Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ

Ο Μάρκο Πόλο λένε πως τα έφερε από την Κίνα. Οι Ετρούσκοι τα ανακάλυψαν κι έτσι έφτασαν στους Ιταλούς. Οι Κινέζοι κάνουν λόγο για ριζάλευρο και οι Ιταλοί, όσο και να ψάχνουν δεν έχουν αποδεικτικά στοιχεία.
Οι ερευνητές όμως δεν δέχονται καμία από τις παραπάνω απόψεις σχετικά με την "καταγωγή της πάστας".
"Πάστα, μακαρόνια, λαζάνια", είναι λέξεις με ελληνικές ρίζες. Από μελέτες αποδεικνύεται ότι τον τέταρτο π.χ. αιώνα οι Έλληνες έτρωγαν ένα είδος ζυμαρικού που λεγόταν "ίτριον". Από το "ίτριον" προέρχεται η αραβική λέξη "itryah" που σημαίνει ζυμαρικό.
Τον πέμπτο μ.χ. αιώνα οι Έλληνες κάνουν αναφορά στα ζυμαρικά με την λέξη "μακαριά", ένα είδος χυλού από βρώμη.
Η λέξη "lasagne" προέρχεται από την αρχαία ελληνική "λάγανον" ένα είδος πίτας, περιχυμένη με λάδι.
Τέλος η λέξη pasta προέρχεται από το αρχαίο ρήμα "επιπάσσω" που σημαίνει πασπαλίζω, δηλαδή η τεχνική ανοίγματος του φύλλου.
Να υπερηφανευθούμε ότι τα ζυμαρικά τα εφηύραν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι; Πιθανόν να ακροβατήσουμε…
Το σίγουρο είναι ότι στην Ιταλία οφείλουν την διεθνή τους "καριέρα" ξεκινώντας από την Νάπολη ως τουριστικό θέαμα. Τα πρώτα ζυμαρικά δουλεύτηκαν εκεί, κυριολεκτικά με τα πόδια και μετά μουσικής! Τα στέγνωναν στον ήλιο και τα πουλούσαν σε βαρέλια, προσφέροντας ταυτόχρονα και θέαμα!
Το 1933 με την βιομηχανική τους παραγωγή "μπαίνουν" και στην υψηλή κουζίνα. Οι Ιταλοί έκαναν τέχνη το σερβίρισμα τους. Τα παντρεύουν με σάλτσες και δίνουν νέα πνοή στη σύγχρονη κουζίνα. Πιάτα γευστικά συνδυασμένα με σάλτσες από θαλασσινά , κρέας, λαχανικά…έχουν κάνει τα ζυμαρικά ένα από τα αγαπημένα μας φαγητά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: