το μεγάλο πάρτη με τα χρήματα αυτού του δύσμοιρου λαου θα γίνει μέσα στον Αύγουστο!!!καθαρίστε επί τέλους την κόπρο του αυγία φτάνει πια οι καιροί ου μενετεί