Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΤΕΡΑΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ

Επιστολή έστειλε ο πρώην πρόεδρος του ΝΕΣΚ κ. Πατεράκης με αφορμή την έκδοση άδειας  κατεδάφισης των παλαιών Λυκείων, τονίζοντας ορισμένες άγνωστες πολιτικές πτυχές της υπόθεσης ΝΕΑ ΛΥΚΕΙΑ Κισάμου.
 Εξ αφορμής τις αποφάσεις για την έκδοση άδειας κατεδάφισης των λυκείων Κισάμου, θα ήθελα να πω δυο λόγια. 30 συναπτά έτη συζητήσεων, καταγγελιών, καταλήψεων, αμέτρητα δημοτικά συμβούλια επί του θέματος, χιλιάδες συζητήσεις από τους συλλόγους γονέων, ψεύτικες υποσχέσεις πολλών και ειδικότερα της Περιφέρειας Κρήτης. Το πρώτο βήμα δεν το είχε τολμήσει να το κάνει κανείς, είναι μεγάλο ψέμα από όσους ανακατεύονται να λένε ότι είχε γίνει κάτι. Αρκετοί γνωρίζουμε πώς και πότε ξεκίνησε αυτό, ποιοι το πίστεψαν στην αρχή, ποιοι πείσαμε πολιτικούς παράγοντες να το κατανοήσουν, να αγκαλιάσουν την ιδέα, και κατά επέκταση να επενδύσουν πολιτικά πάνω του. Η αλήθεια πρέπει πάντοτε να λέγεται δημόσια, ότι ο μοναδικός πολιτικός, ο πρώην υφυπουργός Παιδείας ο κ. Διγαλάκης, ήταν ο μόνος ο οποίος πείστηκε να ξεκινήσει κάτι που τότε φάνταζε όνειρο. Είμαι σε θέση να γνωρίζω πολλές λεπτομέρειες σε αυτό, όπως γνωρίζουν και κάποια από τα παιδιά που έκαναν την τελευταία κατάληψη του σχολείου για τον σκοπό αυτό, όπως το γνωρίζουν και κάποιοι από το Δήμο, που όπως αποδείχτηκε παίζανε σε διπλό ταμπλό. Δεν θα μάθουμε ποτέ γιατί κάποιοι ζητούσαν επίμονα δευτεροβάθμιο έλεγχο και τι κρυβόταν πίσω από αυτό, το μόνο σίγουρο είναι, ότι έγιναν λάθη, και ίσως το μεγαλύτερο να έγινε με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, που πολιτικά η διαδικασία του Λυκείου έμεινε στον αέρα, με την απομάκρυνση του κ. Διγαλάκη απο το υπουργείο παιδείας. 

Αυτό που θα πρέπει να κάνει κάθε παράγοντας στον τόπο του, είναι να αναδείξει το πρόβλημα να το στοχοποιήσει πολιτικά, και μετέπειτα να επιμένει σε αυτή τη γραμμή, δημιουργώντας ουσιαστικά ασφυκτικές πιέσεις σε αυτούς που το υιοθέτησαν και πίστεψαν οτι είναι υλοποιήσιμο. Θεωρώ και χωρίς κανένα ενδοιασμό, ότι η συνεισφορά σε αυτόν τον τόπο ήταν η πολιτική στοχοποίηση του κόμματος μου για το τι αποτέλεσμα θα φέρει στα λύκεια Κισσάμου. Κάποιοι που με ξέρουν καλά, είπαν ότι ότι δημιούργησα πολιτικά δέκα ολόκληρα χρόνια το κλώτσησα σε μία στιγμή. 

Στην παρούσα φάση οποιοσδήποτε θέλει να φέρει τον τίτλο κατοίκου Κισάμου, και να αισθάνεται μέλος αυτής της κοινωνίας, θα πρέπει να πάρει το θέμα πολύ προσωπικά. Δικαιούμαστε και ταυτόχρονα απαιτούμε, ένα σύγχρονο συγκρότημα για τα παιδιά μας με νέες προϋποθέσεις, που εκεί θα αναδειχτούν και θα μορφωθούν τα μελλοντικά πρόσωπα τα οποία θα δημιουργήσουν την ανάπτυξη αυτού του τόπου. Όσο αφορά εμένα με τις ελάχιστες μικρές δυνατότητες τις οποίες είχα, πάλεψα, έπεισα, εργάστηκα, στεναχωρήθηκα, λοιδορήθηκα, απομακρύνθηκα αλλά δεν παραδόθηκα, και στο μεγαλύτερο αγώνα που το χρειαζόμαστε τώρα, θα είμαι και πάλι παρόν.
Πατεράκης Ευάγγελος

Δεν υπάρχουν σχόλια: