Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ....ΤΗΝ ΣΒΑΣΤΙΚΑ

ΡΩΜΑΙΚΟ ΨΗΦΟΔΩΤΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΙΣΑΜΟΥ
Η σβάστικα αποτελεί μια μορφή του σταυρού που έχει ανακαλυφθεί από τους αρχαιολόγους σε βυζαντινές κατασκευές, σε βουδιστικές επιγραφές, σε κελτικά χειρόγραφα, σε ελληνικά νομίσματα, στους ινδιάνους της φυλής Oklahoma, ακόμα και στα τοιχώματα των μεγάλων πυραμίδων της Αιγύπτου. Με λίγη προσοχή θα το ανακαλύψετε ακόμα και στα διαζώματα του Καπιτωλίου στην Ουάσινγκτον.
Η μεγάλη ιστορική ειρωνεία είναι ότι συναντάται και σαν σύμβολο των αρχαίων Εβραίων, ενώ πριν την χρησιμοποιήσει ο Χίτλερ, ήταν ένα δημοφιλές σύμβολο στις Η.Π.Α. στις αρχές του 20ου αιώνα. Πολλοί Αμερικανοί πιλότοι το φορούσαν σαν γούρι στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ το 1925 η Coca-Cola σε μια διαφημιστική της καμπάνια, έδινε δώρο ένα «τυχερό» ρολόι τσέπης, με σκαλισμένη πάνω του μια σβάστικα
Όμως ο Χίτλερ και οι Ναζί μετέτρεψαν τη σβάστικα από σύμβολο τύχης και ειρήνης σε σύμβολο μίσους κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και μιας και οι μνήμες από τον πόλεμο αυτό είναι φρέσκες, αποτελεί σήμερα ίσως το πιο μισητό σύμβολο της ιστορίας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αποποίησης αυτού του συμβόλου ήταν ότι ενώ είχε οριστεί σαν σύμβολο της εθνοφρουράς της Oklahoma ήδη από το 1923, η αμερικανική κυβέρνηση το αντικατέστησε με το «πουλί του κεραυνού» το 1938, όταν διαπίστωσε ότι ο Χίτλερ το χρησιμοποιούσε σαν «σημαία» της ιδεολογίας του.
Τελικά, τα πράγματα είναι «καλά» ή «κακά» ή εμείς οι άνθρωποι απλά δεν ξέρουμε να τα χειριζόμαστε; Μήπως ο εγωισμός, η ματαιοδοξία και η άγνοια μας έχει ήδη λερώσει πολλά πράγματα πάνω στη Γη, τα οποία αυτά καθαυτά δεν είναι «βρώμικα».
 Ν. Κ

1 σχόλιο:

Χρυσή Αυγή είπε...

ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΙΕΡΑ ΣΥΜΒΟΛΑ. ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ. GOOGLΑΡΕΤΕ ΤΗΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΠΟΛΛΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΤΟΥ 1920 ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΣΒΑΣΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΟ ΣΤΗΝ ΦΑΝΕΛΑ ΤΟΥ! ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η COCA COLA ΤΟ ΕΙΧΕ ΩΣ ΣΥΜΒΟΛΟ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ. ΑΛΛΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΥ. ΠΟΣΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΔΑΙΜΟΝΟΠΟΙΗΣΕΙ; ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΟΛΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΙΚΗΤΕΣ;