Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗΣ Ο ΤΕΧΝΙΤΗΣ;

Πάνω η Υπαπαντή της Θεοτόκου στο Βλάτος και κάτω η Παναγία στο Έλος. Και οι δυο φτιάχτηκαν μάλλον απο τον ίδιο μάστορα, η μια το 1889  και η άλλη το 1887.
Από πληροφορίες έμαθα οτι ο τεχνίτης ίσως ήταν απο τα Παπαδιανά και λεγόταν Χαραλαμπάκης Ιωάννης*. Αυτό ενδέχεται να είναι σωστό μιας και στην εκκλησία στο Έλος στην κεντρική είσοδο υπάρχει επιγραφή (κάτω φωτο) με τα αρχικά Π.Μ.Α ΙΩΑΝ ΧΑ......... μετά είναι κατεστραμμένη.
Πάντως είναι το ίδιο στυλ οι εκκλησίες, κτισμένες με ντόπιες πέτρες, πολύ κοντά χρονολογικά η μια απο την άλλη και χαρακτηριστικό και των δυο η  υποδοχή της σημαίας που είναι ανάγλυφη μορφή προσώπου πράγμα που συνηθιζόταν στις αρχές του 1900. Στο Έλος διατηρείται πολύ καλά το πρόσωπο εν αντιθέσει με το Βλάτος που κάποιοι ή κάποιος το κατέστρεψε. Θα άξιζε να δούμε αν υπάρχουν και αλλού τέτοιες σημαιουποδοχές, σε εκκλησίες της περιοχής μας. Ίσως στα Παπαδιανά απ όπου καταγόταν και ο τεχνίτης.
*Ο Χαραλαμπόγιαννης ήταν απο τους καλύτερους κτίστες της περιοχής των Εννιά χωριών, είναι ξακουστό το πέτρινο γεφύρι που έχει φτιάξει στα Περβόλια (σώζεται ακόμα) καθώς και πολλές καμινάδες σήμα κατατεθέν των Εννιά χωριών είναι δικές του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: