Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021

ΟΙ ΒΕΝΕΤΣΙΑΝΙΚΟΙ ΘΥΡΕΟΙ ΤΟΥ ΦΡΟΥΡΙΟΥ

Για λίγες μέρες ακόμα θα βρίσκονται στο φουαγέ του μουσείου Κισάμου οι θυρεοί καθώς και η επιγραφή της βενετσιάνικης πόρτας του φρουρίου, που δεν υπάρχει πλέον, και βρισκόταν στις αποθήκες του ΕΦΑ Χανίων. Μετά την σύντομη παρουσίαση τους στην εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 21 στο χώρο του φρουρίου όσοι επιθυμείτε μπορείτε να τους δείτε αν και δεν υπάρχει ενημέρωση για το τι γράφει η επιγραφή, εκτός από αυτούς που έχουν την δυνατότητα να σκανάρουν στην εικόνα για να δουν κάποιες πληροφορίες..
"FRANCESCO  ENRICO PESCATORE PRINCIP…
PIETRONIMO MARCELLO. ……..RECTORE
LAURENTIUS  CONTARINUS  RE….. PROCONSUL
ARCEM  HANC  EX. FUNDAM…….RESTAURAVIT"
"Αυτή η αψίδα έχει αποκατασταθεί εκ θεμελίων από τον αντιπρόσωπο Lorenzo  Contarini (1635), κατά τη διάρκεια της πρυτανεία του Pietronimo Marcello και του πριγκιπάτου του Francesco Errico Pescatore"
Πάντως για το πως βρέθηκαν στις αποθήκες της ΕΦΑ Χανίων στην Κίσαμο να πούμε απο τις λίγες πληροφορίες που έχουμε είναι... ότι βρισκόταν στην συλλογή αρχαιοτήτων Καστελλίου Κισάμου που λειτουργούσε στον ίδιο χώρο πριν γίνει το Μουσείο. Οι Θυρεοί καθώς και η επιγραφή βρισκόταν ακόμα στην πόρτα του φρουρίου το1903 όταν ο Gerola επισκέφτηκε και την φωτογράφησε με τους Ιταλούς και Κρητικούς χωροφύλακες. Μετά το 1918 που άρχισαν να καταστρέφουν το φρούριο για να κτίσουν τα σύγχρονα σπίτια με κυβερνητική εντολή μάλλον η επιγραφή και οι Θυρεοί μεταφέρθηκαν στην συλλογή Καστελίου όπου και παρέμειναν ως και το 1987 οπότε και μεταφέρθηκαν στις αποθήκες. 
Οι Θυρεοί βρισκόταν σίγουρα στην παλιά πόρτα του Βενετσιάνικου φρουρίου ως και την κατεδάφιση της  και δεν μεταφέρθηκαν στην Τούρκική πύλη (πλατεία Τζανακάκη) μιας και υπάρχει σχετική φωτογραφία παραπάνω του 1903-1904 όταν και τα δυο φρούρια ήταν ολάκερα. Για να καταλάβουμε που ήταν αυτή η Πύλη, σε όσους γνωρίζουν λέω ότι βρισκόταν εκεί που είναι σήμερα το σπίτι του αείμνηστου γιατρού Νικηφοράκη, στο αδιέξοδο στενό του Καλέ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: