Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ

Γράφει ο Κώστας Στυλ. Χαρτζουλάκης
Ένας φορέας ανά περιφέρεια με διοικητική, οικονομική και επιστημονική αυτοτέλεια.
Τα απαιτούμενα φυτοφάρμακα για όλη την περίοδο να υπάρχουν στη Περιφέρεια το αργότερο μέχρι τέλος Μαΐου.
Τα φυτοφάρμακα που επιλέγονται να έχουν διαφορετική δραστική ουσία και να λαμβάνεται υπόψη η ανθεκτικότητα του δάκου σε αυτές, σύμφωνα με δημοσιευμένα επιστημονικά αποτελέσματα
Η πρωτεΐνη που χρησιμοποιείται να έχει μεγαλύτερη ελκυστικότητα και να επιλέγεται σύμφωνα με δημοσιευμένα επιστημονικά αποτελέσματα.
Μετά από μελέτη κόστους-ωφέλειας να καθορισθεί προϋπολογισμός για κάθε χρόνο, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες ακόμα και εντός της περιφέρειας, να είναι διαθέσιμος έγκαιρα και να υπάρχει αποθεματικό για έκτακτες ανάγκες.
Οι λιγότεροι ψεκασμοί πρέπει να είναι ο στόχος της ορθολογικής διαχείρισης, αλλά δεν πρέπει να περιορίζονται εξ αρχής λόγω προϋπολογισμού, γιατί η αναβολή ψεκασμών για να μην ξεπεραστεί ο προϋπολογισμός, μπορεί να οδηγήσει σε ετεροχρονισμένη και λάθος καταπολέμηση με ολέθρια αποτελέσματα.
Η πρόσληψη του απαιτούμενου επιστημονικού (τομεάρχες) και εργατοτεχνικού προσωπικού να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Μαΐου, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια.
Εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας (τοποθέτηση και παρακολούθηση παγίδων, καταγραφή ίχνους ψεκασμών, κλπ), ώστε να υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για τον πληθυσμό του δάκου και την κάλυψη με το ψεκασμό όλης της έκτασης. Ικανοποιητική αμοιβή στο επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό για να υπάρξει προσφορά αλλά και έλεγχος για σωστή εκτέλεση των καθηκόντων.
Και βέβαια αλλαγή νοοτροπίας από όλους τους εμπλεκόμενους και τους αγρότες, μια και η επιτυχία της καταπολέμησης αφορά την εθνική οικονομία και τους ίδιους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: