Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ (μέρος Ι)

Αν και όπως λένε οι παλαιότεροι πάντα προεκλογικά περνούσαν διαλεχτά ονόματα από την Κίσαμο εντούτοις αποδεδειγμένα τα πολιτικά "ονόματα" στην Κίσαμο τα έφερε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ο μακαριστός Ειρηναίος. 
Ξεκινώντας από τα παλιά και καταλήγοντας στα νεότερα. 
Στο αρχείο μου δεν υπάρχει καμιά φώτο του Ελευθέριου Βενιζέλου που ερχόταν τακτικότατα στην Κίσαμο, όπως έμαθα, μάλιστα διανυκτέρευε αρκετές φορές στα Τοπόλια στου Μαρκαντώνη, στον Πλάτανο στου Κατζουράκη, και στην βίλα της Ξαγοράρη.
Υπάρχει όμως η παρακάτω φωτογραφία από την επίσκεψη του Πλαστήρα το 1930 συνοδευόμενος από την Έλενα Βενιζέλου στα Τοπόλια. Μαρκαντώνης, Περιστεράς Παπακωνσταντίνου και πολλοί άλλοι που δεν αναγνωρίζονται πλέον δίπλα από τον Πλαστήρα.
1938 η πόλη της Κισάμου υποδέχεται τον υπασπιστή του Μεταξά και υπουργό Αεροπορίας κ. Χαράλαμπο Ποταμιάνο που τιμά μερικούς Καστελλιανούς που τον έσωσαν από βέβαιο θάνατο.
Ο Σοφοκλής Βενιζέλος πολλές φορές πέρασε από την Κίσαμο συνοδευόμενος από τις τότε αρχές της πόλης, μάλιστα ερχόταν και όταν είχε ελεύθερη ώρα αφού η φιλία του με τους Ξηρουχάκηδες ήταν και είναι γνωστή.  
1948, 1952 οι φωτογραφίες από την επίσκεψη του και στην τελευταία συνοδευόμενος από τον Πολυχρόνη Πολυχρονίδη (δεξιά  προτελευταίος) μαζί και οι Κατάκης, Ξηρουχάκης Γ. (δήμαρχος Κισάμου) Κατσικανδαράκης Αντώνης, Αννουσάκης Γιάννης, οι αδελφοί Τσουρή κλπ.
Επίσκεψη του Π. Πολυχρονίδη στην Κίσαμο σαν υπουργός δικαιοσύνης το 1964 η επόμενη φώτο, και στο καλωσόρισμα ο Μακαριστός Ειρηναίος και οι αρχές της πόλης Λυγιδάκης (Δήμαρχος) Σαββάκης, Ψωματάκης, Τσουρής, Κοκκινάκης Τσικαλάκης διακρίνονται.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ....

Δεν υπάρχουν σχόλια: