Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ ΡΟΚΑΚΗΣ ΚΑΙ ΜΑΡΓΑΡΩΝΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΒΟΥΡΛΑΚΗΣ

Μέσα από αυτό το σημείωμα θέλω να επικοινωνήσω με τον μικρό έμπορο τον αυτοαπασχολούμενο, τον βιοτέχνη, τον επαγγελματία. Θέλω να πιάσουμε μαζί την άκρη του νήματος με όλους που καθημερινά παλεύουμε να τα φέρουμε βόλτα, να κρατήσουμε την επιχείρηση μας  όρθια. Δυστυχώς η καθημερινότητα είναι σκληρή ιδιαίτερα τα χρόνια  της οικονομικής κρίσης για όλους εμάς τους μικρούς επαγγελματίες. Ο κατάλογος των κυβερνητικών μέτρων παλαιών και νέων μακρύς ..φόροι, χαράτσια, ΕΦΚΑ, χρέη, κατασχέσεις μέσα σε ένα κλίμα ανασφάλειας και αναδουλειάς για την πλειοψηφία των επαγγελματιών. Δεν έχει επηρεάσει όμως το ίδιο όλες τις επιχειρήσεις η οικονομική κρίση. Έτσι υπάρχει μια μειοψηφία πολύ μεγάλων επιχειρήσεων και πολυεθνικών που ακόμα και μέσα στην κρίση οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν τις βοήθησαν ώστε η κερδοφορία τους να μην σταματήσει αλλά να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο. Η καθημερινότητα μας έχει ατέλειωτες ώρες δουλείας εξαιτίας των απελευθερωμένων ωραρίων και της νομοθεσίας που μας τσακίζει αλλά ταυτόχρονα διασφαλίζει την απρόσκοπτη κερδοφορία των μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων. Καθημερινά αγανακτούμε με την κατάσταση, γνωρίζουμε τον ένοχο και ψάχνουμε την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή με δικαιώματα για να ζήσουμε εμείς και η οικογένεια μας.
Δεν μπορούμε άλλο να μένουμε θεατές σε ένα έργο που πρωταγωνιστεί η εξαπάτηση και τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα.
Δεν μπορούμε να μένουμε άλλο .......
....θεατές στην συνέχιση της σφαγής των δικαιωμάτων μας. Οι στόχοι τους ξεκάθαροι όσων αφορά το μεγάλο κομμάτι των μικρών επαγγελματιών, πρέπει να φύγουμε από τα πόδια τους για να μείνει το πεδίο ελεύθερο για τα μονοπώλια και τις μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις. Μας το λένε ξεκάθαρα ότι αποτελούμε εμπόδιο για τα σχέδια της ανάπτυξης και της κερδοφορίας τους. Δεν δίνουν δεκάρα για τα χιλιάδες λουκέτα που έχουν μπει, μας θεωρούν «παράπλευρες» απώλειες και «κανονικότητα» η εξαφάνιση μας.
 Οι διεκδικητές τους ΕΒΕΧ δεν είναι καθόλου τσιγκούνηδες στα μεγάλα αλλά κούφια λόγια. Έτσι όμορφες επιστημονικοφανείς , αλλά λέξεις επικίνδυνες για την πλειοψηφία από εμάς  ακούγονται όπως: «ανταγωνιστικότητα», «υγιείς επιχειρηματικότητα», «βιωσιμότητα», «εξωστρέφεια», «καινοτομία» κ.α. λες και είμαστε ίδιες όλες οι επιχειρήσεις μικρές και μεγάλες. Σκόπιμα αποσιωπούν ότι το επιμελητήριο είναι ένας κρατικός  θεσμός που υπηρετεί  τις εκάστοτε κυβερνητικές πολιτικές  στο πεδίο τις ευρωπαϊκής ένωσης. Σκόπιμα κρύβουν  ποιους, και πόσους από εμάς υπηρετεί και θα συνεχίσει να υπηρετεί ακολουθώντας αυτές τις πολιτικές. Κουβέντα δεν βγάζουν ούτε προτείνουν λύσεις  για την συντριπτική πλειοψηφία από εμάς τις μικρές εμπορικές και επαγγελματικές επιχειρήσεις που καθημερινά ζούμε με ένα βουνό από οικονομικά  προβλήματα και με τις κατασχέσεις πάνω από το κεφάλι μας. Δείγμα των οικονομικών δυσκολιών που περνάμε  είναι ότι οι πλειοψηφία από εμάς δεν κατάφερε να τακτοποιηθεί οικονομικά στο ΓΕΜΗ. Ένα άλλο μεγάλο κομμάτι από εμάς τους μικρούς  έχει απαξιώσει τον θεσμό του ΕΒΕΧ και δεν συμμετέχει σε αυτό γιατί δεν βλέπει κανένα όφελος. Ενδεικτικό από τις πάνω 15.000 επιχειρήσεις του ΕΒΕΧ μόνο 5.000 είναι τακτοποιημένες οικονομικά.
Όλοι εμείς που θα λάβουμε μέρος στην εκλογική διαδικασία του ΕΒΕΧ δεν πρέπει να ξεγελαστούμε από τα ψέματα και τις υποσχέσεις ότι θα έχουμε μερτικό από την «δίκαιη ανάπτυξη» γιατί απλά τέτοια δεν υπήρξε ούτε θα υπάρξει σε μια οικονομία που κυριαρχούν τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές. Το νέο «παραγωγικό μοντέλο» που από κοινού προτείνουν οι «ακομμάτιστοι» οι «άχρωμοι», με τις «σύγχρονες απόψεις» αφορούν λίγους μεσαίους και μεγάλους εκλεχτούς που διεκδικούν μερίδιο στο πλάι των πολυεθνικών .Δεν μπορούν και δεν θέλουν με αυτές τις πολιτικές και οι δυο συνδυασμοί να δώσουν λύσεις στην συντριπτική πλειοψηφία από εμάς. Οι πραγματικές διάφορες και των δυο συνδυασμών εκτός από τα πρόσωπα είναι ελάχιστες.
Η προηγουμένη διοίκηση αν και αποτελούνταν από δυο παρατάξεις ποτέ δεν  διαφώνησαν σε θέματα  πολιτικής ουσίας μάλιστα σε άριστη αγαστή συνεργασία στήριξαν και προώθησαν τις κυβερνητικές και ευρωενωσιακές πολιτικές. Επίσης έχουν σημαντική συμβολή στην νομιμοποίηση της επίθεσης που δεχτήκαμε τα προηγούμενα χρόνια και συνεχίζεται ακόμα. Υλοποίησαν και εξειδίκευσαν τις κυβερνητικές πολιτικές προκειμένου να στηρίξουν μια μικρή μερίδα και παράλληλα με κάθε τρόπο χειραγώγησαν και κατέπνιξαν κάθε φωνή αντίδρασης από τα επαγγελματικά σωματεία. Έτσι μετέτρεψαν τα περισσότερα επαγγελματικά  σωματεία εργολάβους διεκπεραιωτές σεμιναρίων παρεμβαίνοντας στην συλλογική δράση τους. Εξασφαλίζοντας  την οικονομική άνεση στα σωματεία από τα σεμινάρια έχαναν όμως  τους συνάδελφους από την συλλογική δράση. Έτσι έχουμε το φαινόμενο αρκετά  σωματεία σφραγίδες χωρίς δράση και προσανατολισμό. Απαξίωσαν κάθε έννοια συλλογικής δράσης και αγώνα για τα καθημερινά προβλήματα. Έστειλαν τους συνάδελφους σπίτια τους και άφησαν απροετοίμαστους την συντριπτική πλειοψηφία τω συνάδελφων στην επίθεση που δεχτήκαμε ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Προσπάθησαν να τους πείσουν ότι με ατομικές «έξυπνες» λύσεις  μάρκετινγκ και «καινοτομίας»  θα επιβιώσουν σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και  απελευθέρωσης της αγοράς σε όλους τους τομείς ,σε συνθήκες ολοένα συγκεντροποίησης της αγοράς σε λίγα χέρια .
 Η ουσιαστική διαφορά που φέρνει η πρόταση ,μάχης, της Αγωνιστικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης είναι η διεκδικητική κατεύθυνση για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας. Θα αξιοποιήσουμε την εκπροσώπηση  μας στο δ.σ. του ΕΒΕΧ όστε να γίνουμε η φωνή αποκάλυψης όλων των αντιλαϊκών σχεδίων που θα προωθούνται σε βάρος μας. Σε συνεργασία με τα επαγγελματικά σωματεία αλλά και με τους εργαζομένους και τους μικρούς αγρότες θα οργανώνουμε τον αγώνα μας για να διεκδικούμε λύσεις στα μικρά και μεγάλα προβλήματα.
Αν δεν παρθούν άμεσα κάποια μέτρα στήριξης των μικρών επιχειρήσεων θα έχουμε νέα λουκέτα .Μέτρα όπως, την επαναφορά αφορολόγητου στα 20.000 ευρώ και 5.000 για κάθε παιδί. Αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων στο 45%.Να καταργηθούν τα χαράτσια .Να γίνει άρση των κατασχέσεων. Να νομοθετηθεί η Κυριακάτικη αργία κ.α. που περιλαμβάνονται στην διακήρυξη μας .
Σε καλούμε να δώσεις δύναμη στην δύναμη σου. Σε καλούμε να στηρίξεις αυτές τις δυνάμεις που καθημερινά,  σταθερά και με συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια υποστηρίζουν τις μικρές επιχειρήσεις, που παλεύουν από όλες τις θέσεις για την επιβίωση  τους.
Σε καλούμε να συμμετέχεις καθημερινά στην ζωή και στην δράση στο σωματείο σου στοχεύοντας στον πραγματικό αντίπαλο που δεν είναι άλλος από τα μονοπώλια και τις πολιτικές που υπηρετούν τα συμφέροντα  τους.
Σε καλούμε να αξιολογήσεις σωστά την δύσκολη κατάσταση που περνά η μικρή εμπορική, βιοτεχνική και τουριστική επιχείρηση που δεν χωράει σε προσωπικές φιλοδοξίες κάποιων πρώιμων η όψιμων διεκδικητών. Δεν χωράει σε «κουμπάρους»  σε «γνωστούς» και  σε «καλά παιδιά». Η απόφαση σου, η στάση ζωής σου,  η ψήφος σου  πρέπει να είναι πολιτική και η θέση σου μέσα  στην συλλογική δράση. Ο αγώνας μας κοινός με τους εργαζομένους τους αγρότες, την νεολαία, τις γυναίκες   ενάντια στις πολιτικές που θέλουν να μας στερούν να ζούμε σαν άνθρωποι.     
Νίκος Βουρλάκης 
Επικεφαλής της Αγωνιστικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης για τις εκλογές του ΕΒΕΧ

Δεν υπάρχουν σχόλια: