Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 3 Απριλίου 2021

ΤΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΤΟΥ 1ου ΚΙΣΑΜΙΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

-Ολοκληρώθηκε η έκδοση, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, «Γιατί… Ερωτόκριτος τον 21ο αιώνα στην Κρήτη και τον Κόσμο;». Ο τόμος των 165 σελίδων περιέχει τα πεπραγμένα του 9ου Συνεδρίου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών του 2019, καλύπτοντας τόσο την επιστημονική δράση όσο και τις κοινωνικές εκδηλώσεις. Συνοδεύεται από μουσικό δίσκο 17  κομματιών με εκτελέσεις από τον «Ερωτόκριτο» που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ερμηνευτών, ερμηνειών, στίχων και μουσικών ειδών, στον οποίο εκούσια συνυπάρχουν το παραδοσιακό με το έντεχνο και το παλιό-κλασικό με το καινούργιο-σύγχρονο. Την επιστημονική και εκδοτική επιμέλεια του βιβλίου αλλά και του μουσικού δίσκου είχε η Δρ. Μαρία Χναράκη (εθνομουσικολόγος, λαογράφος, πολιτισμικός ανθρωπολόγος, πρόσεδρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Drexel και εντεταλμένη εκπρόσωπος του ΠΣΚ).

Κάπως έτσι λειτουργούν τα συνέδρια, μετά την παρουσίαση των θεμάτων εκδίδεται ο τόμος με τα πεπραγμένα του. Δεν είναι πρωτάκουστο είναι η αρχή, και για μας που κάναμε το 1ο Κισαμίτικο συμβούλιο τον Οκτώβρη του 2016 μας μένει η έκδοση των πεπραγμένων των 50 και πλέον ομιλητών που κάθε ένας τους κοπίασε και μόχθησε να παρουσιάσει τα άγνωστα σε πολλούς θέματα της Κισάμου. Αν και είναι λίγο δύσκολο να γίνει δεύτερο συνέδριο, έτσι είμαστε εμείς ..καταπιανόμαστε με κάτι κι αν δεν έχει οικονόμα ή χαβαλέ το παρατάμε στην μέση, καλό είναι ο Δήμος Κισάμου και ο Δήμος Πλατανιά (και εδώ συνδιοργανωτές) να κάνουν μια προσπάθεια μα σιγά το ποσόν που χρειάζεται και να εκδώσουν τα πρακτικά του 1ου και τελευταίου συνεδρίου της Κισάμου. Έτσι γα να λέμε οτι κάναμε και μεις κάτι. Αν πάλι δεν μπορούμε ας κάνουμε ένα έρανο μεταξύ μας μα θα το μαζέψουμε το ποσό.....ή ας το πούμε στον Περιφερειάρχη μπας και μας τσοντάρει. 
Σε θέματα πολιτισμού είμαστε πολύ πίσω και η κάθε προσπάθεια που κάνουμε είναι όφελος προς το καλύτερο της περιοχής...

Υ.Σ Είναι ντροπή να μην έχουν εκδοθεί και μεγάλη απογοήτευση για όλους γιατί δεν αφήνουν και κανένα να δημοσιεύσει τις τόσο ενδιαφέρουσες ομιλίες του συνεδρίου, αν δεν βγουν τα πεπραγμένα.....πρώτα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: