Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

ΕΠΙΣΗΜΑ ΧΩΡΟΘΕΤΗΜΕΝΗ

Λιμένας Καβονησίου Κισάμου. Προοριζόταν σαν το δεύτερο λιμάνι του Νομού, αλλά τα τελευταία χρόνια πάει να γίνει το τελευταίο του νομού με την αδιαφορία μας. Παρά τις όποιες προσπάθειες των δημοτικών αρχών στο πέρασμα των χρόνων το μόνο που καταφέραμε να κάνουμε σωστά ήταν να το μικρύνουμε, να το στενέψουμε και να το εγκαταλείψουμε. Με την έλευση των ημερόπλοιων έγινε το πρώτο τουριστικό λιμάνι στο νομό αλλά η κατάσταση θυμίζει Αφρικανική χώρα που την μαστίζει η ακυβερνησία. Στο σχέδιο παραπάνω που μπορεί να επιμένουν κάποιοι οτι είναι από την έκθεση ιδεών του Ρογκάν φαίνεται όμως πεντακάθαρα πως θα ήταν το λιμάνι μας τελειωμένο αν κάναμε αυτό που έπρεπε τόσα χρόνια. Με το εμπορικό κομμάτι του (κίτρινο), το επιβατικό (ροζ), το τουριστικό (αχνό μαύρο) την  επισκευαστική ζώνη του (ανοικτό πράσινο) και φυσικά των χώρο των αλιέων (σκούρο πράσινο). Φυσικά και με την μαρίνα απ έξω.
Η Μαρίνα που τα τελευταία χρόνια λένε οτι σκοντάφτει στην αρχαιολογία μιας και εκεί κάπου κάτω στο βυθό είναι ένα αρχαίο Βυζαντινό ή Βενετσιάνικο ναυάγιο, δίχως όμως να είμαστε σίγουροι αν ισχύουν αυτά μιας και εύκολα μπορεί να μετατοπιστεί λίγα μέτρα αν έχει τέτοιο πρόβλημα. Φυσικά μια μαρίνα που είναι οριοθετημένη και χωροθετημένη σαν τουριστικός λιμένας απο τον Μάιο του 2008 και δημοσιευμένη στην εφημερίδα της Κυβέρνησης ΦΕΚ 187 22/3/2008 με υπογραφή Άρη Σπηλιωτόπουλου υπουργού τότε τουριστικής ανάπτυξης.
Είναι απο αυτές τις αποφάσεις που έχουμε στα χέρια μας αλλά δεν ξέρουμε πως θα τις κάνουμε έργο.....και με τον Άλφα ή Βήτα τρόπο προσπαθούμε να τις παραμερίσουμε, κάνοντας τα αδύνατα δυνατά να μην γίνουν. Δεν θα αναφερθώ τι σχεδιάζεται τα τελευταία χρόνια αλλά είναι σίγουρο οτι μια μαρίνα δίνει λάμψη σε όποια περιοχή κι αν φτιαχτεί μπαίνει αμέσως στα κιτάπια των τουριστικών προορισμών, ειδικά άμα δίπλα σε αυτήν υπάρχει ένα Λαφονήσι, ένας Μπάλος, μια Φαλάσαρνα. 
Η Μαρίνα μας τα τελευταία χρόνια θέλει να πάρει μεταγραφή θέλει να γίνει χανιώτισσα και αυτό το ξέρουν όλοι...η προσπάθεια βέβαια είναι να φύγει απο δω όσο το δυνατόν πιο ήσυχα... κατ' αρχάς δεν πρέπει να ξυπνήσουν οι ιθαγενείς που ονειρεύονται, κι αν το καταλάβουν ας φύγει με κάποια ανταλλάγματα, χάντρες και βραχιολάκια...
Είμαι σίγουρος όμως οτι οι Κολόμποι θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά ώσπου να το καταφέρουν.... να το θυμάστε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: