Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021

ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ κκ ΔΙΓΑΛΑΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΓΥΨΟΡΥΧΕΙΑ

 Τα γυψορυχεία που σχεδιάζουν να κάνουν κάποιοι τα βουνά του Ιναχωρίου δεν είναι ένα μικρό νταμαράκι που με την πάροδο του χρόνου θα κλείσει ... αλλά θα χάσκει για αιώνες προκαλώντας ανεπανόρθωτη ζημιά στην ορεινή Κίσαμο. Αυτό είναι αποδεδειγμένο και μάλιστα δεν χρειάζεται και πολύ να το διαπιστώσετε αν κάνετε και τώρα μια βόλτα στα βουνά αυτά. Η Κίσαμος δεν χρειάζεται άλλη υποβάθμιση, ήδη δεν μπορεί να πάρει κεφάλι σε τίποτα και είναι μόνο για κάτι μικροεπενδύσεις, ενώ έχει την δυνατότητα και λόγο των παραλιών αλλά και της ενδοχώρας της να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον τουρισμό της Κρήτης.
Προ τιμή τους δυο βουλευτές του νομού μας, σίγουρα θα το κάνουν και οι υπόλοιποι,  εξέφρασαν δημόσια την θέση τους για το θέμα αυτό στο τελευταίο Δημοτικό συμβούλιο. 
Ο κ. Διγαλάκης απο την ΝΔ και ο κ. Πολάκης απο το ΣΥΡΙΖΑ.
Θέση έχουν πάρει και οι βουλευτές του ΚΚΕ με επιστολή τους που δημοσιεύθηκε και απο το blog. Αλλά και ο Μανούσος Βολουδάκης χθες που μίλησε σε ράδιο της πόλης των Χανίων.
- Ως γνωστόν, η Δημοτική Ενότητα Ιναχωρίου του Δήμου Κισάμου αποτελεί μία περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, η τοπική οικονομία της οποίας είναι σταθερά προσανατολισμένη, εδώ και δεκαετίες, στον πρωτογενή τομέα και σε ήπιες μορφές τουριστικής ανάπτυξης. Ο προσανατολισμός αυτός είναι εύλογος και προς τη σωστή κατεύθυνση για μια σειρά από λόγους, που συνδέονται άμεσα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής.
 Η δημιουργία ενός γυψορυχείου στην περιοχή "Προφήτης Ηλίας" στο Στόμιο, δεν συνάδει με τον προαναφερόμενο προσανατολισμό. Είναι μία επιλογή που θα δημιουργήσει προβλήματα στο φυσικό περιβάλλον και γενικότερα στο υπάρχον αναπτυξιακό "αποτύπωμα" της Κισάμου, υποβαθμίζοντας τη ζωή μόνιμων κατοίκων και επισκεπτών.
 Με βάση τα παραπάνω, θέση μου είναι ότι θα πρέπει να γίνει απολύτως σεβαστή η ορθή βούληση της τοπικής κοινωνίας ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα.
 Με εκτίμηση
 Βασίλης Διγαλάκης
Αξιότιμε κ. Δήμαρχε & Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Κισάμου.
  Σας ευχαριστώ θρμά για την πρόσκληση να παρακολουθήσω το Δημοτικό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί σήμερα 20-12-2021 και να εκφράσω την άποψη του κόμματος που εκπροσωπώ και εμού του ίδιου, σχετικά με το από βάθους χρόνου ζήτημα σχετικά με την αδειοδότηση του γυψορυχείου στη θέση Προφήτης Ηλίας. Δεδομένου ότι ανειλημμένες και από καιρό προγραμματισμένες υποχρεώσεις μου, δεν μου επιτρέπουν ούτε την δια ζώσης, αλλά και ούτε διαδικτυακά την
παρουσία μου το πράττω με την παρούσα επιστολή μου.
 Θέλω κατά αρχήν να σας διαβεβαιώσω ότι το θέμα αυτό το παρακολουθώ στενά σε όλη την πορεία του, ακόμα και όταν αυτό διαχειριζόταν από τον τότε Δήμο Ιναχωρίου και με ικανοποίηση διαπίστωνα την σθεναρή αντίσταση, αλλά και τις συντονισμένες ενέργειες του τότε Δημάρχου κυρίου Κουκουράκη, ο οποίος είχε αξιοποιήσει όλους τους επιστημονικούς φορείς και είχε εξαντλήσει κάθε νόμιμο τρόπο προκειμένου να τεκμηριώσει ότι περιβαλλοντικά και οικονομικά η προοπτική λειτουργίας ενός γυψορυχείου ή ακόμα περισσότερο μιας λατομικής ζώνης, θα ήταν καταστροφική όχι μόνο για την περιοχή, αλλά και για την Κρήτη ολόκληρη.
 Σε μια περιοχή με επενδύσεις τα τελευταία χρόνια περίπου 20.000.000 Ευρώ στον αγροτικό τομέα, στο τομέα υπηρεσιών και στον τουρισμό, που έχουν επιφέρει μια ήπια ανάπτυξη χωρίς επιβάρυνση του περιβάλλοντος, γιατί θα πρέπει οι επενδυτές αυτοί να οδηγηθούν στην απόγνωση, γιατί οι μικροιδιοκτήτες γης της  περιοχής να χάσουν κάθε αξία της γης τους και γιατί η αναπόφευκτη περιβαλλοντική επιβάρυνση να πλήξει βάναυσα τους ανθρώπους που ζούνε στη ευρύτερη περιοχή;
 Παραδείγματα των καταστροφικών συνεπειών τέτοιων επενδύσεων έχουμε σε όλη τη χώρα.
 Επιχειρήματα όπως η δημιουργία θέσεων εργασίας από μια τέτοια επένδυση (που σκόπιμα δεν είναι τεκμηριωμένη αριθμητικά) δεν είναι παρά προπετάσματα καπνού για να κάνουν την πρόταση ελκυστική και να κάμψει αντιδράσεις αλλά στην πραγματικότητα καμιά επένδυση που εκμηδενίζει την αξία γης και επιβαρύνει το περιβάλλον δεν ωφελεί τους ντόπιους, παρά μόνο τους ελάχιστους κερδοσκόπους επενδυτές.
 Γι αυτό σας καλώ όχι μόνο να καταψηφίσετε σήμερα την αδειοδότηση, όχι μόνο να προχωρήσετε στην τυπική κατάθεση ενστάσεων αλλά και να ενεργοποιήσετε τους Δημότες, μετά από ενημέρωσή σας, σε μια σθεναρή και ανυποχώρητη αντίσταση σε κάθε προσπάθεια κερδοσκοπικών συμφερόντων, γιατί αν πετύχουν τα σχέδιά τους θα βάλουν ταφόπλακα στην προοπτική ουσιαστικής και φιλικής προς το περιβάλλον ανάπτυξης πρωτίστως της περιοχής σας, αλλά και συνολικά στην Κρήτη, αφού θα
υποβαθμίσει την επισκεψιμότητα που έχετε από παντού.
 Ταυτόχρονα δεσμεύομαι πως στο πρόσωπό μου και μέσω του θεσμικού μου ρόλου θα έχετε ένα σύμμαχο προς την κατεύθυνση της αποτροπής ενός τέτοιου σχεδίου.
 Αθήνα 20-12-2021
 Με τιμή
 Παύλος Πολάκης
 Βουλευτής Χανίων ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. 

Ας ελπίσουμε οτι δεν θα σταματήσουμε εδώ ....αλλά θα σταματήσουμε όλους αυτούς που προσπαθούν με κάθε τρόπο να υποβαθμίσουν την Κίσαμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: