Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023

ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2024-2028 "ΚΙΣΑΜΟΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΔΥΝΑΜΗ"

Συνδημότισσες και συνδημότες,
Εν όψει της νέας δημοτικής περιόδου πενταετούς διάρκειας, θα θέλαμε να σας παρουσιάσουμε τα διαπιστευτήρια και το όραμα μας, όπως επίσης και τα διακυβεύματα της  περιόδου που έρχεται. 
ΣΤΗΝ 4ΕΤΙΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΜΕ ΠΟΛΥ, ΠΕΤΥΧΑΜΕ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ. ΚΥΡΙΩΣ ΟΜΩΣ, ΤΗΡΗΣΑΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΠΙΣΤΟΙ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΥΡΙΩΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΔΕΣΜΕΥΣΕΩΝ ΜΑΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΗΤΑΝ:
Να αποκαταστήσουμε τις συνεργασίες, την εικόνα και την λειτουργία του δήμου, που είχαν πληγεί από την καταστροφική διοίκηση της προηγούμενης δημοτικής περιόδου 2014-2019.
Να προστατεύσουμε και να διαχειριστούμε ορθά τις διάσημες παραλίες μας, το Λαφονήσι, τον Μπάλο και τα Φαλάσαρνα προς όφελος του περιβάλλοντος και της τοπικής κοινωνίας. 
Να διεκδικήσουμε να έρθουν μεγάλα και σημαντικά έργα στην Κίσσαμο, ασχέτως αν είναι κρατικής, περιφερειακής ή δημοτικής αρμοδιότητας, 
Να επανεκκινήσουμε και να προωθήσουμε όλα αυτά που είχαν μείνει στάσιμα και τα είχε ανάγκη ο τόπος μας.
Είμαστε περήφανοι που ενεργοποιήσαμε όλους τους μεγάλους στόχους μας και υπηρετήσαμε το πρόγραμμά μας με μεθοδικότητα, με ρεαλισμό και συνεργασίες και με τις απαραίτητες προσαρμογές από τα δεδομένα που προέκυψαν. 
ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΙΣΣΑΜΟΥ (ΚΑΙ ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ 3 ΠΡΩΗΝ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΩΝ ΔΗΜΩΝ) ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ, ΔΕΝ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΟΔΕΥΣΑΝ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΜΟΝΟ 4ΕΤΙΑ, ΚΑΘΩΣ: 
Υλοποιείται στην Κίσαμο μια συγκριμένη και κοινωνικά αποδεκτή στρατηγική για τις προστατευόμενες περιοχές Λαφονησίου – Μπάλου και Φαλασσάρνων, με δύσκολες αποφάσεις οι οποίες οδηγούν στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και του συμφέροντος των πολλών και όχι των λίγων.
Υπήρξε απόλυτη επιτυχία στην διεκδίκηση των 3 μεγάλων εθνικών έργων που αφορούν (και) τον δήμο μας και ξεπερνούν σε προϋπολογισμό το μισό δις ευρώ (Δημοπρατήθηκε το φράγμα Ταυρωνίτη με 267 εκ. €, εντάχθηκε στην προαίρεση του ΒΟΑΚ το Χανιά – Κίσσαμος 220 εκ. €, ενώ μελετάται και ήδη εξαγγέλθηκε πως θα υλοποιηθεί η Παράκαμψη Κισσάμου).  
Άλλαξε επίπεδο το κεντρικό οδικό δίκτυο του δήμου από τα έργα που υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται από την Περιφέρεια Κρήτης, με μεγάλα τεχνικά έργα και πλήρη αναβάθμιση σε πολλές δεκάδες χιλιόμετρα δρόμων στο σύνολο της Κισσάμου. 
Μεγάλοι στόχοι -  οράματα της περιοχής δρομολογήθηκαν, όπως η ανέγερση νέων Λυκείων,  η ανάπλαση του Ιστορικού Κέντρου Κισσάμου, το Κλειστό Γυμναστήριο Κισσάμου & οι λοιπές  αθλητικές υποδομές, η Λιμνοδεξαμενή του Έλους, πολλά έργα οδοποιίας, πεζοπορικές διαδρομές κ.α.
Στηρίξαμε τις ανταποδοτικές υπηρεσίες μας και την καθημερινότητα των πολιτών, ενώ κρατήσαμε τον δήμο ιδιαίτερα ενεργό σε πολλούς τομείς όπως στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στην παιδεία  κ.α.
ΟΜΩΣ ΥΠΗΡΞΑΝ ΚΑΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΛΑΘΗ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ  ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ. 
Αρκετά από αυτά οφείλονται σε δικές μας ολιγωρίες, τα περισσότερα όμως οφείλονται στην έλλειψη τεχνικών υπηρεσιών στον δήμο μας και στην κρίση εξαιτίας του κορονοϊού όπου κράτος, Υπηρεσίες, Υπουργεία, Δήμος υπολειτουργούσαν για δύο σχεδόν χρόνια. 
Οργανώσαμε καλύτερα την λειτουργία του δήμου, και αγωνιστήκαμε πολύ το τελευταίο διάστημα, μετά την κρίση, να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Σε κάποια θέματα το καταφέραμε σε άλλα όχι. Και το κυριότερο, όταν προχωρούμε ταυτόχρονα τόσες δεκάδες έργα και δράσεις, λογικό και αναμενόμενο είναι να αντιμετωπίζουμε και πολλά προβλήματα, 
ΑΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΟΥΣΑΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΝΑ ΛΥΣΟΥΜΕ.
Σε κάθε περίπτωση,  εμείς γνωρίζουμε την ευθύνη μας και σε πολλές περιπτώσεις τα δικαιολογημένα παράπονα πολιτών. Ούτως ή άλλως, δεν είμαστε από αυτούς που διεκδικούν το αλάθητο, ούτε πιστεύουμε ότι όλα τα κάνουμε τέλεια. 
ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ, ΣΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΜΕ ΠΟΙΟΝ ΔΗΜΟ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ.  
Επίσης παρουσιάζουμε τι πετύχαμε κατά την διάρκεια της τετραετίας (στην πραγματικότητα διετία) που πέρασε, τα δρομολογημένα έργα και τι από αυτά πρόκειται να υλοποιηθεί στο άμεσο μέλλον και σε βάθος πενταετίας. 
Τέλος, παρουσιάζουμε τον σχεδιασμό μας για την νέα αυτοδιοικητική περίοδο, όπου σύμφωνα με το όραμά μας, θα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η διαδικασία για να διασφαλισθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των προστατευόμενων περιοχών (Μπάλος - Φαλάσαρνα - Λαφονήσι). Έτσι, θα αποκτήσει ξεχωριστή ταυτότητα ο Δήμος Κισσάμου ευνοώντας την πραγματική ανάπτυξη για όλους -κατοχυρωμένη θεσμικά- και όχι μόνο για μεμονωμένες ομάδες ή άτομα.
 Θα έχουν υλοποιηθεί ή θα υλοποιούνται όλα τα μεγάλα και μικρά έργα, που ήδη έχουμε διεκδικήσει και δρομολογήσει, ασχέτως αν είναι Δημοτικής, Περιφερειακής ή Κρατικής αρμοδιότητας.
Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι, αυτή η επιλογή των πολιτών στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές, θα κρίνει την διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών και την υλοποίηση των μεγάλων έργων του τόπου, δηλαδή θα επηρεάσει την αναπτυξιακή πορεία του δήμου Κισσάμου, ακόμα και για τα επόμενα 50 χρόνια.
Ως εκ τούτου, 
ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΕΡΟ ΟΤΙ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΑΝ ΚΡΙΣΙΜΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ.
Θέλουμε ένα Δήμο  με οργανωμένη παρουσία στα καθημερινά προβλήματα του πολίτη. Ένα Δήμο που θα υλοποιεί έργα και δράσεις και θα παίρνει πρωτοβουλίες με κύριο μέλημα την βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία σέβεται τις τοπικές ιδιαιτερότητες, τα ήθη, τα έθιμα, τον πολιτισμό και το φυσικό περιβάλλον, ώστε να δημιουργηθούν καλύτερες προϋποθέσεις για την παρούσα αλλά και για τις μελλοντικές γενιές.
Ένα Δήμο που θα ασκήσει αναπτυξιακές και κοινωνικές πολιτικές τέτοιες, ώστε να υπάρξουν οι προϋποθέσεις όχι μόνο να σταματήσει ο εκπατρισμός έμψυχου δυναμικού, κυρίως νέων αλλά και επιστροφή εκπατρισμένων. 
Μια δημοτική ομάδα και ένα Δήμαρχο, που όπως έχουν ήδη αποδείξει, μπορούν να αναπτύξουν υψηλού επιπέδου συνεργασίες με Υπουργεία, Αυτοδιοίκηση α και β βαθμού, Υπηρεσίες, πολιτικές ομάδες και πρόσωπα, επιστημονικούς φορείς, Εκκλησία, προωθώντας τα θέματα και την εξυπηρέτηση  των συμφερόντων του Δήμου και της κοινωνίας. Χωρίς αυτή τη δυνατότητα και την ικανότητα μιας δημοτικής ομάδας και ενός Δημάρχου, πολύ λίγα πράγματα μπορεί να πετύχει ένας Δήμος. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να παραμείνει σε επίπεδα παλαιάς κοινότητας και παλαιού κοινοτάρχη. 
Μία δημοτική ομάδα και ένα Δήμαρχο που θα έχουν πρόταση, λόγο, φωνή και συμμετοχή σε όλα τα θέματα που αφορούν ευρύτερα την ΠΕ Χανίων και την Κρήτη, και επηρεάζουν την περιοχή του Δήμου Κισσάμου. 
Τελικά, θέλουμε ένα Δήμο, ο οποίος θα αποτελέσει το βασικό αναπτυξιακό εργαλείο στα χέρια των πολιτών, ώστε να παραχθούν -με βιώσιμο τρόπο- περισσότερες νέες θέσεις εργασίας, περισσότερος πλούτος και που όλα θα διαχέονται προς το σύνολο των πολιτών και όχι σε λίγους. Αυτό αποτελεί κόκκινη και απαράβατη γραμμή για εμάς. 
Οι στόχοι μας παραμένουν σαφείς και ρεαλιστικοί, βασιζόμενοι στην πραγματικότητα και όχι στην φαντασία, στην μικροπολιτική και στον λαϊκισμό.
Ακολουθούν οι προγραμματικές μας θέσεις, οι οποίες προκύπτουν κυρίως από το σχέδιο που ήδη έχουμε δρομολογήσει, με συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: