Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΙΣΑΜΟΥ

Είναι μια απο τις πιο παλιές φωτογραφίες που υπάρχουν στο αρχείο του blog με θέμα τις παρελάσεις. Δεν ξέρω αν ειναι 28η Οκτωβρίου ή 25 Μαρτίου αλλά η ημερομηνία που γράφει απο πίσω είναι 1948 και οι μαθητές γυρίζουν απο την καθιερωμένη παρέλαση στο τότε τσαρσί του Καστελιού στο Γυμνάσιο. Την σημαία την κρατούν μάλιστα και τρεις βρακοφόροι. Η φωτο ανήκει στον συγχωρεμένο Αχιλλέα Δεσποτάκη. 
Όπως διαβάζω στις διάφορες σελίδες 
- Η επέτειος του «ΟΧΙ» γιορτάστηκε για πρώτη φορά στα χρόνια της Κατοχής. Στο κεντρικό κτίριο και στον προαύλιο χώρο του Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιήθηκε ο πρώτος εορτασμός στις 28 Οκτωβρίου 1941. Γίνονταν ομιλίες από τους φοιτητές, ενώ μίλησε για την επέτειο την παραμονή και ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τσάτσος, ο οποίος αρνήθηκε να κάνει μάθημα την ημέρα της επετείου με αποτέλεσμα να απολυθεί από το Πανεπιστήμιο.
Η πρώτη παρέλαση επίσημα έγινε στις 28 Οκτωβρίου του 44 ενώπιον του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου.

Η πρώτη μπάντα της Ιεράς Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου την δεκαετία του 1960 που συνόδευε και το εωθινό αλλά και την παρέλαση. Το βράδυ της επετείου είχαμε και την λαμπαδηφορία. Τον πανηγυρικό λόγο εκείνης της ημέρας τον έλεγε πάντα ο καλύτερος μαθητής ...


Δεν υπάρχουν σχόλια: