Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Η ¨ΑΙΩΝΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ¨

(Φανατικός είναι ο άνθρωπος που δεν αλλάζει γνώμη, αλλά ούτε και θέμα συζήτησης.) Τσώρτσιλ. 
 Πριν πολλά χρόνια ο Γερμανός διανοητής Φ. Νίτσε είπε μια σκέψη του δημόσια (τι την ήθελε ο ατιμούλης) και δυστυχώς μπέρδεψε τους απανταχού ανά την υφήλιο σκεπτόμενους, ήταν η μυστηριώδης ιδέα της «αιώνιας επιστροφής».
Να σας το κάνω ποιο λιανά, είπε λοιπόν ο άνθρωπος, ότι έχομε ζήσει και περάσει, καλό ή κακό, θετικό ή αρνητικό θα επαναληφθεί στο μέλλον, και αυτή η επανάληψη θα είναι ασταμάτητη (επαναλαμβανόμενη δηλαδή).
Δεν θα σας κουράσω περισσότερο με φιλοσοφικούς όρους καταχείμωνο και ίσως να μην υπάρχει και λογική στην κουβέντα του κυρίου Νίτσε, αν όμως το καλοσκεφτούμε το πράμα ίσως μια κάποια εφαρμογή βρούμε στην πλούσια χώρα των Μαλάουι ……την Κίσαμο.
Παράδειγμα Ααα): Το 1980 κάποιος φεύγει από το Καστέλλι, ξαναγυρίζει μετά από 30 χρόνια και ο άτυχος το βρίσκει όπως το άφησε, έτσι αναρωτιέται μετά την πρώτη έκπληξη : Παναγία μου ξαναζώ το 1980 ή ονειρεύομαι; Έφυγα ή δεν έφυγα;
Παράδειγμα Βου): Το 1985 αφήσαμε τον εθνικό δρόμο μισοτελειωμένο. Κάθε μέρα τώρα και 25 χρόνια περνάμε και ξαναπερνάμε αλλά το σκηνικό παραμένει ίδιο, σαν να σταμάτησε ο χρόνος. Εδώ μάλιστα τσιμπιέσαι δυνατά και περιμένεις να δεις αν θα ξυπνήσεις, αλλά μάταια.
Τι Νίτσε και κουραφέξαλα μας κουβεντιάζεις, τώρα.
Όμως αν το κοιτάξετε καλύτερα θα δείτε ότι κάθε μέρα μας είναι μια απλή επανάληψη της προηγούμενης αλλά με ένα μειονέκτημα, εμείς γερνάμε και φεύγουμε, χανόμαστε, και αυτά που θα θέλαμε ή ελπίζαμε να δούμε πριν δέκα- δεκαπέντε χρόνια όχι μόνο δεν γίνονται ή δεν πραγματοποιούνται, αλλά απεναντίας έχομε και την ατυχία να ξαναζούμε αυτές τις καταστάσεις σαν μια καταραμένη επανάληψη.
Θα μπορούσα να γεμίσω πολλές σελίδες με παραδείγματα επανάληψης και αφορούν την -δημόσια ζωή- πολιτιστική ανάπτυξη –τουριστική ανάπτυξη –ανασυγκρότηση της υπαίθρου- αξιοποίηση των παραλίων- και την ποιότητα ζωής μας. Όμως είναι ανώφελο, γιατί εκτός των άλλων αρχίζω να αισθάνομαι άσχημα και φριχτά μόνο με την ιδέα ότι στην περιοχή μας άρχισε…....η αιώνια επιστροφή.
Τελικά λέτε να ζούμε σε χρονοεφιάλτη;
 O ΣΑΔΕΝΤΡΕΠΕΣΑΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια: