Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2019

ΤΑ ΔΥΟ ΚΑΣΤΡΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΠΑΝΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

 Στο πρόχειρο αυτό σχέδιο βλέπουμε πως ήταν τα δυο κάστρα της πόλης πριν οι πρόγονοι μας τα γκρεμίσουν για να κτίσουν τα σπίτια τους... Με κίτρινο το Γενοβέζικο και κατόπιν Βενετσιάνικο κάστρο που ενδεχομένως να έχει άλλη μια φάση (κάτι φαίνεται στα δυτικά απέναντι από το ΣΥΓΚΑ, και να ήταν Βυζαντινό αλλά αυτό δεν μπορούμε με σιγουριά να πούμε. Και με κόκκινο η προέκταση του, τούρκικο φρούριο, που σαφώς έβαλε και όσα σπίτια υπήρχαν εκείνη την εποχή, μαζί με το διοικητήριο της πόλης (σημερινό Μουσείο) που ήταν όπως φαίνεται έξω από τα μικρά τείχη.
Η παραπάνω φώτο είναι ίσως η μοναδική που δείχνει και τα δυο φρούρια από κοντά (είναι τραβηγμένη για να σας κατατοπίσω από το Κινέζικο) όπου φαίνεται η δυτική μεριά του τούρκικου με τις πολεμίστρες του και τον μεγάλο διάδρομο και στο βάθος το Γενοβέζικο κάστρο (νότια μεριά είναι το στενό δρομάκι που είναι αδιέξοδο πάνω από το ΣΥΓΚΑ) όπως φαίνεται στην εικόνα ήταν πολύ μικρό και είχε πύργο εκεί ακριβώς που αργότερα οι Τούρκοι έφτιαξαν τον μιναρέ τους, δίπλα στην κατεστραμμένη εκκλησία του Τιμίου Σταυρού. Όπως παρατηρούμε το μικρό κάστρο ήταν αρκετά ψηλότερο από το νεώτερο. 
Φυσικά ως και το 1920 κανείς δεν είχε κτίσει μέσα σε αυτό και ότι υπήρχε μέσα στα κάστρα ήταν τα οικοδομήματα των.
Το μικρό κάστρο δεν είχε νερό (πηγής) εν αντιθέσει με το μεγάλο που είχε πολλά πηγάδια και δυο κρήνες μέσα (και οι δυο κρήνες τρέχουν ακόμα νερό).

Δεν υπάρχουν σχόλια: