Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023

ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΥΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΛΑΦΟΝΗΣΙΟΥ-ΦΑΛΑΣΑΡΝΑΣ -ΜΠΑΛΟΥ

Επιτέλους, οι τρεις προστατευόμενες περιοχές, κοσμήματα,  που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου μας, αποκτούν  πλέον μία  στοιχειώδη - μερική θεσμική θωράκιση.
Ακόμη και εάν οι Κ.Υ.Α. συντάχθηκαν λίγο εσπευσμένα, για προφανείς  λόγους και παρ’ ότι υπάρχει μία ανισότητα στην γεωμετρική κάλυψη που θα έχουν τα κυλικεία αναμεταξύ των τριών περιοχών προς προστασία, κάλλιο αργά παρά ποτέ.
Το πλαίσιο αυτό, είναι  ουσιαστικά είναι ένας Κανονισμός Λειτουργείας και Διαχείρισης, που  θα έπρεπε να είχε εφαρμοστεί εδώ και χρόνια, καλύπτοντας την ανεπάρκεια του Κράτους να εναρμονίσει τους νόμους του και τις αποφάσεις του με τις υποχρεώσεις του και τις οδηγίες απέναντι στην  Ε.Ε.
Αυτό έπρεπε να έχει γίνει, εδώ και χρόνια, σαν υποχρέωση απέναντι σε αυτόν τον φυσικό πλούτο τόσο από  τους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους, όσο και από τον Καλλικρατικό Δήμο που προέκυψε από τη συνένωση τους και είχε συν αρμοδιότητα διαχείρισης και προστασίας τους.
Για να είμαστε ακριβοδίκαιοι πρέπει να αποδώσουμε τα εύσημα στον πρώην Δήμο Ιναχωρίου,  που εφάρμοσε κατά την περίοδο διαχείρισης του στο Λαφονήσι και μέσα από απόφαση του ΔΣ. του, έναν παρόμοιο Κανονισμό Λειτουργίας, που με προσθετοαφαιρέσεις αποτελεί το κείμενο της σημερινής Κ.Υ.Α. για την περιοχή. 
Η έκδοση των 3+1 Κ.Υ.Α  (να μην ξεχνάμε την ελεγχόμενης διέλευσης με «μπάρα» στο Λαφονήσι), ήταν επιτακτική ανάγκη για να μπουν κανόνες σε αυτές τις περιοχές μετά από τη βάρβαρη εκμετάλλευση και συνεχή υποβάθμιση τους από επιχειρηματικές δραστηριότητες, από μερικούς ιδιώτες, αλλά  δυστυχώς και από την Μονομετοχική Α.Ε. του ίδιου του Δήμου μας.
Μία αισχρή εμπορευματοποίηση του φυσικού μας πλούτου, που έχουμε κληρονομήσει από τους προγόνους μας, με κακέκτυπα πρότυπα ανάπτυξης τύπου Ισπανίας, Αγίας Νάπας Κύπρου και το ξεπερασμένο Ελληνικό «ανάπτυξη τύπου Μυκόνου».
Καλοδεχούμενες, αλλά εδώ αρχίζουν και φυσικά δεν τελειώνουν οι υποχρεώσεις που αφορούν τόσο το Δήμος μας, όσο και αυτές του Ελληνικού Κράτους μέσω των εκάστοτε κυβερνήσεων.
Η υποχρέωση πρωτίστως του Δήμου μας, είναι να  εμπεδώσει τόσο αυτός, όσο και οι δημότες του και ενώνοντας τις δυνάμεις τους,   να προωθηθεί η αντίληψη ότι η ανάπτυξη ΔΕΝ  βαθμολογείται και ΔΕΝ μετριέται με ποσοστά χρηματικού κέρδους κάποιων επιχειρήσεων ή Α.Ε. . Μετριέται και βαθμολογείτε με τα κέρδη  όλων των μορφών που αφορούν το σύνολο της κοινωνίας που αναπτύσσεται  και όλων όσων διαμένουν στις εν λόγω περιοχές.
Πιστεύουμε  το ενδιαφέρον του Κράτους και της σημερινής Κυβέρνησης  δεν εξαντλείται και δεν είναι προσχηματικό όσον αφορά  την προστασία και αναβάθμιση αυτών των περιοχών που αποτελούν κοσμήματα μεγάλης αξίας για την προβολή του τόπου μας και  για την προσέλκυση επισκεπτών. 
Επίσης πιστεύουμε ότι το ενδιαφέρον αυτό αφορά και τη δημιουργία και ανάπτυξη  ενός υψηλού βιοτικού επιπέδου ζωής των κατοίκων του Δήμου μας  και θα πράξει τα αυτονόητα. 
Τώρα που έγινε επιτέλους ένα βήμα, παίρνουμε τη δύναμη για ένα πιο μεγάλο και σταθερό βηματισμό,  έτσι ώστε να πιέσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις την εκάστοτε Κυβέρνηση, τους πολιτειακούς παράγοντες, την  Ε.Ε., για την μοναδική και σαφώς οριστική λύση που είναι 
η  άμεση ολοκλήρωση  πέρα του Λαφονησίου και των άλλων Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών των εν λόγω περιοχών,  όπως και την έκδοση – υπογραφή των αντίστοιχων Προεδρικών Διαταγμάτων.
Εννοείται και εξυπακούεται ότι θα πρέπει να κινηθούμε το ίδιο δυναμικά και προς την κατεύθυνση, ότι οι αποφάσεις για τον τόπο μας θα λαμβάνονται  στον τόπο μας  και όχι στα απομακρυσμένα  διευθυντήρια και μαχόμαστε για την επιστροφή στον θεσμό του Φορέα Διαχείρισης,  ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών και των ενταγμένων στο δίκτυο Natura.
Το  όνομα του δημοτικού μας συνδυασμού είναι ΚΙΣΑΜΟΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ και επειδή αυτό δεν είναι τυχαίο,  αλλά βιωματικό όλων των μελών που τον απαρτίζουν, δηλώνουμε υπεύθυνα ότι θα συνεργαστούμε με όλους για την επίτευξη αυτού του σκοπού, που αποσκοπεί στην ωφέλειά των πολλών και όχι στο πρόσκαιρο κέρδος των λίγων.
Με εκτίμηση,
Ο επικεφαλής του συνδυασμού 
ΚΙΣΑΜΟΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ & υποψήφιος δήμαρχος Κισάμου 
Αντώνης Παρτσαλάκης 

Δεν υπάρχουν σχόλια: