Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021

ΜΙΑ ΠΑΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Δεν υπάρχει βιασύνη, ούτε εσκεμμένες παραλείψεις από την "Βόλτα στα παλιά μαγαζιά του Καστελιού", όπως δεν υπάρχουν και παράπονα από κανένα. Όμως μια τρανταχτή απουσία είναι τα μαγαζιά του Κωσταντίνου Βαρουχάκη στην μέση της Σκαλίδη το υποδηματοποιείο και στην βορειοανατολική μεριά, το πρώτο κατάστημα με ηλεκτρικές συσκευές μια εποχή που ούτε όλο το Καστέλι είχε ηλεκτρικό ρεύμα. Ψυγεία ΙΖΟΛΑ και κουζίνες ΑΕG.  Μάλιστα δίπλα σε αυτό το μαγαζί άλλη μια παράλειψη είναι το μπακάλικο του Σταύρου Ξηρουχάκη ...
Η Βόλτα στα παλιά μαγαζιά είναι δύσκολη γιατί πρώτο περιλαμβάνει πολλές περιόδους και δεύτερο στα ίδια μαγαζιά έχουν μπει πάνω από 4-5 διαφορετικοί μαγαζάτορες αφού οι περισσότερα δεν ήταν ιδιοκτήτες αλλά τα νοίκιαζαν.  
Η δουλειά που κάναμε με την Ευτυχία Δεσποτάκη ήταν δύσκολη όσο και επίπονη... βέβαια σε όλο το επιχείρημα αυτό που ελπίζω να συμπληρωθεί με τον καιρό καθοριστικό ρόλο έπαιξαν οι φωτογραφίες του μεγάλου Ανυφαντή πατέρα και γιού, που έχουν φωτογραφίσει σχεδόν όλα τα μαγαζιά από το 1930 ως και το 1990, και μαζεύτηκαν από μένα ώστε να μπουν κάποτε στο αρχείο Ανυφαντή.

Όσο για την φώτο εκτός από την οικογένεια Βαρουχάκη, Μανώλης-Κωνσταντίνος- Ανίκητος Χρυσούλα-η γιαγιά Σταυρούλα ο γαμπρός Πατερομιχελάκης Γιάννης, διακρίνονται και ο Δήμαρχος της πόλης κ. Λυγιδάκης καθώς και οι ιερείς Μαραγκουδάκης και Στραβουδάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: