Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΚΑΘΟΛΙΚΟ

Λένε οτι είναι το αρχαιότερο μοναστήρι στην Κρήτη, καθώς ιδρύθηκε στα μέσα του 11ου αιώνα!  Είναι το Καθολικό και βρίσκεται στα βορειοανατολικά του ακρωτηρίου Χανίων, ιδρυτής του θεωρείται ο Άγιος Ιωάννης ο Ερημίτης, ο οποίος έζησε στη σπηλιά εκεί όπου είναι κτισμένος ο σπηλαιώδης ναός αφιερωμένος στον ίδιο (εορτάζει στις 20 Σεπτεμβρίου).
Μια γέφυρα ενώνει την εκκλησία με την απέναντι πλαγιά και λειτουργούσε ως περίβολος των κελιών. Στην απέναντι πλαγιά υπάρχουν δυο κελιά, όπου πιστεύεται ότι ασκήτευαν αναχωρητές τα πρώτα χριστιανικά χρόνια.
Το Καθολικό ερημώθηκε όταν πέθαναν (λένε οτι τους έσφαξαν οι πειρατές) οι περισσότεροι καλόγεροι και όσοι έμειναν, έφυγαν και έχτισαν τη μονή της Κυρίας των Αγγέλων όπου ασκούνταν η λατρεία του τοπικού Αγίου και συγκέντρωνε ένα μεγάλο αριθμό από προσκυνητές).
Το μοναστήρι σήμερα είναι ερειπωμένο και η πρόσβαση γίνεται μέσω καλντεριμιού 50 λεπτά διαδρομή, λίγο δύσκολη στην επιστροφή, που ξεκινάει από τη μονή Γουβερνέτου....  και καταλήγει στην θάλασσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: