Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021

ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑ Η ΩΡΑ

Τα σχολεία κυριαρχούν στις συζητήσεις, θέλουμε δεν θέλουμε τις τελευταίες μέρες, είναι και ένα από τα προβλήματα που χρειάζονται άμεση λύση στην περιοχή μας. Φυσικά μιλάω για τα νέα Λύκεια. Το αν θα φτιαχτεί ο ΒΟΑΚ ή αν θα έλθει το νερό από τον Ταυρωνίτη για να ποτίσουν τα μποστάνια τους οι Φαλασαρνιώτες και οι Γραμβουσιανοί είναι δευτερευούσης σημασίας...Εδώ σχολεία δεν έχουμε, αλλά πανηγυρίζουμε που κάνουν μάθημα τα παιδιά μας σε καινούργια προκάτ.
Στην σύντομη ομιλία του ο κ. Διγαλάκης κατά τον χθεσινό αγιασμό του ΓΕΛ αλλά και στην συνέχεια του ΕΠΑΛ, όπως έγραψαν τα ΜΜΕ των Χανίων είπε: 
- Επισκέφθηκα, επίσης, το ΓΕΛ και το ΕΠΑΛ Κισάμου, που, ως γνωστόν, στεγάζονται προσωρινά σε σύγχρονες προκατασκευασμένες αίθουσες έως ότου δημιουργηθεί το νέο σχολικό συγκρότημα, που θα καλύπτει τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Ενημέρωσα όλη τη σχολική κοινότητα για τις τελευταίες εξελίξεις, τις οποίες παρακολουθώ στενά από την πρώτη στιγμή: ο Δήμος Κισάμου έχει υποβάλει, στην Πολεοδομία, αίτημα έκδοσης άδειας κατεδάφισης του παλαιού, ακατάλληλου μετά τον σεισμό, σχολικού συγκροτήματος, και η ΚΤΥΠ Α.Ε. έχει ολοκληρώσει τις μελέτες και αναμένει την άδεια προκειμένου να προχωρήσει στη δημοπράτηση του έργου της κατεδάφισης. Εύχομαι σε όλες τις μαθήτριες και σε όλους τους μαθητές να αξιοποιήσουν κάθε ευκαιρία που τους δίνει το σχολείο για να καλλιεργήσουν το μυαλό και την ψυχή τους. Στους εκπαιδευτικούς, που είναι στυλοβάτες αυτής της προσπάθειας, εύχομαι καλή επιτυχία στο εκπαιδευτικό και παιδευτικό τους έργο. Καλή δύναμη και στους γονείς, που αποτελούν στήριγμα και υπόδειγμα για τα παιδιά τους. Με ομαδική δουλειά, υπευθυνότητα και ορθολογισμό θα κερδίσουμε το διττό στοίχημα της μάθησης και της ασφάλειας.

Μάθαμε λοιπόν τα των Λυκείων από τον κ. Διγαλάκη και νοιώθω και με την κουβέντα του "ότι θα βρίσκομαι εδώ σε κάθε αγιασμό ώσπου να φτιαχτούν τα νέα Λύκεια" ότι αισθάνεται μια πίεση, από τις περυσινές και προπέρσινες δηλώσεις του. Από την άλλη η ανακοίνωση του δήμου στην επίσκεψη Διγαλάκη, που συν τοις άλλοις κρατήθηκε και μυστική (γιατί άραγε;) ήταν πολύ λιτή και έλεγε: 
- Σχετικά με την κατασκευή των νέων κτιριακών συγκροτημάτων του ΓΕ.Λ και ΕΠΑ.Λ Κισάμου, ο κ. Διγαλάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του για την εξέλιξη των διαδικασιών.

Κρύα και λιτή... μια απόσταση φαίνεται να κρατιέται και εδώ, αν δεν κάνω λάθος... σε ένα θέμα που κακά τα ψέματα θα μας ταλαιπωρήσει τα επόμενα 20 χρόνια .. όσο καλή πίστη κι αν έχουμε στις δηλώσεις των υπευθύνων. 
Το ζητούμενο για το κράτος ήταν να μην υπάρχουν επακόλουθα από τα ασυντήρητα κτήρια των παλαιών λυκείων, άσχετο αν αντέχουν, άσχετο αν δεν είναι όλα κατεδαφιστέα, άσχετο αν στην διαδρομή και εφόσον αλλάξουν οι κυβερνώντες να δούμε και άλλες προτάσεις που υποστηρίζονται σήμερα από την αντιπολίτευση. Τα προκάτ λοιπόν έδωσαν και στην κυβέρνηση αλλά και στον δήμο μια σιγουριά... δεν κινδυνεύουν οι μαθητές από κάθε σεισμό, όσο θα κινδύνευαν στα παλιά ασυντήρητα σχολεία. Τώρα το πότε θα φτιαχτούν τα Νέα Λύκεια είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο και εκεί είναι που δεν πρέπει να τους αφήσουμε αλλά πρέπει να τους πιέζουμε συνεχώς... γιατί τίποτα μονιμότερο του προσωρινού. Τα παραδείγματα πολλά ..οι εξαιρέσεις λίγες.
Φυσικά αγιασμούς εκτός από τα σχολεία πρέπει να κάνουμε και αλλού.....






Δεν υπάρχουν σχόλια: