Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

ΕΝΑΣ ΕΦΕΥΡΕΤΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΛΑΘΕΝΕΣ

Ο Νίκος Λυραντωνάκης ίσως είναι ο μεγαλύτερος εφευρέτης που γέννησε η περιοχή μας. Μάλιστα ήταν πρωτοπόρος σε πολλά πράγματα και οι ευρεσιτεχνίες του έχουν μπει στην ζωή μας ..αλλά με αλλουνού το όνομα. Γεννήθηκε στις Καλάθενες στις αρχές του περασμένου αιώνα και τα πράγματα που σκαρφίστηκε το μυαλό του έχουν αποτυπωθεί στις εφημερίδες της εποχής, με τίτλους όπως "Ο Δαιμόνιος Κρητικός" "Ο εφευρέτης του μέλλοντος".
Λυραντωνάκης -Μπουσουλάρι (καθηγητής πανεπιστημίου Ν. Υόρκης)
Το 1939 προσπαθεί να πετάξει με δικής του επινόησης πτητική μηχανή απο τον Φάρο στα Χανιά.Μαζεύτε 15.000 κόσμος που περιμένει με αγωνία την πρώτη πτήση, όμως κάποιος τον σπρώχνει με αποτέλεσμα να κτυπήσει σοβαρά στο πόδι πέφτοντας στα βράχια. Δεν τα βάζει κάτω και συνεχίζει να ανακαλύπτει...
Το 1952 κατασκευάζει αμφίβιο αυτοκίνητο (οι Ιταλοί το λάνσαραν το 1961) και αφού το οδηγεί στους δρόμους του Καστελλιού (φωτο) το ρίχνει απο το Τελωνείο στην θάλασσα και πάει με δυο άτομα (φωτο) ως και το Μαύρο Μώλος.
Το 1959-60 φτιάχνει μονοθέσιο ελικόπτερο και το απογειώνει.
Το 1962 κάνει επίδειξη ραβδιστικού μηχανήματος στον Μαραθώνα την στιγμή που εμείς εδώ μαδούσαμε την ελιά για να μην καταστρέψουμε.
Το μυαλό του ήταν σε εγρήγορση και συνέχεια έκανε ανακαλύψεις .... βέβαια δεν έτυχε της ανάλογης αντιμετώπισης απο κανένα, μάλιστα στις Καλάθενες άμα ήθελαν να κοροϊδέψουν κάποιο έλεγαν "ο νου σου και του Λυραντώνη".
Παντρεύτηκε δυο φορές η πρώτη του γυναίκα ήταν Γερμανίδα και δεν απόκτησε απογόνους.
Από την μικρή έρευνα που έκαναν ανακάλυψα οτι υπάρχει ακόμα σε μια αποθήκη στην Κίσαμο το αμφίβιο όχημα του.
Ευχαριστώ τον Θεόφιλο Χριστουλάκη για τις πολύτιμες πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια: