Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

KΙΣΑΜΟΣ ΚΑΙ ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ

Το παραμύθι είναι παλιό αλλά έχει πολλές αλήθειες.... ο Αγαμέμνονας κατά την επιστροφή του απο την Τροία ήρθε στην Κίσαμο όπου έδεσε στο λιμάνι που κατά τις εκτιμήσεις βρισκόταν στον Τράχηλα τις 10 τριήρεις του και πήγε στην Πολυρρήνια να προσφέρει θυσία στον περίφημο ναό της εποχής εκείνης της Δικτύννης Αρτέμιδος*, για την ομαλή επιστροφή του απο την Τροία. 
Μάλιστα συνοδευόταν και απο την Κασσάνδρα, κόρη του βασιλιά Πρίαμου, που την είχε πάρει αιχμάλωτη. 
Και ενώ όλα ήταν έτοιμα και η θυσία κυλούσε κανονικά.... είδε οτι τα πλοία του είχαν πάρει φωτιά. Τι είχε συμβεί; Είχαν ξεσηκωθεί οι κωπηλάτες και έβαλαν φωτιά σε όλα τα πλοία εκτός απο ένα που με αυτό θα προσπαθούσαν να φύγουν. Ο Αγαμέμνων βλέποντας αυτό άφησε την θυσία στην μέση και έτρεξε προς τα πλοία του, γα να τα σώσει. Από τότε ονομάζεται κάθε ημιτελής θυσία ... κρητική θυσία.
Εμείς προς τιμήν αυτής της επίσκεψης του μέγα βασιλιά βγάλαμε τον δρόμο απο το Μαύρο Μώλος ως και την αρχή της Σκαλίδη, Αγαμέμνωνος, στήσαμε και ένα μικρό μνημείο στην αρχή του δρόμου (επί δημαρχίας Αντωνίου Σχετάκη), ελάχιστοι θα το έχετε προσέξει.
- Ο Αγαμέμνων ήρθε στην Πολυρρήνια, μια πόλη που πιστεύεται οτι  ιδρύθηκε απο Αχαιούς και Λακεδαιμόνιους. Το όνομα της πόλης σημαίνει έναν τόπο με πολλά πρόβατα, το δεύτερο συνθετικό Fρην απαντάται ήδη στις μυκηναϊκές πινακίδες σε λίστες δέρματος προβάτων. Έχει δηλαδή μια μυκηναϊκή καταγωγή το ονόματος της πόλης και τέλος το ιερό στην Πολυρρήνια ήταν απο τα μεγαλύτερα ιερά του τότε γνωστού κόσμου.
Το μόνο πρόβλημα στην ιστορία αν τα πλοία έδεσαν στον Τράχηλα, που απο εκεί δεν θα φαίνεται η Πολυρρήνια!!!  Όλα είναι πιθανά μάλιστα στην περιοχή του Τράχηλα, που υποψιάζονται οτι ήταν κάποτε το λιμάνι της αρχαίας πόλης Ελαία, έχουν βρεθεί δίπλα στην θάλασσα 2-3 τάφοι ελληνιστικοί. (Ο Αγαμέμνων σκότωσε όλους τους στασιαστές, εκτός απο όσους χρειάστηκε για να γυρίσει στην πατρίδα του, με το ένα πλοίο που του έμεινε) 
* Ίσως η θυσία να ήταν ευχαριστίες προς την Θεά Άρτεμις για την σωτηρία της Ιφιγένειας (η γνωστή ιστορία που του ζητήθηκε να θυσιάσει την κόρη του, για να έχει ούριους ανέμους για την Τροία, αλλά την τελευταία στιγμή η Άρτεμις την αντάλλαξε πάνω στο βωμό με ένα ελάφι).
Παραμύθια με δόσεις αλήθειας λοιπόν.... 

Δεν υπάρχουν σχόλια: