Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

ΣΧΕΔΙΟ ΗΡΑΚΛΗΣ

Επιστολή προς τους συμπατριώτες μου στην Ελλάδα
Πρόκειται για το σχέδιο «Ηρακλής» που προβλέπει αξιοποίηση 30 δις ευρώ από την Ε.Ε. 
10 επιπλέον δις ευρώ από τα 20 δις ευρώ που υπάρχουν αυτή την προγραμματική περίοδο για την Ελλάδα και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμα. Τα χρήματα αυτά θα πρέπει να έρθουν μέχρι το 2014 στη χώρα, από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν θα είναι δάνειο, αλλά θα είναι μέρος εκείνων που δικαιούται η χώρα από την επόμενη περίοδο (2013-2020). Στόχος είναι να δοθούν σε προγράμματα αιχμής που θα τονώσουν την αγορά στην Ελλάδα, που θα κινήσουν την επιχειρηματικότητα για να υπάρξει παραγωγή και οικονομικό αποτέλεσμα. Που θα βοηθήσουν ολόκληρη την ελληνική κοινωνία να βγει από την ασφυξία και να αντιμετωπίσει σταδιακά την ύφεση.
Το επονομαζόμενο «Σχέδιο Ηρακλής» λοιπόν στοχεύει στην αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας, στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και στη μείωση του δημόσιου χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ.
Για να γίνει αυτό και να συμφωνήσει και η Ε.Ε., προτείνω να επιλεγούν και 200 ​​υπάλληλοι των Βρυξελλών που θα έρθουν στην Ελλάδα. Όχι για να αποφασίζουν, αλλά για να δουλέψουν γρήγορα και αποτελεσματικά τα προγράμματα και να υλοποιηθούν.
Έτσι, για την υλοποίησή των προγραμμάτων και για να υπάρξει πλήρης απορροφητικότητα, θα έχει ευθύνη όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και η Ε.Ε. και οι υπηρεσίες της.
Για να εγκριθεί αυτός ο σχεδιασμός, χρειάζεται η προώθησή του στα κέντρα αποφάσεων, κάτι το οποίο κάνω με πρωτοβουλίες, συναντήσεις και επαφές μου. Σας στέλνω και την επιστολή που έστειλα στο Γερμανό Υπουργό Οικονομικών κ. Σόϊμπλε, ενημερώνοντας τον για το σχέδιο και ζητώντας τη στήριξή του..
.....
Χρειάζεται όμως να εξηγήσω το σχέδιο αυτό και στους πολίτες των άλλων χωρών και κυρίως της Γερμανίας. Στη Γερμανία η παρουσία μου στα μεγάλα ΜΜΕ είναι έντονη. Άλλωστε είναι η μόνη φωνή από το εσωτερικό της χώρας υπέρ της στήριξης της Ελλάδας, που μπορεί να ακουστεί με κάποια ένταση.
Αυτό ενοχλεί. Όσοι δεν συμφωνούν, προτιμούν να ακυρώσουν την προοπτική του σχεδίου αυτού. Είναι εύκολο λοιπόν να λειτουργούν με επιλεκτικές και στοχευμένες ερμηνείες των δηλώσεων μου για να εξυπηρετήσουν την άποψη τους.
Αν λοιπόν φαίνεται στα ΜΜΕ της Γερμανίας πως λέω κάτι κακό για τους Έλληνες, βοηθά κάποιους εκεί. Ενδεχομένως και κάποιους άλλους στην Ελλάδα, για τους οποίους έχω ασκήσει κριτική.
Δηλαδή, αν ο «ενοχλητικός Έλληνας της Γερμανίας» γίνει «κακός Γερμανός για τους Έλληνες», τότε και η πρόταση που κάνει, δεν θα έχει καμία απήχηση. Δεν θα έχει έρεισμα η πρόταση στην κοινή γνώμη. Δεν θα είναι υπολογίσιμη.
Ξεκαθαρίζω λοιπόν, πως τα δημοσιεύματα στη Γερμανία αποτελούν απλουστευτική ερμηνεία των δηλώσεων μου. Οι δηλώσεις μου αφορούν σε ένα κομμάτι των γραφειοκρατικών μηχανισμών που καθυστερούσαν να αξιοποιήσουν αποδοτικά τους ευρωπαϊκούς πόρους λόγω της ανικανότητας ή και διαφθοράς του συστήματος. Δυστυχώς αυτό υπήρξε και κανείς δεν το αμφισβητεί, αν θέλει να λέει την αλήθεια.
Στην Ελλάδα οι άνθρωποι - ακόμα και οι πολιτικοί - μιλούν για τους «καρεκλοκένταυρους» της εξουσίας. Σε αυτούς αναφέρομαι και αυτό θέλει να αλλάξει και η Ελληνική Κυβέρνηση, με την οποία συμφωνώ απόλυτα στην προσπάθεια αυτή.
Ποτέ δεν αναφέρθηκα με υποτιμητικά ή υβριστικά σχόλια που αφορούν όλους τους Έλληνες και το γνωρίζουν όλοι στην Κρήτη και την Ελλάδα από τις κατά καιρούς δηλώσεις μου.
Αλλά και στη Γερμανία, εξαρχής δήλωνα σε όλους τους τόνους ότι οι Έλληνες δεν είναι τεμπέληδες. Ότι κάνουν δυο και τρεις δουλειές για να ζήσουν. Με στοιχεία έδειχνα ότι εργάζονται περισσότερες ώρες από τους Γερμανούς.
Κανείς όμως, δεν υποστηρίζει την διαφθορά ορισμένων που συνέβαλλαν συνειδητά να φτάσει η χώρα στον γκρεμό. Προσωπικά, αυτούς δεν θα τους δικαιώσω ποτέ. Ούτε στη συνείδηση ​​μου, ούτε στις δηλώσεις μου. Ακόμα κι αν χρειαστεί να πάψω να ασχολούμαι με την πολιτική.
Σε αυτή την πρακτική δεν κάνω επιλεκτική εφαρμογή σε Γερμανούς και Έλληνες. Πρώτος επέκρινα τους Γερμανούς για τη Siemens και άλλα σκάνδαλα, στη διασημότερη τηλεοπτική εκπομπή της Γερμανίας με πάνω από5 εκ.θεατές.
Εξακολουθώ να ασκώ σκληρή κριτική στη Γερμανική πολιτική σκηνή, αντίθετα στην κεντρική γραμμή του κόμματος μου. Διευκρινίζω δε, πως δεν ζητώ κανενός είδους «επιβράβευση» για αυτό.
Είναι προσωπική πολιτική μου επιλογή, γιατί ως Ευρωπαίος πολιτικός πιστεύω πως η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ε.Ε. που πρέπει να στηριχθεί. Γιατί αν δεν στηριχθεί η Ελλάδα, θα πληγεί ανεπανόρθωτα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Δεν ζητώ λοιπόν να στηριχθεί χαριστικά, ούτε να της δοθεί ελεημοσύνη επειδή κατάγομαι από την Ελλάδα. Δεν αρμόζει στους Έλληνες, τέτοια μεταχείριση. Αυτό που λέω παντού είναι πως η Ιστορία έχει δείξει ότι οι Έλληνες τα καταφέρνουν στα δύσκολα και δικαιούνται να παλέψουν για την αξιοπρέπεια, την τιμή και την επιβίωσή τους στην Ενωμένη Ευρώπη με ίσους όρους, ακόμα κι αν έγιναν τραγικά λάθη στο παρελθόν. Ακόμα κι αν κάποιοι λησμόνησαν το καθήκον τους.
Κι αυτό επιθυμώ να ακούγεται σωστά. Τουλάχιστον στην Ελλάδα.
Παρακαλώ λοιπόν - αν το κρίνετε σκόπιμο και θεωρείτε ότι έχω αυτό το δικαίωμα - να μεταφέρετε τα παραπάνω για την ενημέρωση των συμπατριωτών μου, για να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα.
Γιώργος Χατζημαρκάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: