Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019

ΠΟΣΕΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Για εκατοντάδες χρόνια οι γυναίκες του Κουρνά, άσπριζαν με ασβέστη κάθε χρόνο την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Γενιές πέρασαν, το ένα στρώμα καθόταν πάνω στο άλλο, ξεχάστηκε πως είχε αγιογραφίες από κάτω. Ο ηλεκτρολόγος, που έκανε την ηλεκτρική εγκατάσταση, σίγουρα είδε τα χρώματα, όταν γέμισε την εκκλησία με γραμμές και διακόπτες. Αντίθετα ο ντόπιος εργολάβος, που ανάλαβε τις εργασίες αντικατάστασης των κονιαμάτων, μόλις είδε τα χρώματα, σταμάτησε και ειδοποίησε της Αρχαιολογική Υπηρεσία. Έτσι σώθηκε ένας από τους πιο σημαντικούς τοιχογραφικούς διακόσμους της Κρήτης σε τρία στρώματα, που χρονολογούνται στα τέλη του 12ου, στα μέσα του 13ου και στις αρχές του 14ου αιώνα.
Μιχάλης Ανδριανάκης

Στην φώτο η αγιογραφία κάτω από τον ασβέστη στην δοκιμαστική τομή που έγινε.
Καλό είναι επειδή είδα και μια δυο εκκλησίες καλοασπρισμένες στις Καλάθενες, στο Μουρί αλλά και αλλού, να σταματήσουν αυτό που κάνουν νομίζοντας ότι ομορφαίνουν τις εκκλησίες με τον ασβέστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: