Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΧΡΥΣΗ (ΓΑΙΔΟΥΡΟΝΗΣΙ).....και εμείς!!!

Διετές σχέδιο δράσης για την προστασία στο νησί Χρυσή στην ανατολική Κρήτη ήρθε στο φως (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 25/9) προχθές το Σάββατο. Όπως βλέπουμε στο δημοσίευμα πρόκειται για το πρώτο ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και με πρωτόγνωρη πραγματικά πληρότητα στόχων. Από τη κλιμακούμενη προστασία σε ζώνες Α και Β τη διερεύνηση των αιτιών ξήρανσης του κεδροδάσους, μέχρι τον έλεγχο της ελεύθερης κίνησης των επισκεπτών στο νησί όπως κατεδάφιση αυθαιρέτων, δημιουργία νέων μονοπατιών και κατάργηση άλλων. Κατασκευή κτηρίου για διανυκτέρευση νυκτοφυλάκων, απαγόρευση δόμησης καλλιεργειών, μελισσοκομίας ή αλιείας με συρόμενα εργαλεία κ.α.
Αξίζει η ανάγνωση όλου του άρθρου (ΕΔΩ) για να αντιληφθούμε οτι πρόκειται για σχέδιο δράσης-πρότυπο και προφανώς πιλοτικό, οδηγό και για άλλες περιοχές που εκπόνησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Αν η ανατολική Κρήτη έχει ανάγκη σχεδίου δράσης σε ένα μέτωπο η Δυτική και ιδιαίτερα ο Δήμος Κισάμου έχει ασφαλώς ανάγκη για σχέδιο δράσης σε περισσότερα μέτωπα. Ο αγαπητός παλιός φίλος Μιχάλης Μουντάκης, δάσκαλος, άγρυπνος φύλακας της ιστορίας αλλά και φανερά ανήσυχος και αμήχανος για το μέλλον του Λαφονησιού, στην ομιλία του για την θυσία των μαρτύρων που σφαγιάστηκαν στο αυλάκι (Τουρκαύλακο) το Πάσχα του 1824 (ομιλία 12-9-21) ύψωσε φωνή θερμής, αν όχι δραματικής έκκλησης προ τους Δημάρχους για την προστασία και διάσωση του μοναδικού αυτού χώρου. Η ομιλία του Μιχάλη αποτέλεσε ένα έξοχο λογοτεχνικό συνδυασμό αναδρομής στα τραγικά ιστορικά γεγονότα και υποβλητικής περιγραφής του θαυμαστού περιβάλλοντος χώρου, αλλά και των ορατών ήδη κινδύνων αλλοίωσης και κακοποίηση του. Το ερώτημα είναι, πόσο μεγαλύτερη ακόμα κοσμοσυρροή θα κατακλύσει τα άμεσα επόμενα χρόνια τους προικισμένους απο τη Μητέρα Φύση αυτούς τους χώρους όταν είναι γνωστό οτι πρόκειται να προστεθούν περι τις 2.000-3.000 κλίνες, μόνο στο δήμο Κισάμου, απο τις τρεις μεγάλες μονάδες που θα λειτουργήσουν σε Κισαμο ακρωτήρι Σπάθας και Φαλάσαρνα.
Το θέμα του τουριστικού κορεσμού είναι γνωστό οτι αντιμετωπίζεται ήδη με περιοριστικά μέτρα που έχουν ήδη εφαρμοστεί, εμβληματικά τουριστικά ευρωπαϊκά τοπόσημα όπως η Βενετία και η Βαρκελώνη, ορισμένα σε ελληνικά νησιά λυγίζουν ήδη απο το υπερβάλλον υπερτουρισμό που εκτός απο το περιβάλλον θα αφανίσει ή θα υποβαθμίσει καίρια και τον ίδιο τον Τουρισμό.
Είναι ευχής έργο που το διετές σχέδιο δράσης για την νήσο χρυσή εμφανίστηκε την οριακή πραγματική στιγμή, για να ενθαρρύνει και να διευκολύνει και τους άλλους Δήμους της Κρήτης που βρίσκονται αντιμέτωποι με παρόμοια περιβαλλοντικά προβλήματα και διλήμματα οικολογικά.
Κυριάκος Ροδουσάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: