Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ RASKOLNICK

Ήλθον, είδα, ενίκησα"!!!
Με τίτλο: "Ο Schäuble φέρνει το νέο μνημόνιο!" κυκλοφορεί ρεπορτάζ στον κυριακάτικο Τύπο, που αποκαλύπτει ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έρχεται στις 18 Ιουλίου για να "καπελώσει" (sic) την Tρόικα! Στις αποσκευές του θα έχει "σενάρια για νέο δάνειο 14 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2016 και επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους". 
Aυτό δεν είναι σπουδαίο ούτε έχει κανένα σημαντικό ενδιαφέρον: πρόκειται για τις συνηθισμένες λογιστικές χρεώσεις και τις πιστώσεις για το rollover των χρωστούμενων, κουρεμένων τε και ακούρευτων... Ούτε ένα φράγκο τσακιστό δεν πέφτει στην πραγματική οικονομία. Κι αν δε με πιστεύετε εμένα, τα λέει ο Νικήτας κι έχει τη σημασία του να το λέει ο παλιός, γιατί ο παλιός είναι αλλιώς. Να τι είπε: «Τα χρήματα της δόσης ούτως ή άλλως δεν πήγαν σε ανάπτυξη, πήγαν για να πληρωθούν τα ακούρευτα ....
... ομόλογα δανειστών και πιστωτών μας και άρα δεν υπήρχε περίπτωση να μην τα εκταμιεύσει η κεντρική τράπεζα».
Όλα λογιστικές χρεώσεις και πιστώσεις· δυσκολότερα, σε στενότερο κύκλο πια, κυκλοφορεί και καμιά βαλίτσα πακτωμένη με πενηντάρικα ή πεντακοσάρικα, ανάλογα με το «πρότζεκτ». Αλλά αυτά είναι τα ψιλά. Τα χοντρά είναι οι λογιστικές πιστώσεις. Βέβαια δεν είναι αστείο. Οι υποθήκες γράφουν. Κι οι τόκοι στην καμπούρα μας, γράφουν κι αυτοί. Και τα κεφάλαια, πάντα τοκοφόρα, εξοβελισμένα στο μακρινό μέλλον, διαθήκη χρέους για τους δισέγγονους του ραγιά, στο διηνεκές!
Το ίδιο ρεπορτάζ αποκαλύπτει "το μυστικό σχέδιο για την ίδρυση ελληνογερμανικής τράπεζας, με έδρα το Λουξεμβούργο, που θα διαχειρίζεται τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και θα χρηματοδοτεί μικρομεσαίες επιχειρήσεις".
Πώς? Αναρωτιέσαι, δε μπορείς! Παίρνουν τις ροές χρηματοδότησης από τα νύχια των Ελλήνων τραπεζιτών, τι να λέει τώρα ο λαλίστατος, συνήθως, Κεντρικός Τραπεζίτης? Τώρα που έδωσαν στο "πουλέν" της ανδρεοπαπανδρεοκρατίας δωρεάν την Αγροτική, χωρίς να ανοίξει ρουθούνι, τώρα που χρηματοδότησαν με όλους τους πιθανούς κι απίθανους τρόπους τούτο εγχείρημα, τώρα που είχαν έτοιμο και τον κουμπαρά των κακομοίρηδων, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο για εκποίηση, τώρα τις παίρνουν τις δουλειές και τις πηγαίνουν στο Λουξεμβούργο? 
Μα αυτή είναι εθνική μειοδοσία, σ’ αυτό θα συμφωνεί κι ο φίλος του Αντωνάκη, ο Καφρήλος...
Εκτός κι αν πρόκειται να αναλάβει τη δουλειά ο γόνος του εφοπλιστή, πετρελαιάς και τραπεζίτης, που διαθέτει και έδρα στο Λουξεμβούργο και μπορεί να έχει κι αντίγραφο της Λίστας του Φιντέλ, αυτός, ασφαλώς, τους έχει όλους στο τσεπάκι. Κι εδώ που τα λέμε, έχει και την τεχνογνωσία στην διαχείριση των κεφαλαίων. Όλα θα έβαιναν καλά με ένα τέτοιο σενάριο, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα το φαγοπότι του παρελθόντος σε... στενότερο κύκλο. Αμφιβάλλω πάντως ότι εμπλέκεται ο herr Schäuble γιατί είναι φαταούλας.
Λένε άλλοι ότι είναι ενδοπαραταξιακή η διαμάχη της νέας κυβέρνησης των «μας κάνατε τα τρία δύο»... Οι αυτοδημιούργητοι της ανδρεοπαπανδρεοκρατίας κατά των παλαιών τζακιών. Ο ορισμός του Tragic, αλλά δεν τις ενστερνίζομαι εγώ τέτοιες θεωρίες. 
Βέβαια δεν μπορείς να μη σκέπτεσαι, με μια άλλη, πραγματική διαπραγμάτευση, με μια άλλη, έντιμη κυβέρνηση, αυτή η ελληνογερμανική τράπεζα θα μπορούσε να έχει στα κεφάλαια της και τις ελληνικές απαιτήσεις για τις πολεμικές επανορθώσεις και κύριο μέτοχο το Ελληνικό κράτος, με μια άτμητη μη μεταβιβάσιμη χρυσή μετοχή του 51%. Ας κρατούσαν οι Γερμανοί τη διοίκηση, δε θίγει το εθνικό μου φιλότιμο, δε με νοιάζει αν είναι να εφαρμόσουν τα συστήματα ελέγχου που έχουν -κι ας μην τα εφαρμόζουν ούτε στη χώρα τους. Αν πρόκειται να τα εφαρμόσουν τα συστήματά τους όπως πρέπει, καθόλου δε με νοιάζει να κρατήσουνε το υπόλοιπο 49% και να κάνουνε τη δουλειά που χρειάζεται για να δημιουργηθεί μια ηθική τράπεζα παραγωγικής ανασυγκρότησης.
Αλλά μας χρειάζεται μια έντιμη κυβέρνηση για να τα διαπραγματευτεί όλα τούτα, όχι άνθρωποι που διανοούνται να στήνονται στα τέσσερα.
Και πρωτίστως, βέβαια, μας χρειάζεται ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης.
Διαφορετικά ο herr Schäuble από τον «Ελευθέριο Βενιζέλο», όχι μόνο ετούτη τη φορά, αλλά όποτε θα έρχεται επίσκεψη στην κτήση, θα ανακράζει ως άλλος Ιούλιος Καίσαρας: "Ήλθον, είδα, ενίκησα"!!!
Όποτε κι αν έρχεται... 

Δεν υπάρχουν σχόλια: