Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΠΑΛ ΣΤΟ ΕΕΕΕΚ ΚΙΣΑΜΟΥ

Την Πέμπτη, 15/12/2021, η Β΄ τάξη του Τομέα Υγείας Ευεξίας & Πρόνοιας του ΕΠΑΛ Κισάμου πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΕΕΕΕΚ. Κισάμου. Τους μαθητές συνόδευσαν η εκπαιδευτικός- μέλος ΕΕΠ - κα Σιώπη Αφροδίτη, και η εκπαιδευτικός κα Παρασκευή Σιμοπούλου η οποία και δήλωσε : «Η επίσκεψη ανοίγει το δρόμο γνωριμίας και αλληλεπίδρασης των παιδιών  τυπικής εκπαίδευσης με παιδιά που φοιτούν σε μη τυπικά σχολεία. Μίας αλληλεπίδρασης σύμφωνης με το πνεύμα της συμπερίληψης. 
Η συμπερίληψη,  « inclusiveeducation», αποτελεί πια το βασικό στόχο μιας εκπαιδευτικής πολιτικής που  αποβλέπει στην ισότιμη συμμετοχή στη μαθησιακή διαδικασία όλων των μαθητών ανεξάρτητα από το φύλο, το θρήσκευμα, την εθνικότητα, τις δυνατότητες ή τις ελλείψεις. Η βασική της αρχή είναι το « ένα σχολείο για όλους». Η εφαρμογή αυτή όμως συναντά αρκετές δυσκολίες και φαίνεται ότι ο δρόμος για την πραγμάτωσή της είναι μακρύς. 
Για το λόγο αυτό, το σχολείο μας σε συνεργασία με το ΕΕΕΕΚ Κισάμου, αποφάσισαν να φέρουν τους πληθυσμούς των δύο σχολείων σε επαφή θέτοντας απλούς και ανθρώπινους στόχους πλην όμως πολύ σημαντικούς. Ο στόχος από τη μεριά των μαθητών του ΕΠΑ.Λ Κισάμου είναι πρωτίστως να έρθουν σε επαφή με συνομήλικα παιδιά της κοινότητάς τους, να γνωρίσουν τη λειτουργία του σχολείου τους, να εμπλακούν σε κοινές δραστηριότητες και μέσα από αυτές να αλληλεπιδράσουν. Να συνειδητοποιήσουν ακόμα, ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κάποια παιδιά δεν αποτελούν εμπόδιο συναναστροφής και αιτία για αποκλεισμό. 
Πράγματι, η εμπειρία της επίσκεψής μας, επιβεβαίωσε περίτρανα πως οι παραπάνω στόχοι είναι εφικτοί. Την Πέμπτη, χωρίς να γνωριζόμαστε, οι πληθυσμοί των δύο σχολείων, γίναμε μία ομάδα! Τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα που προβλέπονται για την προστασία κατά του covid-19, μπήκαμε στο εργαστήριο μαγειρικής και βοηθήσαμε στην παρασκευή του πρωινού, φτιάξαμε κρέπες, γελάσαμε και συνεργαστήκαμε. Φτιάξαμε κατασκευές στο πλαίσιο των εικαστικών και μπήκαμε στην αίθουσα αισθητηριακής ολοκλήρωσης. Μπήκαμε στις πολύ ζεστές τάξεις και και γνωρίσαμε τους μαθητές. Ρωτήσαμε, μάθαμε και απαντήσαμε σε ερωτήσεις.  
Η εμπλοκή στις δραστηριότητες και η όλη αλληλεπίδραση έγινε με έναν ανεπιτήδευτο τρόπο. Ήταν κάτι που βγήκε αβίαστα. Σε αυτό βοήθησε πολύ η κατάλληλη προετοιμασία και το εξαιρετικά ζεστό και φιλόξενο κλίμα του εκεί σχολείου που μας «αγκάλιασε» και μας έκανε να νιώσουμε οικεία. Το αποτέλεσμα ήταν να ζωγραφιστούν στα πρόσωπα των παιδιών τόσα χαμόγελα! Τα παιδιά του σχολείου μας, επέστρεψαν ενθουσιασμένα και αυτό μας δίνει το κίνητρο να συνεχίσουμε τη συνεργασία αυτή με ακόμη περισσότερες δράσεις. Άλλωστε, φεύγοντας ανανεώσαμε πολύ αυθόρμητα το ραντεβού μας…
Ευχαριστούμε, πραγματικά τους συναδέλφους του ΕΕΕΕΚ Κισάμου, για την ευκαιρία που μας δίνουν, για την άριστη συνεργασία και τη φιλοξενία, για τον τρόπο που άνοιξαν την αγκαλιά τους για να γίνει εν τέλει κάτι τόσο απλό και αυτονόητο…να γνωριστούμε, να μοιραστούμε στιγμές.»
Νεκτάριος Ζουριδάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: