Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΕΡΙΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΜΠΟ Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

Τελικά όποιος ψάχνει βρίσκει...και ο Παντελής Κατάκης που είχε τις πληροφορίες του προφορικές βέβαια από σήμερα θα αισθάνεται πολύ χαρούμενος αφού απο τα χείλη του ίδιου του μουσικοσυνθέτη ακούγεται οτι ήταν γνήσιος Κισαμίτης, με καταγωγή απο τον Αερινό και τον Κάμπο. Απόδειξη που δεν χωρά αμφιβολία αφού το λέει εξάλλου ο ίδιος!!
Φυσικά οι Θεοδωράκηδες ήταν μεγάλο σόι κανείς δεν αντιλέγει ούτε φυσικά οτι ο Θοδωρομανώλης ήταν Σελινιώτης.
Ο Εμμανουήλ Θεοδωράκης ή Θοδωρομανώλης ή Μαραγκάκης (1778-1818), ήταν λυράρης και καταγόταν από τη συνοικία «Μαραγκιανά» του χωριού Επανοχώρι Σελίνου. Σκότωσε τον άγριο γενίτσαρο Εμίν Βέργερη επειδή τον διέταξε να έρθει με τη λύρα του και να φέρει τις ξαδέρφες του και τη χήρα θεία του «να διασκεδάσουν» στον οντά του. Αφού φυγάδεψε τις γυναίκες στο φαράγγι της Σαμαριάς για να γλυτώσουν την ατίμωση, έστησε καρτέρι και σκότωσε τον διαβόητο Τούρκο γενίτσαρο. Μετά την πράξη του θανατώθηκε και σύρθηκε για τρεις μέρες στους δρόμους των Χανίων, δεμένος στην ουρά ενός αλόγου, για παραδειγματισμό. Τέλος τον κρέμασαν σε ένα περιβόλι, δίπλα στον Άγιο Λουκά στα Χανιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: