Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΤΩΝ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΩΝ

 ... στο Ισραήλ 
Με στόχο τη βιώσιμη διαχείριση των υγρών και στερεών αποβλήτων ελαιουργείων στο Ισραήλ μετέβη από 4-8/11/2017 ομάδα εμπειρογνωμόνων από Ελλάδα και Κύπρο με επικεφαλή το Κων. Χαρτζουλάκη, τ. δ/ντή του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων στα πλαίσια του έργου SWIM-H2020 SM EFH-IL-2 της Ε.Ε. Έγιναν επισκέψεις σε ελαιουργεία στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, τα περισσότερα εντός του ιστού των πόλεων,  χωρίς να πληρούν τους κανόνες για την ασφάλεια και ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου.
Η διαχείριση των υγρών αποβλήτων στη πλειοψηφία των ελαιουργείων (110 τριών φάσεων) γίνεται είτε με παράνομη εισαγωγή τη νύκτα στο σύστημα αποχέτευσης με αποτέλεσμα μέχρι και διακοπή διακοπή της λειτουργίας του, είτε με διάθεση σε ανοικτά χωράφια, όπου υπάρχουν και σε αγροτικούς χωματόδρομους ή τρέχουν χωρίς έλεγχο στα ρυάκια. Για τα δύο φάσεων (λιγότερα από 20) η παραγόμενη ελαιοπυρήνα διασκορπίζεται σε ανοικτά χωράφια, αν υπάρχουν για να καλλιεργηθούν 3-4 μήνες μετά με υπαίθρια κηπευτικά ή φυτά μεγάλης καλλιέργειας.
Στη σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Προστασίας του Περιβάλλοντος, παρουσία στελεχών του Υπουργείου Γεωργίας και ερευνητών από τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά ινστιτούτα του Ισραήλ, έγινε ανάλυση της παρούσας κατάστασης και ενημέρωση για τις μεθόδους διαχείρισης που εφαρμόζονται στις χώρες της Ε.Ε. 
Στις προτάσεις της ομάδας, που συμφώνησαν και οι Ισραηλινοί είναι η μείωση του αριθμού των ελαιουργείων, η χωροθέτηση και μεταστέγαση τους εκτός κατοικημένων περιοχών και η δημιουργία τουλάχιστον ενός πυρηνελαιουργείου, που δεν υπάρχει μέχρι σήμερα στο Ισραήλ. Όσον αφορά την διαχείριση των υγρών αποβλήτων, η ελεγχόμενη εφαρμογή τους στο έδαφος, είτε σε ανοιχτούς αγρούς ή σε ελαιώνες αποτελεί την άμεσα εφικτή λύση. Η εφαρμογή θα γίνεται από εργολάβους με βάση ότι ο δημόσιος τομέας (υπουργεία. δήμος, κλπ) θα καλύπτει το 50% του κόστους εφαρμογής και το υπόλοιπο τους ελαιουργούς. Ο μακροχρόνιος σχεδιασμός αφορά την παραγωγή ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: