Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΕΔΗΚ

 Τιμές: Σημάδια ανόδου παρά την πίεση της νέας σοδειάς
Γράφει ο Νίκος Μιχελάκης*
Στα 3,40 οι υψηλότερες σε Κρήτη Πελοπόννησο στα 3,80 στην Κέρκυρα. Στα 4,0€/κ συναντώνται οι μέγιστες Ισπανίας και Ιταλίας
Ενώ η συγκομιδή προχωρεί και ήδη σε πολλές περιοχές προχωρεί προς το τέλος της, η επιβεβαίωση της μειωμένης ποσοτικά παραγωγής δεν μπορεί να πιέσει τις τιμές προς τα κάτω. Αντίθετα σε κάποιες περιπτώσεις στην Ισπανία και Ελλάδα διαφαίνονται σημάδια ανόδου.
Στην Ελλάδα, οι τιμές για τα έξτρα με 0,3ο οξύτητα, στην Κρήτη και Πελοπόννησο έφτασαν στα 3,40 €/κ, και στην Κέρκυρα στα 3,80€/κ!. (Πιν.1)
Στην Ισπανία ενώ η κινητικότητα της αγοράς αρχίζει να αυξάνεται οι μέγιστες των έξτρα έφρασαν στα 3,90€/κ, πλησιάζοντας τις μέγιστες Ιταλίας, ενώ οι μέσες κυμαίνονται στα 3,35€/κ πλησιάζοντας τις μέγιστες στην Ελλάδα.
Στην Ιταλία, όπου η αναμενόμενη παραγωγή εκτιμάται κάπως υψηλότερη από την περσινή, οι τιμές του έξτρα με την νέα σοδειά κυμαινόμενες μεταξύ 3,75-4,0€/κ.
Στην Τυνησία όπου με την έναρξη της συγκομιδής που αναμένεται πολύ υψηλή, παρουσιάστηκε αρχικά μια φυσιολογική πτώση τελευταία οι τιμές πλησίασαν τις τιμές Ελλάδας και κυμαίνονται στα 3,18€/κ.

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: