Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.

Τρίτη, 29 Μαΐου 2018

ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ ΚΑΙ Ο ΔΙΣΚΟΣ ΤΗΣ ΦΑΙΣΤΟΥ

Ο Δρ. Γκάρεθ Όουενς*, ειδικός σε θέματα μινωικής γραφής στην εκδήλωση του Δήμου Χανίων το Σάββατο στο ΚΑΜ για τα μυστικά του δίσκου της Φαιστού είπε οτι ενδεχομένως ο δίσκος αυτός να είναι αφιερωμένο στην μεγάλη θεότητα της εποχής εκείνης, την Αστάρτη που λατρευόταν στη Φαλασάρνη.
Να μια νέα τροπή που μας κάνει να τον ευχαριστήσουμε για την διαφήμιση του... αλλά και να δώσουμε τροφή και στους δικούς μας αρχαιολόγους για του λόγου το αληθές.
Ο δίσκος της Φαιστού έχει και στις δύο του πλευρές συνολικά 242 σημεία γραφής, 61 λέξεις και 18 στίχους. Έξι αναφέρονται στο φως, έξι στη δύση του, τρεις σε μία έγκυο θεότητα και άλλες δέκα είναι επίθετα της ίδιας, ουσιαστικά, φωτεινής θεότητας που άλλοτε ονομάζεται Πασιφάη (η μητέρα του Μίνωα) άλλοτε πάλι Αστάρτη-Αφαία, η μεσανατολικής προέλευσης θεότητα του έρωτα, του πολέμου, της φύσης και των βουνών. Οι Έλληνες την ταύτιζαν με τη θεά Αφροδίτη καθώς και με την Ήρα και τη Σελήνη.
*Ο Γκάρεθ Άλουν Όουενς είναι ελληνοβρετανός καθηγητής Ιστορίας, Γλώσσας και Πολιτισμού. Είναι γνωστός για τη συμβολή του στη σπουδή της Γραμμικής Β' και για τις προσπάθειές του να συντονίσει επιστήμονες που εργάζονται στην αποκρυπτογράφηση της Γραμμικής Α'.

Δεν υπάρχουν σχόλια: