Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ κα ΒΟΛΟΥΔΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΣΠΟΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟ κ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Προς Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
κ. Γιάννη Οικονόμου
Σε πολλούς δήμους τις Ελλάδας, και ιδιαίτερα σε περιοχές ορεινές, ημιορεινές και νησιωτικές, απαντάται εδώ και χρόνια το φαινόμενο της αδεσποτίας των παραγωγικών ζώων.
Σύμφωνα με το Ν. 4056/2012, άρθρο 17, παρ.2, οι δήμοι της χώρας υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή, μεταφορά, φύλαξη, διατροφή και διατήρηση των ανεπιτηρήτων παραγωγικών ζώων, μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την καθ` οιονδήποτε τρόπο εκποίηση ή σφαγή ή επιστροφή τους στον ιδιοκτήτη τους, ενώ προβλεπόταν στην παρ. 9 η επιβολή προστίμου στον ιδιοκτήτη ανεπιτήρητου παραγωγικού ζώου, 50 ή 150 ευρώ αναλόγως του ζώου, ενώ το πρόστιμο εισπράττεται από την οικονομική υπηρεσία του δήμου.
Στη συνέχεια, με το άρθρο 38 του Ν. 4760/2020 θεσπίστηκε η επιβολή διοικητικού προστίμου σε ιδιοκτήτη ζώου που προκαλεί αγροτικές φθορές, το οποίο επιβαλλόταν από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας ή από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (Δ.Α.Ο.Κ.) των κατά τόπους Περιφερειών. Σκοπός της παραπάνω ρύθμισης, κατά την Αιτιολογική Έκθεση, είναι η μείωση των περιστατικών αυθαιρεσίας εκ μέρους μερίδας κτηνοτρόφων οι οποίοι αφήνουν ανεξέλεγκτα τα ζώα τους, τα οποία εν συνεχεία τρέφονται με καρπούς άλλων αγροκτημάτων στα οποία προκαλούν φθορές και κατά συνέπεια οικονομική ζημία για τους ιδιοκτήτες. Δυνάμει της παραπάνω διάταξης το 2021 στα Χανιά επεβλήθησαν 32 πρόστιμα, συνολικού ποσού 6.800 ευρώ, ενώ το 2022 διαπράχθηκαν 17 παραβάσεις και επεβλήθησαν πρόστιμα συνολικού ποσού 12.900 ευρώ.
Σύμφωνα με τροπολογία που εισήχθη με το νόμο 5037 του 2023, άρθρο 191, το σχετικό διοικητικό πρόστιμο επιβάλλεται, πλέον, από το αρμόδιο δασικό όργανο που διαπιστώνει την παράβαση. Το 2023 διαπιστώθηκαν μόλις 5 παραβάσεις και επεβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ποσού 400 ευρώ. 
Το θεσμικό πλαίσιο του Ν. 4760/2020 σχεδιάσθηκε για να αποτρέψει τις παραβάσεις αυτών των λίγων που συστηματικά βάζουν τα ζώα τους να βόσκουν μέσα στις καλλιέργειες των γειτόνων τους, αφαιρώντας τους τα ενώτια, προκειμένου να αποφύγουν την ταυτοποίηση και τα πρόστιμα. Ωστόσο, κατόπιν της τροποποίησης του 2023 αποδεικνύεται μία πολύ σημαντική μείωση των διαπιστωμένων παραβάσεων και των αντίστοιχων προστίμων. 
Έχει διαπιστωθεί εμπράκτως, εφόσον το πρόβλημα παραμένει, ότι οι δασικές υπηρεσίες  και οι δήμοι, δε μπορούν να ανταπεξέλθουν αποτελεσματικά σε αυτό το έργο ελλείψει σχετικών μέσων και υποδομών, χωρίς την αρωγή των αρμοδίων υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και της Περιφέρειας.
Δεδομένου ότι οι αγρότες των περιοχών αυτών περιμένουν την προστασία της πολιτείας και την ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών και εφόσον το φαινόμενο αυτό μαστίζει πολλά χρόνια συγκεκριμένους δήμους, όπως και την τοπική κοινωνία των Χανίων, 
Ερωτάται ο Υπουργός:
Ποια είναι η πρόβλεψη του Υπουργείου προκειμένου να αυστηροποιηθούν και να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι και να εφαρμόζεται ο νόμος, ώστε να αποτραπεί στο μέλλον αυτό το φαινόμενο και να προστατευθούν οι καλλιέργειες και εν γενεί οι περιουσίες των πολιτών από ανάλογες φθορές.
Η ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ 
ΣΕΒΗ ΒΟΛΟΥΔΑΚΗ
Βουλευτής Ν. Χανίων - Νέα Δημοκρατία 

Δεν υπάρχουν σχόλια: