Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΨΗΦΙΔΩΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ

ΩΡΕΣ 
Η  Ιερή Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου, αειφόρος, συνεχίζοντας τη μακραίωνη ιστορία της, δίδει  την ευκαιρία στους ανθρώπους της περιοχής όλων των ηλικιών και κυρίως των νέων να συμπληρώνουν τη μόρφωση τους δια βίου μέσα από ποικίλα προγράμματα γνώσης και καλλιτεχνικών αναζητήσεων, που έχουν σχέση με την παράδοση και την ιστορική συνέχεια του τόπου.
Στους καλαίσθητους χώρους, που δωρητές του τόπου μας χρηματοδότησαν και που καλύπτουν το άλειμμα της πολιτείας σε αυτό τον τομέα, εκδηλώσεις, εκθέσεις, σεμινάρια, μαθήματα, συνεχώς πραγματοποιούνται, με την ευθύνη και τη φροντίδα αφοσιωμένων ανθρώπων.
Ο λόγος σήμερα για την Τέχνη του ψηφιδωτού, που μια ομάδα γυναικών παρακολούθησε. Το πρόγραμμα λειτούργησε φέτος με δάσκαλο τον κ.Μανώλη Ρουκούδη, πολυτάλαντο, συντηρητή έργων τέχνης και αγιογράφο, με πλουσιότατο έργο και προσφορά στον εικαστικό χώρο της Κρήτης. Με καταγωγή από το Φουρφουρά Ρεθύμνου, ευγενής και  ήρεμος μια φορά την εβδομάδα δίδαξε την τέχνη του ψηφιδωτού, ή μωσαϊκού. Τα ψηφιδωτά ή μωσαϊκά είναι μια τέχνη που εμφανίζεται στους Αλεξανδινούς χρόνους, κορυφώνεται στους Ρωμαϊκούς και Βυζαντινούς. Είτε τα βρίσκουμε σε δάπεδα, πλουσίων κατοικιών είτε επιτείχια.
ΟΜΗΡΟΣ
Ενδεικτικά αναφέρω τα μνημειώδη ψηφιδωτά  της Ραβέννας, της Ρώμης, της Αγίας Σοφίας, της Καππαδοκίας, της Πομπηίας της  Πάφου και άλλα....
Η Κίσαμος* έχει μια μεγάλη σειρά ψηφιδωτών, εφάμιλλα της Πομπηίας, κατά την αρχαιολόγο κ. Μαρκουλάκη και που εκτίθενται στο Μουσείο Κισάμου.
Ήταν πολύ επιτυχημένη λοιπόν η επιλογή αυτού του προγράμματος  διδασκαλίας για τον τόπο μας και την ιστορική του συνέχεια.
Η προσπάθεια να συγκολληθούν η ψηφίδες, πάνω στο σχέδιο που έχει επιλεχθεί, ώστε να αποδοθούν οι μορφές και τα άλλα στοιχεία,ασκεί μια ιδιαίτερη μαγεία. Είναι ίσως η μαγεία που ασκεί η πέτρα αυτό το κομμάτι της φύσης με τα ποικίλα χρώματα και τις συμπεριφορές. Άλλοτε σκληρή και άλλοτε μαλακότερη και που όλα τα κομματάκια της μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα μικρότερα μέχρι τα μεγαλύτερα, όπως κάνει ο κτίστης και στο τέλος δίδουν ένα  θαυμάσιο αρμονικό αποτέλεσμα. Τα γνήσια υλικά της φύσης, η πέτρα και το ξύλο, το μαλλί και το βαμβάκι  είναι ζωντανά, έχουν μια ζεστασιά σαν την ψυχή. Βλέπετε πόσο τα αναζητούμε σήμερα, όσο και αν είναι πρακτικά τα πλαστικά και τα αλουμίνια.
Στην έκθεση των έργων που παρουσιάστηκαν σε έκθεση το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Αλλά και η επίδραση στην ψυχή και στο χέρι ήταν μια ψυχική ανάταση και εργοθεραπεία για όσες ασχολήθηκαν. 
Πολλές ευχαριστίες λοιπόν στη μητρόπολη  μας, στον ευγενικό  κ.Ρουκούδη τον δάσκαλο, τον κ. Άρη Ξανθουδάκη πληροφορικό, κύριο υπεύθυνο και αφοσιωμένο του Τσατσαρωνάκειου, και στην κ. Γωγώ  Πλοκαμάκη που περιποιείται και φροντίζει με μοναδικό τρόπο όλο αυτό τον πολιτιστικό χώρο.
* Τα ψηφιδωτά της πόλης της Κισάμου είναι ενυπόγραφα 2ου μΧ.
Ευτυχία Δεσποτάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: