Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΟΥΝΤΑΚΗΣ

Άλλος ένας φίλος πέρασε στην απέναντι πέρα όχθη. Ο Κώστας, ο καλός ο φίλος,ο άνθρωπος της αγοράς, της ζωής και της καθημερινότητας των ανθρώπων και του τόπου.
Φίλε Κώστα φαντάζομαι την υποδοχή! Εσύ για τα μεταφυσικά δεν έλεγες και πολλά πράγματα – μου υπενθύμιζες όμως ότι έχεις τελειώσει και την ιερατική ! εκείνος όμως της παρέας ο άλλος Κωστής (Γιαννενής) που αρνιόταν τα πάντα με «Καζαντζακική» λεβεντιά, ξεχνούσε και καμιά φορά λίγο περιπαικτικά δείχνοντας το σύννεφο έλεγε 
– Εκεί θα σε περιμένω Μουντάκη, προαναγγέλλοντας την δική του προαναχώρηση....
.. Καλότυχοι οι νεκροί που λησμονούνε! Σε μας είναι ανάγκη να πιστεύομε με βεβαιότητα σ΄ένα κόσμο πνευματικό, όπου μια άλλη δικαιοσύνη η του Θεού θα' ναι για όλους καταφυγή και σωτηρία για ζωή ατελέυτητο.
Ο Κ. Μ ως γραμματέας κοινοτήτων ανέδειξε τον ρόλο της γραμματειακής υποστήριξης του έργου των κοινοτήτων ανυψώνοντας το κύρος των γραμματέων και τον ρόλο τους στα κοινοτικά δρώμενα.
Με την μεγάλη διοικητική πείρα μπόρεσε να προσφέρει σημαντικά ως αιρετός αντινομάρχης αλλά και στην αυτοδιοίκηση ιδιαίτερα, και όταν με τις θεσμικές μεταβολές επιχειρήθηκε η συγκρότηση των «Καποδιστρικών Δήμων».
Ο Κ.Μ .ήταν ο άνθρωπος της αγοράς –ως λειτουργούσε ο αρχαίος Δήμος- και εκεί συναγελαζόμενος με του ανθρώπους, συνέβαλλε στην ενημέρωση στην διευθέτηση και την εξυπηρέτηση των θεμάτων της καθημερινότητας αλλά και των πολλαπλών προβλημάτων των πολιτών ως αυτά συμπλέκονται στην δυσλειτουργία του πάντοτε αναποτελεσματικού κράτους.
Σημαντικό έργο ο οραματισμός και η ίδρυση μιας τοπικής εφημερίδας. Οι «Νέοι Ορίζοντες» που εξαρχής ανέλαβε ο υιός του Αντώνιος Μουντάκης. Μέσω της εφημερίδας η κοινωνία εκφράστηκε και τα κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα αναδείχθηκαν. Ο ίδιος ο Κ. Μ. παρά το συνεχές ενδιαφέρον του, δρώντας ανεξάρτητα άφησε όλη τη ευθύνη στον Αντώνη που μαζί με την άξια σύζυγό του Ελένη συνεχίζουν πρωτοποριακά στο δύσκολο δρόμο του επαρχιακού τύπου.
Ο Κ. Μ αφοσιωμένος στα «κοινά» όπως έλεγε δεν είχε το ενδιαφέρον για προσωπικό όφελος. Δεν έκανε χρήση της πολιτικής θέσης για ιδιοτελείς σκοπούς του ίδιου ή της οικογένειάς του. Αξίζει όμως να αναφερθεί ότι ευτύχησε να έχει ικανή και αφοσιωμένη σύζυγο την κ. Μαρία τόσο στα του οίκου όσο και εκτός, όπου στο εμπορικό της κατάστημα οι πελάτες εκτός από τα εξαιρετικά διαλεγμένα είδη εύρισκαν ζεστασιά και πολύ ανθρωπιά, συχνά χώρος συνάντησης, συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων.
Ο Κ. Μ. και η Μαρία απέκτησαν εξαιρετική οικογένεια πάντοτε σε διακριτούς ρόλους χωρίς παρεμβατισμούς και είδαν τα παιδιά τους και πρόσφατα και τα εγγόνια στο δρόμο της προόδου και της δημιουργίας.
Οι ημέρες και τα χρόνια των ανθρώπων είναι στα χέρια του Θεού.
Ευχόμαστε στην Μαρία με ζεστή ανάμνηση, χρόνους πολλούς να χαίρετε με τ’ αγαπημένα της παιδιά και εγγόνια.

Ο Κώστας θα ζει ανάμεσά τους και ανάμεσά μας, στη χαρμολύπη που μας χαρίζει η ελπίδα ότι η ζωή δεν τελειώνει στον τάφο και ο Θεός μας δεν είναι θεός νεκρών αλλά ζώντων. 
                       Κίσαμος  Ιούλιος 2017
                       Γεώργιος  Πευκιανάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: