Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

ΚΙΣΑΜΟΣ .....ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΣΟΥ

 Συστήθηκε το 1930 ως Ένωσις Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Καστελλίου Κισάμου. Το 1962 μετονομάστηκε σε "Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Καστελλίου Κισάμου" και εγκαινίασε τα γραφεία της στο Καστέλι, και το όνομα της διατηρήθηκε μέχρι το 1983. Το 1980 σε μια έκταση 10 στρεμμάτων φτιάχνει το νέο οινοποιείο της, με αποθήκες, κτήριο με γραφεία, χημείο και συσκευαστήριο στον Τράχηλα. Το οινοποιείο θεωρείτε το πιο σύγχρονο στην Ελλάδα και τα προϊόντα της τότε Ένωσης Κισάμου (κρασιά Cavaliere, Casteliere, Όστρια ρετσίνα Κισάμου κα.) γίνονται από τα καλύτερα κρασιά της Ελλάδας. 
Δείτε παρακάτω σε τι κατάσταση είναι πλέον οι εγκαταστάσεις της... 
 Ντροπή και αίσχος..αυτά μόνο μπορώ να πω ...η περιουσία των αγροτών της Κισάμου ρημαγμένη, δίχως ένας τόσα χρόνια να φιλοτιμηθεί να περισσώσει τουλάχιστον το αρχείο του οινοποιείου ή το χημείο, τα τηλεφωνικά κέντρα, τις δεξαμενές, τα βαρέλια... κρίμα και άδικο!! Θα τρίζουν τα κόκαλα των μετόχων προγόνων μας ... που με τόσο κόπο στήριξαν αυτήν την ιδέα.

2 σχόλια:

Μηχανουργείο Στημαδωρακης είπε...

Σε ποιον ανήκει η έκταση αυτή; Θα μπορούσε άραγε να την εκμεταλλευτεί ο δήμος;
Θα ήταν ιδανικό σημείο για βιοτεχνική περιοχή, όπως είχε επισημάνει πάμπολλες φορές και ο αϋμνιστος Καμπουρακης Θοδωρής και που ο τόπος τόσο πολύ ανάγκη έχει...

Ιωάννης Παπαδάκης είπε...

στην Τράπεζα ανήκει και πουλιέται 2.000.000 Ε... κάποιοι δίνουν εως 800.000Ε ...μάλλον θα καταλήξει κάπου στα 1.300.000Ε