Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 24 Αυγούστου 2021

ΚΙΣΑΜΟΣ '21'21 (Η επαρχία Κισάμου στην επανάσταση του 1821)

Ενδιαφέρουσες ομιλίες χθες στον αρχαιολογικό χώρο του κάστρου για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του '21 από τον ιστορικό Γιάννη Σκαλιδάκη και την Νεκταρία Λαινάκη. Τις επόμενες μέρες θα ανέβει σίγουρα το βίντεο από τις ομιλίες στην επίσημη σελίδα "Κίσαμος 2121", σελίδα που φτιάχτηκε για τις εκδηλώσεις αυτές και θα μπορέσετε όλοι να τις δείτε. 
Το ενδιαφέρον βέβαια, στην έρευνα της Νεκταρίας Λαινάκη για τους Θυρεούς του Βενετσιάνικου φρουρίου (οικόσημα ευγενών Βενετσιάνων) που όπως φαίνεται ανήκαν στον διοικητής των Χανίων Jeronimo Marcelo (HIERONIMO MARCELO CYDONIE RECTORE) και στον προβλεπτή του βασιλείου της Βενετίας Lorenzo Contarini (LAVRENTlVS CONTARENVS REGNO PROCONSVL) και τα βλέπουμε εδώ σε καλύτερη κατάσταση, μετά και την μετάφραση της λατινικής επιγραφής που υπήρχε στην πύλη του φρουρίου.
Η Ιστορία τη πόλης ξαναγράφεται και αυτό είναι το σπουδαίο... μια ιστορία χιλιάδων χρόνων που ως και σήμερα ή ήταν ξεχασμένη ή παρατημένη σε κάποια αποθήκη. Ας ελπίσουμε ότι οι νεότεροι δεν θα απογοητευτούν και θα συνεχίσουν την έρευνα ώστε κάποτε να γραφτεί εξ αρχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: