Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2020

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΛΕΓΕΩΝΑ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΝ ΑΡΤΕΜΗ ΡΟΥΚΟΥΝΗ


Το πρώτο κύμα της ελληνικής μετανάστευσης πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1900- 1925. Τότε η Ελλάδα έχασε το 8% του συνολικού πληθυσμού της και οι Ελληνες μετανάστες προτίμησαν σαν «Γη της Επαγγελίας» τους τις  Η.Π.Α. και την Αυστραλία.  
Το δεύτερο μεταναστευτικό ρεύμα από την Ελλάδα έγινε το 1950–1975 και είναι μεγαλύτερο εκείνου του πρώτου. Οι σύγχρονοι μετανάστες πλέον διαθέτουν και πάτημα αφού υπάρχει η Ελληνοαμερικανική κοινότητα ή Ελληνοαυσταλέζικη, που εκτός οτι τους βοηθά να προσαρμοστούν και να βρουν εργασία έχει αρχίζει ήδη να βοηθά και την πατρίδα...με χρήμα και έργα. Μην ξεχάσουμε και το νοσοκομείο σημερινό Κέντρο Υγείας στην Κίσαμο, και πολλά άλλα ανα την Ελλάδα..
 Φυσικά αρκετοί Έλληνες πολέμησαν στο στρατό των ΗΠΑ και τότε μάλλον έφτιαξαν και οργάνωση των βετεράνων πολεμιστών των ΗΠΑ, ή αλλιώς όπως την ονόμασαν κάποιοι Αμερικάνικη Λεγεώνα. Αρκετοί όπως φαίνεται και απο αυτούς που πολέμησαν γύρισαν μια στιγμή στην πατρίδα τους... και κάποιοι άλλοι έμειναν μακρυά της. 
Πολλά στοιχεία για την οργάνωση δεν βρήκα, ούτε που ήταν τα γραφεία της στην Κίσαμο... και όπως λέει η επιστολή που έχει και αυτή ιστορική αξία αφού προσπαθούν να φέρουν  υποκατάστημα της Εμπορικής τράπεζας στην Κίσαμο για να πληρώνονται όπως αναφέρουν τα tsek, απαριθμεί 60 μέλη το 1959! Τα αρχεία της οργάνωσης παγκοσμίως είναι κλεισωμένα ΕΔΩ αλλά απ ότι βρήκα μέσα απο διάφορες σελίδες τα μέλη της πολέμησαν στον Α’ και τον B’ Παγκόσμιο πόλεμο, καθώς και στους πολέμους της Κορέας και του Βιετνάμ. Έδρα της Λεγεώνας είναι και σήμερα η Ινδιανάπολη της πολιτείας Ιντιάνα. Ιδρύθηκε με βασικό σκοπό την υπεράσπιση του συντάγματος των ΗΠΑ το 1919.....

Η υπογραφή στην δική μας επιστολή ευανάγνωστη Αρτέμιος Ρουκούνης (Ρουκουνάκης), κάπου είχα και μια φωτογραφία του, διατελών πρόεδρος Αμερικανικής Λεγεώνας Καστελίου Κισάμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: