Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

ΝΤΟΠΙΟΙ ΣΤΑΤΗΡΕΣ (ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ)

Στατήρας είναι αρχαίο νόμισμα, που το έκοβαν οι πόλεις που είχαν ανεπτυγμένο εμπόριο απο τον 8ο π.Χ αιώνα. Είναι το νόμισμα που έδειχνε την εμπορική δύναμη της κάθε πόλης, αλλά και την δύναμη της. 
Μάλιστα στα μεγάλα εμπορικά κέντρα υπήρχαν οι αργυραμοιβοί, οι οποίοι καθισμένοι σε μικρά τραπέζια με την πείρα τους μόνο, επιβεβαίωναν ότι τα νομίσματα που κυκλοφορούσαν στο χώρο της αγοράς δεν ήταν κίβδηλα και μετέτρεπαν την αξία τους σε αντιστοιχία με το νόμισμα της πόλης.
Πάνω βλέπουμε τον στατήρα των Φαλασάρνων 3ου αιώνα π.Χ , που απεικονίζει την Θεά Άρτεμις απο την μια μεριά και την Τρίαινα απο την άλλη με τα γράμματα Φ Α ανάμεσα της.
Αυτός είναι ο αργυρός στατήρας της Πολυρρήνιας 4ου αιώνα π.Χ με την κεφαλή του Ποσειδώνα και από την άλλη την κεφαλή του ταύρου της Κρήτης (πατέρας του Μινώταυρου) με τις λέξεις "ΧΑΡΙΣΟ ΠΟΛΥΡΗΝΙΟΝ"

και εδώ ο πιο γνωστός στατήρας, ο χρυσός, του Μεγάλου Αλεξάνδρου.








Δεν υπάρχουν σχόλια: