Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 28 Ιουλίου 2020

ΕΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ

 Συνεχίζεται το έγκλημα στις περισσότερες αγιογραφημένες εκκλησίες της Δυτικής Κρήτης με το άσπρισμα των τοιχογραφιών. Είναι καιρός να καταλάβουν οι "νοικοκυρές" οτι καλύτερα να ασπρίζουν τις αυλές και τα στενοσόκακα της γειτονιάς τους παρά να προσπαθούν να ομορφύνουν την κάθε εκκλησία του 12ου και 14ου αιώνα με τον να την ασπρίσουν καλά καλά.  
 Αφήστε που δεν έχουν σταθερό χέρι λόγω ηλικίας και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε ...Κάθε χρόνο όλο και ποιο ψηλά το άσπρισμα....
Μπορεί να χάσαμε την Αγιά Σοφιά και να σκεπάστηκαν με λευκά πανιά οι τοιχογραφίες της, που είναι βεβήλωση και αυτό, αλλά εμείς είμαστε χειρότεροι, απαράδεκτοι και συνεχίζουμε να μην μας απασχολεί η κληρονομιά αιώνων, ασπρίζοντας τις. Η καταστροφή είναι δεδομένη και έτσι και αλλιώς... και αφού ασπρίστηκαν, αλλά και απο ντροπή όταν παίρνουμε το μαχαίρι να ξύσουμε τον άσβεστη απο την βλακεία που κάνουμε... 
Αλήθεια οι επίτροποι τι προσέχουν στις εκκλησίες τους; Μήπως τους βοηθούν; Ή η αρμοδιότητα τους είναι άλλη;
Ας κλάψουμε για τα δικά μας μνημεία πρώτα..και μετά τα άλλα ... δυστυχώς κλαίμε για τα ξένα μόνο και υπολογίζω με κροκοδείλια δάκρυα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: