Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021

ΣΤΟ ΤΡΙΠΡΟΣΩΠΟ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΙΣΑΜΟΥ ΚΑΙ ΣΕΛΙΝΟΥ κ.κ ΑΜΦΙΛΟΧΙΟΣ

Στις 12.30 ανακοινώθηκαν απο την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Κρήτης το τριπρόσωπο για την αναπλήρωση της θέσης του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου που αποτελείται αποτελείται από τους Μητροπολίτες Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιο, Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιο και τον Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου Γεράσιμο. Πολύ κοντά στις προβλέψεις μας που ήταν οι δυο πρώτοι με έκπληξη τον Πέτρας και Χερρονήσου Γεράσιμο.
Την τελική απόφαση θα λάβει, ως γνωστόν, το Οικομενικό Πατριαρχείο και ειδικότερα, η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου που θα λάβει τις αποφάσεις της, για το ζήτημα αυτό στην 1η Σύνοδο του νέου έτους, στις 11 Ιανουαρίου.
Για την ιστορία και μόνο στην μυστική ψηφοφορία έλαβαν
Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος (7 ψήφους), 
Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος (7 ψήφους) και 
Πέτρας και Χερρονήσου Γεράσιμος (5 ψήφους).

Ο Μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου, Αμφιλόχιος Ανδρονικάκης, γεννήθηκε στα Χανιά το 1964. Το έτος 1997 διορίστηκε από τον Σεβασμιότατο πολιό Γέροντα πρώην Μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου κ. Ειρηναίο εφημέριος στην Ενορία Πλατάνου Κισσάμου και Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Κισσάμου και Σελίνου. Την 4η Οκτωβρίου 2005 εξελέγη από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης Μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου.

Ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Ευγένιος Αντωνόπουλος, γεννήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 1968 στο Ηράκλειο Κρήτης. Το 1991 περάτωσε τα μαθήματα Ιστορικής Θεολογίας του Τμήματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Θεολογικής Σχολής στο ΑΠΘ. Το 1991 έγινε μοναχός στην Ι.Μ. Αγίου Γεωργίου Σεληναρίου και χειροτονήθηκε διάκονος, και αργότερα πρεσβύτερος, διακονώντας ως ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου. Το 2005 εξελέγη και χειροτονήθηκε Επίσκοπος Κνωσού, βοηθός Επίσκοπος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης και αρχιγραμματέας της Συνόδου. Στις 9 Σεπτεμβρίου 2010 εξελέγη Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.

Ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου, Γεράσιμος Μαρματάκης, γεννήθηκε στο Ηράκλειο στις 17 Σεπτεμβρίου 1969. Στις 13 Οκτωβρίου 2001 έλαβε το οφίκιο της πνευματικής πατρότητος υπό του Επισκόπου Κνωσού Μακαρίου. Στις 14 Δεκεμβρίου 2015 εξελέγη παμψηφεί από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου. Από τον Σεπτέμβριο του 2016 έως το τέλος Αυγούστου 2017 κλήθηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ως μέλος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Αν και δεν υπάρχουν προβλέψεις η γνώμη μου είναι οτι οι πιθανότητες είναι μοιρασμένες ανάμεσα στον Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιο, και τον Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιο. Πάντως και μετά την εξέλιξη αυτή η θέση του Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου μπορεί να μείνει κενή, μιας και οι πιθανότητες μετακίνησης του είναι πολλές.
Ευχή όλων μας να εκλεγεί αρχιεπίσκοπος Κρήτης ο κ.κ Αμφιλόχιος και να βρεθεί ένας αντάξιος αντικαταστάτης και συνεχιστής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: