Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021

ΜΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΕΚΠΛΗΞΗ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΟ ΛΑΦΟΝΗΣΙ...

..με υπογραφή Πέτρου Λυμπεράκη. 
Την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στα γραφεία του Φορέα Διαχείρισης με θέμα τη διαχείριση της προστατευόμενης περιοχής του Λαφονησιού. Συμμετείχαν εκπρόσωποι των Δήμων Καντάνου - Σελίνου και Κισάμου, του Τμήματος Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας ΠΕ Χανίων, της Διεύθυνσης Δασών Χανίων, του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς –  Δυτικής Κρήτης.
Το σύνολο των συμμετεχόντων συμφώνησε για την ανάγκη άμεσης προστασίας της περιοχής του Λαφονησιού και αποφασίστηκε από κοινού, να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την παρεμπόδιση της εισόδου οχημάτων στον πυρήνα της προστατευόμενης περιοχής. Η πρόσβαση σε αυτήν απαγορεύεται σύμφωνα με το ν. 3937 (άρθρο 13 παράγραφος 4) όπως απορρέει από την Ευρωπαϊκή Οδηγία 92/43 (άρθρο 1).
Για το σκοπό αυτό διενεργήθηκε στις 29/11/2021 επιτόπια αυτοψία στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του Φορέα Διαχείρισης και των Δήμων Καντάνου – Σελίνου και Κισάμου. Επιθεωρήθηκε ο χώρος και αποφασίστηκαν οι σχετικές λεπτομέρειες. Από πλευράς των δύο Δήμων αποφασίστηκε να τεθεί, το συγκεκριμένο ζήτημα, προς έγκριση στα Δημοτικά τους Συμβούλια.
Ο Φορέας Διαχείρισης καλεί τους ενδιαφερόμενους πολίτες που διαθέτουν τεμάχια γης, χαρακτηρισμένα ή που να εμφανίζονται στον αναρτημένο δασικό χάρτη ως μη δασικά, να προχωρήσουν άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες για δημιουργία χώρων στάθμευσης, δεδομένου ότι κατά την τουριστική περίοδο του έτους 2022 θα προκύψει σχετική ανάγκη ως αποτέλεσμα της παρεμπόδισης εισόδου τροχοφόρων οχημάτων στον πυρήνα της προστατευόμενης περιοχής. Τόσο από πλευράς του Φορέα Διαχείρισης, όσο και από πλευράς των αρμόδιων υπηρεσιών, θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε οι σχετικές αδειοδοτήσεις να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατό στο πλαίσιο του νόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: