Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019

ΘΡΟΥΛΟΥΜΕ ..ΓΕΝΙΚΩΣ

Θα ήθελα να παρακολουθήσω την ενδιαφέρουσα ομιλία για την Βενετσιάνικη φυσιογνωμία των Χανίων, δεν τα κατάφερα, εντούτοις κάποιοι φίλοι μου έστειλαν ενδιαφέροντα βιντεάκια από ερωτήσεις που έγιναν για τα δικά μας Βενετσιάνικα κτήρια που πλην Μουσείου, όλα τα υπόλοιπα θρουλούν. Η εκδήλωση η οποία έγινε από την Ιστορική, Λαογραφική και Αρχαιολογική Εταιρεία Κρήτης την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, είχε και δική μας εκπροσώπηση τόσο στους ομιλητές όσο και στο ακροατήριο. Η Νεκταρία Λαινάκη εξπέρ των Βενετσιάνικων κτηρίων της Επαρχίας ήταν από τις ομιλήτριες με θέμα "Οι ενετικές επαύλεις της επαρχίας Κισάμου" και στο ακροατήριο αρκετοί Κισαμίτες, ο αντιδήμαρχος κ. Σταθόπουλος και ο εντεταλμένος αντιδήμαρχος κ. Θεοδωρογλάκης με διπλή ειδικότητα αφού είναι και υπάλληλος της ΕΦΑ Χανίων, κάτοικοι Καλαθενων, πρόεδροι κοινοτήτων και Κισαμίτες .
Αξιοσημείωτη η παρέμβαση του νυν προέδρου Καλαθενών και παλαιότερα αντιδημάρχου Κισάμου κ. Σγουρομάλλη που μίλησε για την Ροτόντα, όπου ανέλυσε με ακρίβεια τα βήματα που είχαν γίνει πριν κάμποσα χρόνια για την αποκατάσταση της, με την βοήθεια Δήμου και αρχαιολογικής υπηρεσίας που δυστυχώς όμως δεν καρποφόρησαν αφού είναι γνωστό ότι αυτά τα κτήρια, τα Βενετσιάνικα, με την συνεχή κατοίκηση τους έχουν ιδιοκτήτες και μάλιστα πολλούς, που δεν μπορούν να συνεννοηθούν. Φυσικά το ίδιο συμβαίνει και στα Ροδωπού αλλά και στο Κόκκινο Μετόχι (ειδικά η Villa Trevizan είναι στα τελευταία της).
 Στις δυο αυτές φώτο βλέπουμε τις περυσινές ζημιές που προκλήθηκαν απο τα πολλά νερά του Φεβρουαρίου με αποτέλεσμα να πέσει το τζάκι και μέρος της οροφής στην νοτιοδυτική αίθουσα της Ροτόντας.
Οι απόψεις σχετικά με το μέλλον αυτών των κτηρίων είναι πολλές ..αλλά επειδή μια άποψη δεν μπορεί να τα σώσει, μάλλον το καλύτερο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η κατά αρχάς προσπάθεια να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι οι ιδιοκτήτες με την παρέμβαση του Δήμου, αν φυσικά κάτι τέτοιο δεν γίνει τότε μια αναγκαστική απαλλοτρίωση ίσως να έλυνε το πρόβλημα αφού απαράβατος κανόνας είναι να συντηρούνται απο τους ιδιοκτήτες τα κτήρια αυτά. Πράγμα που όπως ειπώθηκε αλλά και όπως βλέπουμε δεν συμβαίνει..
Η συνέχεια στα χέρια της Νεκταρίας και του Δήμου... είναι πολιτιστική κληρονομιά και χάνεται απο αδιαφορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: