Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Η ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ 1896 -1912

Μετά την διάλυση της διεθνούς χωροφυλακής το Μάρτιο του 1896, η διοίκηση πέρασε στα χέρια του ναύαρχου Amoretti και οι λειτουργίες της αστυνομίας συνεχίστηκαν από τους Οθωμανούς, μόνο η αστυνόμευση των λιμανιών έμεινε στους  Carabinieri οι οποίοι βοηθήθηκαν από 80 Μαυροβούνιους που είχαν έλθει τον Φεβρουάριου του ίδιου χρόνου. Στο νησί έφτασαν ακόμα 30 αστυνομικοί στις 24  Απριλίου 1897 και μοιράστηκαν ανάμεσα σε  Χάνδακα και Ιεράπετρα. 
Το νησί χωρίζεται σε τομείς και την προστασία κάθε τομέα αναλαμβάνουν διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, για να καταστεί όσο το δυνατό καλύτερη η αστυνόμευση.
Τον Μάιο του 1897, η ισορροπία στο νησί συγκλονίστηκε από την ήττα των Ελλήνων στη Θεσσαλία. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το Συμβούλιο των Ναυάρχων να δώσει ξανά την διοίκηση της Χωροφυλακής στον Craven ο οποίος πλέον θα οργάνωνε την νέα Κρητική Χωροφυλακή. 
Στις 23 Ιουλίου 1898, η Διεθνής Ανώτατη Διοίκηση του νησιού πέρασε από την Ιταλία στη Γαλλία, με συνέπεια, .......
......όλες οι αρμοδιότητες πλέον να ανατεθούν στη γαλλική χωροφυλακή. Παρά αυτήν την αλλαγή στην κορυφή της διοίκησης παρέμεινε ο  Craven οποίος όμως θα έπρεπε σε ένα μικρό χρονικό διάστημα να ενώσει την διεθνή με την τοπική χωροφυλακή
Τον Αύγουστο του 1898, το νεοεκλεγέν κοινοβούλιο της Κρητικής πολιτείας επιβεβαίωσε επίσημα το διορισμό του κυβερνήτη Craven, αποδεικνύοντας έτσι την εκτίμησή του για τις προσπάθειες του για ειρήνη στο νησί.
Στις 12 Ιανουαρίου 1899 ο Craven είχε τελειώσει προκαταρκτικές μελέτες του για την οργάνωση της Κρητικής Χωροφυλακής και τις κοινοποίησε στις τοπικές αρχές. 
Τον Απρίλιο, ανακοινώθηκε η δημιουργία ενός σώματος από  αξιωματικούς της αστυνομίας, με προσωρινή διαταγή του Πρίγκιπα Γεωργίου της Ελλάδας. Σκοπός όλων αυτών των ενεργειών ήταν να συγχωνευτούν όλοι σε ένα ενιαίο σώμα με ένα μόνο διοικητή. Έτσι στις 26 Ιουνίου, ο Craven αναλάμβανε επίσημα την διοίκηση της χωροφυλακής όλου του νησιού, και πλέον από την θεωρητική φάση μπαίναμε στην φάση του επιχειρησιακού προγράμματος.
Για τον σκοπό αυτό φτιάχτηκαν 5 σχολές χωροφυλακής, 2 στα Χανιά, μια στο Ηράκλειο, μια στο Ρέθυμνο και μια στο Mirabellο. Για την πρόσληψη των τοπικών χωροφυλάκων η επιλογή εγίνετο με γνώμονα την φυσική ευρωστία και την ποιότητα του ήθους. Η μια σχολή στα Χανιά ήταν για λοχίες, προκειμένου να βγουν οι μελλοντικοί Διοικητές των σταθμών χωροφυλακής του νησιού!!!
Τον Οκτώβριο του 1899 Craven, θεώρησε ότι έχει τελειώσει την αποστολή του και ζήτησε να αποχωρήσει, μιας και οι μεγάλες δυνάμεις είχαν πλέον δώσει στον πρίγκιπα Γεώργιο εκτός τον ρόλο του Ύπατου Αρμοστή και την διοίκηση της χωροφυλακής!

Δεν υπάρχουν σχόλια: