Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ...ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

....Έχει βγει ένας κατάλογος από το ΤΑΙΠΕ∆ σε συνεργασία µε τη ΚΕ∆ και τα υπόλοιπα Υπουργεία µε τίτλο "Λίστα ακινήτων προς πιθανή αξιοποίηση" -χθες την βρήκα στο internet-. Η λίστα έχει ακίνητα σε όλη την Ελλάδα. Στη σελίδα 9 έχει στη τελευταία σειρά, Γραµβούσα- όπως σας το λέω-περιοχή ∆ήµου Κισάµου, πλήρης κυριότητα, Υπ. Οικονοµικών. Ένδειξη: Ελεύθερο.
Στη σελ.10 έχει: Ελαφονήσι ∆.Ε Πελεκάνου, ∆ήµος Καντάνου-Σελίνου, πλήρης κυριότητα, Υπ.Οικονοµικών. Ένδειξη: Ελεύθερο και εκτός σχεδίου.
Έχει και άλλα δυο ακίνητα Καστέλι-Κισάµου. ∆ήµος Κισάµου, πλήρης κυριότητα Υπ. Οικονοµικών, ελεύθερο και άλλο ένα µε την ίδια ένδειξη ακριβώς : ∆ήµος Κισσάµου, Υπ. Οικονοµικών, ελεύθερο. Υποπτεύοµαι ότι το πρώτο είναι το Τελωνείο. Το δεύτερο δεν ξέρω πιο είναι.
Λοιπόν: Εδώ πρέπει κατά την άποψή µου να βγάλουµε µια σκληρή οµόφωνη απόφαση που θα λέµε ότι: Σαν ∆ηµοτικό .....
....Συµβούλιο Κισσάµου εκφράζουµε την κατηγορηµατική αντίθεσή µας και µε την µε κάθε τρόπο αντίδρασή µας στην επιχειρούµενη εκποίηση της Γραµβούσας µε την επισήµανση ότι το Λαφονήσι ανήκει κατά κυριότητα στο ∆ήµο Κισσάµου συν τα άλλα δυο ακίνητα. Τα τέσσερα ακίνητα που αναφέρονται στο ∆ήµο Κισάµου δεν δεχόµαστε επουδενί λόγο να εκποιηθούν να εκχωρηθούν και ιδιαίτερα η Γραµβούσα-Μπάλος και το Λαφονήσι τα οποία είναι και τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και ότι θα αντιδράσουµε µε κάθε νόµιµο τρόπο.
Θέλετε να προσθέσουµε κάτι άλλο σ αυτό;
-Κουκουράκης: Ο ∆ήµος πρέπει να στείλει ένα χαρτί προς το Υπ. Οικονοµικών Τµήµα ∆ηµοσίων Κτηµάτων το οποίο θα λέει "παρακαλώ πολύ να µου πείτε πια ακριβώς και µε τι στοιχεία και έκταση είναι τα κτήµατα τα οποία θεωρείτε ότι είναι περιουσία σας και ανήκουν στα διοικητικά όρια του ∆ήµου Κισάµου".
-Σταθάκης: Επειδή και αυτό το θέµα και το επόµενο είναι σηµαντικά και θέλουν συζήτηση, µπορεί να πάρουµε µια απόφαση, να συνοψίσουµε, να προσθέσουµε κάτι αν θέλουµε στη πρόταση του Προέδρου και να µπεί στο επόµενο συµβούλιο πρώτο θέµα να το αναλύσουµε.
Πάνω σ αυτό που είπες κ.Πρόεδρε, µπορούµε να επισηµάνουµε γιατί τώρα δεν γνωρίζουµε, υπάρχει µια ασάφεια και πρέπει να δηλώνουµε κατηγορηµατικά ότι δεν συµφωνούµε µε καµία εκποίηση ακινήτων αν δεν είµαστε πρώτα ενηµερωµένοι εµεις. ∆ηλαδή µπορούµε εµεις αυτά τα ακίνητα να τα πάρουµε σαν ∆ήµος, άµα γνωρίζουµε πια είναι.Πρέπει να ζητήσουµε λοιπόν στοιχεία επιπλέον. Καµµία εκποίηση δηµόσιας γης αν δεν έχει τον πρώτο λόγο ο ∆ήµος. Οφείλει το Υπουργείο να µας ενηµερώσει ποια είναι.Να ξέρουµε.∆ηλαδή λέει εκτός σχεδίου. Εγώ σας λέω ότι µπορεί να υπάρχουν αιτήσεις και είναι ένα παραθυράκι πάλι να αγοράσουν κάποιοι ιδιώτες τον παλιό αιγιαλό και µεις λέµε να κάνουµε ανάπλαση στο παλιό παραλιακό µέτωπο όπως έχει ξαναγίνει. Γι αυτό λέω ότι άµεσα πρέπει να φύγει χαρτί προς το Υπ.Οικονοµικών και το
ΤΑΙΠΕ∆ να ενηµερωθούµε, να µας στείλουν να καταλάβουµε τι εννοούνε και ότι ζητάνε να έχουµε το πρώτο λόγο. Αν πουλήσουν κάποια έκταση και µπορούµε να την πάρουµε εµεις, να πάρουµε ένα δάνειο να το αγοράσουµε.
-Κουκουράκης: Βρισκόµαστε στην εξής θέση. Τώρα και 3 χρόνια έρχεται η Κυβέρνηση, αυτοί που κυβερνούν και λένε "εγώ θα πουλήσω τη δηµόσια περιουσία". Ο συγκεκριµένος ∆ήµος, παρότι βγω επανειληµµένως σας το είχα τονίσει αυτό ότι κάποια στιγµή µε την ανοχή που δείχνουµε θα βρεθούµε….
-Παρέµβαση Προέδρου: ∆εν κατάλαβα, επειδή το λες συνεχώς αυτό.Τι πάει να πει ανοχή; ∆ηλαδή τι έπρεπε; Να πάρω τα πιστόλια να είµαι απέξω και να πω µην βάλετε µέσα;
-Κουκουράκης: Ασε µε να τελειώσω. Γενικώς όλοι γνωρίζουµε από παιδιώθεν ότι υπάρχουν διάφορες µορφές αντίδρασης. Όταν αποδεχόµαστε πολιτικές της πώλησης της Ελληνικής γης, του αιγιαλού, της παραλιάς, κτηµάτων κλπ, χωρίς αντίδραση,τώρα τι θα πάµε να πούµε; Ότι επειδή αφορά το χωράφι µας διαφωνούµε µε τη συγκεκριµένη πολιτική; ή πρέπει να έχεις βγει πιο πρώτα για να είσαι αξιόπιστος, να καταδικάσεις αυτή τη πολιτική όπου κι αν γίνεται; Γενικά όπου κι αν γίνεται.Τώρα η θέσης-εµεις θα πάρουµε µια απόφαση του ∆ηµοτικού Συµβουλίου-αλλά θα είναι λίγο ειρωνική και λίγο αδύναµη γιατί 3 χρόνια που οι κυβερνώντες έλεγαν, εγώ πουλώ τη δηµόσια περιουσία, εµεις, κάποιοι από µας, χειροκροτούσανε και λέγανε συµφωνούµε µε την κυβερνητική πολιτική. Τα θυµάστε; Σας τα έχω πει εδώ πέρα. Επρεπε λοιπόν να έχουν υπάρξει αποφάσεις για να είµαστε συνεπείς γιατί έρχεται η ώρα της κρίσεως-όπως τώρα-για να είµαστε συνεπείς έπρεπε από την αρχή να έχουµε αντιδράσει για το σύνολο της πολιτικής και αν γινότανε σε επίπεδο όλης της Ελλάδος δεν θα περνούσαν αυτές οι πολιτικές. Τώρα πάµε µεµονωµένα να κάνουµε τι; Να πούµε ενοχλούµε για την κυβερνητική πολιτική όσον αφορά το κοµάτι του ∆ήµου
που ενδιαφέρει; Αρα λοιπόν τι πρέπει να κάνουµε εµεις;
Πρέπει να αντιµετωπίσουµε το θέµα µε µία τεχνική.Ποιά είναι αυτή η τεχνική;Να δούµε πού υπάρχουν ακίνητα και ερχόµαστε στη πρόταση του Θοδωρή (Σταθάκη) και να βάλουµε υποψηφιότητα για ενοικίαση µακροπρόθεσµη. Αλλιώς δεν έχουµε πολλούς τρόπους. ∆εν είναι αξιόπιστο το να πούµε διαφωνώ. Θα σου πει: Τόσα χρόνια δεν διαφωνούσες, τι έπαθες τώρα;
-Πρόεδρος: Ωραία. Εντάξει. Εγω δεν µπαίνω τώρα σ αυτή την θεωρητική κουβέντα.Τόσα χρόνια.. γιατί δεν διαφωνούσες, έπρεπε να µυριστείς τα νύχια σου, Εντάξει.
-Κουκουράκης : Αν το είχαν πει όλοι οι ∆ήµοι στην Ελλάδα δεν θα είχε περάσει.Αυτή η λογική της υποταγής σε όσα µας λένε από πάνω µας οδηγούνε σε τέτοιες καταστάσεις. ∆είτε το λίγο πιο πλατιά.
 (Στη συνέχεια ο κ.Κουκουράκης κατέθεσε στο Προεδρείο την παρακάτω επιστολή του σχετική µε το θέµα,για τα πρακτικά).
" Σχετικά µε το θέµα το οποίο αφορά την επιχειρούµενη εκποίηση Γραµβούσας και
Ελαφονησίου σας εκθέτουµε τα εξής:
1. Οι αναφερόµενες περιοχές ανήκουν στο ∆ίκτυο Φύση 2000 και είναι οι µοναδικές περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους σε παγκόσµιο επίπεδο.
2. Η κυβερνητική πολιτική εκποίησης της δηµόσιας περιουσίας είναι γνωστή εδώ και τρία χρόνια.
3. Ο ∆ήµος Κισάµου παρότι επανειληµµένως είχε την ευκαιρία ουδέποτε αντέδρασε σ αυτήν την πολιτική, αντιθέτως µέλη της ∆ηµοτικής Αρχής υποστηρίζουν την εκποίηση της περιουσίας των Ελλήνων. Μεταξύ άλλων δηµόσια περιουσία είναι ο αιγιαλός, η παραλία, τα δάση, οι βραχονησίδες και τα νησιά.
4. Η καταστροφική διαχείριση από τον ∆ήµο των προστατευόµενων περιοχών Γραµβούσας και Ελαφονήσου έχει δώσει τα επιχειρήµατα στο Υπουργείο να προχωρήσει στον σχεδιασµό του.
5. Πολλές φορές και εγγράφως από την ∆ηµοτική µας οµάδα έχουν επισηµανθεί τα παραπάνω και κυρίως ο κίνδυνος κάποια στιγµή να βρεθούµε ξένοι στον τόπο µας και για τους λόγους αυτούς έχουµε ζητήσει σύγκλιση ∆ηµοτικού Συµβουλίου µε µοναδικό θέµα την διαχείριση των περιοχών από την Μονοµετοχική ΑΕ και τον ∆ήµο (σχετικές επιστολές 15-8-2012, 9-4-2013).
6. Αν κρίνουµε από την σειρά του θέµατος (προτελευταίο) είναι φανερή η αδιαφορία της ∆ηµοτικής Αρχής να ενηµερώσει την κοινωνία και τους φορείς παρότι έχουµε επισηµάνει ότι τα σηµαντικά θέµατα µπαίνουν πρώτα προκειµένου να υπάρχει συµµετοχή.
7. Κατόπιν των παραπάνω είναι φανερό ότι εµείς έχουµε την πολιτική βούληση για ουσιαστικό αγώνα προκειµένου να προστατέψουµε από την εκποίηση την δηµόσια περιουσία. Θεωρούµε ότι αυτή η ∆ηµοτική Αρχή πολύ δύσκολα µε αξιόπιστο και αποτελεσµατικό τρόπο θα µπορέσει να δώσει αυτή τη µάχη."
Για την ∆ηµοτική οµάδα ο επικεφαλής
Κουκουράκης Κων/νος
-Πρόεδρος: Αρα για να συνεννοηθούµε. Αποφασίζουµε ότι κάνουµε ένα έγγραφο αύριο σαν ∆ήµος και ζητάµε διευκρινίσεις για τα 4 ακίνητα που βρίσκονται στην περιφέρειά µας-πέρα από το έγγραφο που κάνουµε στην ΚΕ∆ και λέµε ότι το Λαφονήσι ανήκει στην διοικητική περιφέρεια του ∆ήµου Κισσάµου-κάνουµε ένα έγγραφο και ζητάµε ποια είναι αυτά.∆εύτερον: Ότι διαφωνούµε σε κάθε εκποίηση χωρίς τη συναίνεση και ενηµέρωση του ∆ήµου Κισσάµου και τρίτον: Στην οποιαδήποτε προσπάθεια εκποίησης θεωρούµε αυτονόητα οτι προτεραιότητα έχει ο ∆ήµος Κισάµου και να βάλουµε άλλη µια πρόταση που θα λέµε ότι επουδενί λόγο δεν θεωρούµε προς εκποίηση ακίνητο τον αιγιαλό σε οποιαδήποτε περιοχή του ∆ήµου µας. Επίσης το έγγραφο αυτό να κοινοποιηθεί στους Βουλευτές του Νοµού.
Στη συνέχεια ο κ.Πρόεδρος κάλεσε το Συµβούλιο να αποφασίσει.
Αριθµός απόφασης 91
Το ∆ηµοτικό Συµβούλιο µετά τα παραπάνω και διαλογική συζήτηση στη διάρκεια της οποίας δεν υπήρξε αντίρρηση
Αποφασίζει οµόφωνα
1. Εξουσιοδοτεί τον Πρόεδρο του ∆ηµοτικού Συµβουλίου κ. Πιτσιγαυδάκη Χαράλαµπο να αποστείλει έγγραφο στο Υπουργείο Οικονοµικών µε το οποίο θα ζητούνται διευκρινίσεις για τα τέσσερα (4) ακίνητα που βρίσκονται στην διοικητική περιφέρεια του ∆ήµου Κισάµου.
2. Το έγγραφο να κοινοποιηθεί στους Βουλευτές του Νοµού. 
3. ∆ιαφωνεί σε κάθε εκποίηση χωρίς τη συναίνεση και ενηµέρωση του ∆ήµου.
4. Θεωρεί αυτονόητο ότι στην οποιαδήποτε προσπάθεια εκποίησης,προτεραιότητα έχει ο ∆ήµος Κισάµου.
5. Επουδενί λόγο δεν θεωρεί προς εκποίηση ακίνητο τον αιγιαλό,σε οποιαδήποτε περιοχή του ∆ήµου Κισάµου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: