Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΓΥΨΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ

Ερώτηση σχετικά με τα Λατομεία-Μεταλλεία Γύψου και τις άδειες που έχουν δοθεί στην περιοχή του Προφήτη Ηλία στα Εννιά Χωριά κατέθεσαν οι βουλευτές Μανώλης Συντυχάκης, Μαρία Κομνηνάκα, και Διαμάντω Μανωλάκου στην Βουλή και προς τον υπουργό περιβάλλοντος και ενέργειας κ. Χατζηδάκη αλλά και τον προϊστάμενο Διεύθυνσης Ορυκτών Πρώτων Υλών. 
Οι απαντήσεις κατά σειρά με τον υπουργό
-Σημειώνουµε ότι, όπως αναφέρεται και στο πρώτο ανωτέρω έγγραφο, οι εγκριθείσες µε τις τρεις
Αποφάσεις της Α.∆. Κρήτης δραστηριότητες ερευνητικών εργασιών, δεν αποτελούν εγκρίσεις και για εξορύξεις. Για την περαιτέρω ανάπτυξη τέτοιων δραστηριοτήτων απαιτείται λεπτομερής έρευνα σχετικά µε τη συµβατότητα της δραστηριότητας µε το υφιστάμενο περιβαλλοντικού και χωροταξικού χαρακτήρα θεσμικό πλαίσιο καθώς και µε τη νομοθεσία από την οποία διέπεται η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας.
 Ο Υπουργός
 Κωστής Χατζηδάκης 
Και ο  Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ιωάννης Ζαφειράτος 
Σύμφωνα με τα οριζόμενα από την Ελληνική Νομοθεσία (Ν. 4512/2018 – ΦΕΚ Α’ 5) η
διενέργεια ερευνητικών εργασιών για τη διαπίστωση κοιτασμάτων βιομηχανικών ορυκτών σε
δημόσιες εκτάσεις διενεργείται κατόπιν έγκρισης που χορηγείται από την οικεία
Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Η εν λόγω έγκριση χορηγείται υπό τις αυστηρές προϋποθέσεις που
ορίζει ο νόμος.
Στην περιοχή του δήμου Κισσάμου Χανίων και κατόπιν αντίστοιχων αιτημάτων χορηγήθηκαν
από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης τρείς εγκρίσεις διενέργειας ερευνητικών εργασιών
επί δημοσίων εκτάσεων 249.375,59 τ.μ. (Α.Δ.Α.: Ψ6ΨΞΟΡ1Θ-4ΛΩ), 249.182,76 τ.μ.
(Α.Δ.Α.: Ψ9Ζ9ΟΡ1Θ-3ΦΑ) και 178.882,02 τ.μ. (Α.Δ.Α.:ΨΨΑ50Ρ1Θ-89Χ) αντιστοίχως.
Κατά των ως άνω αποφάσεων έγκρισης ερευνητικών εργασιών ασκήθηκαν από το δήμο Κισσάμου Χανίων προσφυγές ενώπιον του Υπουργού Π.ΕΝ. Επί των εν λόγω προσφυγών και αφού εξετάσθηκε πλήρως η νομιμότητα των προσβαλλόμενων αποφάσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκηση Κρήτης, εκδόθηκαν αντιστοίχως, οι αποφάσεις του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας με Α.Π. 27294/458/12.3.2020 (Α.Δ.Α.: ΩΙΒΩ4653Π8-3Τ2), 27312/459/12.3.2020 (Α.Δ.Α.: ΨΞΨΗ4653Π8-Ω13) και 27320/460/12.3.2020 (Α.Δ.Α.: 6Β5Γ4653Π8-Μ1Β), οι οποίες είναι απορριπτικές.
Επί των ειδικότερων ερωτημάτων, σας γνωστοποιούμε επίσης τα ακόλουθα:
1. Η εγκριθείσες μέχρι σήμερα, με τις τρείς αποφάσεις διενέργειας ερευνητικών εργασιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, δραστηριότητες ερευνητικών εργασιών δεν αποτελούν εγκρίσεις και για εξορύξεις (εκμεταλλεύσεις λατομείων). Για την περαιτέρω ανάπτυξη τέτοιων δραστηριοτήτων απαιτείται λεπτομερής έρευνα περί ύπαρξης απαγορευτικών λόγων σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την ειδική προς τούτο λατομική νομοθεσία (ν. 4512/18) που εξετάζουν τόσο την περιβαλλοντική προστασία και αποκατάσταση όσο και την προστασία κοινωφελών έργων, περιοίκων, οικισμών κ.λ.π. με  συγκεκριμένες διαδικασίες. Της εξόρυξης προηγείται και η διαδικασία περιβαλλοντικής
αδειοδότησης.
Η εφαρμογή της, ισχύουσας σήμερα, λατομικής νομοθεσίας και των Ευρωπαϊκών οδηγιών επιτρέπει την αρμονική συνύπαρξη ποικίλων δραστηριοτήτων σε μια περιοχή, που εφόσον επιτευχθεί στη συγκεκριμένη περίπτωση, για την αξιοποίηση και του ορυκτού πλούτου της περιοχής, θα έχει προφανή οφέλη για την τοπική και εθνική οικονομία.
2. Το δεύτερο ερώτημα εκφεύγει των αρμοδιοτήτων της υπηρεσίας.
Να θυμίσουμε οτι με βάση αποφάσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης εγκρίθηκε για εταιρεία η διενέργεια ερευνητικών εργασιών για τη διαπίστωση κοιτασμάτων βιομηχανικού ορυκτού (γύψου), σε δημόσια δασική έκταση 249.182,76 τ.μ., όπου πριν δεκαετίες λειτουργούσε λατομείο εξόρυξης γύψου, στη θέση «Προφήτης Ηλίας» του όρμου Στομίου Ιναχωρίου του Δήμου Κισσάμου Χανίων.








Δεν υπάρχουν σχόλια: