Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

ΑΓΙΑ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ

Ο ναός της Αγίας Μαγδαληνής (γιορτάζει σήμερα) στη συνοικία Χαλέπα των Χανίων κτίστηκε το 1901 με χρηματοδότηση του Ύπατου Αρμοστή πρίγκηπα Γεωργίου, που προσέφερε γι' αυτό 10.000 ρούβλια. Κτίστηκε ως "ηγεμονικός" ναός σε ανάμνηση της επίσκεψης της αδελφής του Γεωργίου Μαρίας, συζύγου του Μεγάλου Δούκα της Ρωσίας Γεωργίου. Τα σχέδια στάλθηκαν από τη Μόσχα και την επίβλεψη του έργου είχε ο Διευθυντής Δημόσιων έργων της Κρητικής Πολιτείας Παντζείρης. Τα εγκαίνια του ναού έγιναν σε στενό οικογενειακό κύκλο στις 6 Ιανουαρίου 1903, παρουσία της βασίλισσας της Ελλάδας Όλγας. Αργότερα ο ιδιωτικός αυτός ναός προσφέρθηκε από τον πρίγκηπα Γεώργιο στο Δήμο Χανίων. Μαζί με το ωραίο πάρκο, που διαμορφώθηκε γύρω από το ναό, αποτελεί ένα ενδιαφέροντα χώρο σε μια πλατεία της πόλης, που διασώζει και άλλα σημαντικά νεότερα μνημεία, τα οποία συνδέονται με την περίοδο της Κρητικής Πολιτείας, όπως είναι το "Παλάτι" του Πρίγκηπα, το σπίτι του Ελευθερίου Βενιζέλου, οι ναοί του Αγίου Ιωάννη και της Παναγίας (καθολικός), καθώς και άλλα ενδιαφέροντα κτίσματα.

Η αρχιτεκτονική του ναού ακολουθεί τις όψιμες μπαρόκ τάσεις, που διαμορφώθηκαν στη Ρωσία. Πρόκειται στην ουσία για μια ορθογώνια αίθουσα, που καταλήγει ανατολικά σε τρίπλευρη αψίδα και δυτικά περιβάλλεται από τρίπλευρη στοά με χαρακτηριστικούς "ρωσικούς" κιονίσκους. Η στέγαση γίνεται σε δυο τετράριχτα επίπεδα, που αρχικά καλυπτόταν από σμαλτωμένα μπλε πλακίδια, κατεστραμμένα σε μεγάλο βαθμό. Η κατασκευή ολοκληρώνεται με το χαρακτηριστικό "κρεμυδόσχημο" ρωσικό ψευδοτρούλο, που αποτελεί καθαρά διακοσμητικό στοιχείο και δεν επικοινωνεί με το ημισφαιρικό εσωτερικό. Είναι κτισμένος με μεγάλους ορθογώνιους δόμους και διακοσμητικούς κιονίσκους, καθώς και διακοσμητική χρήση κόκκινων πλίνθων στα τόξα και άλλα σημεία.
Ο ναός και κυρίως ο τρούλος, σωζόταν σε πολύ κακή κατάσταση εξαιτίας των ρηγματώσεων της πέτρας, όπου υπήρχαν σίδερα, απολέπιση των επιφανειών, φυτικών επικαθίσεων και χημικών επιδράσεων, ενώ τα μεταλλικά μέρη του τρούλου είχαν σχεδόν διαλυθεί. Με μελέτη που συντάχθηκε από την αρχιτέκτονα της 28ης ΕΒΑ Μαριάννα Αγγελάκη (σχεδιάστρια Ρένια Κόρακα), αντιμετωπίστηκαν τα σχετικά προβλήματα, ενώ τα θέματα συντήρησης αντιμετωπίστηκαν με μελέτη του έμπειρου συντηρητή Μιχάλη Τρουλλινού.
Μιχάλης Ανδριανάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: