Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021

ΑΝΥΣΗΧΟΥΝ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

Επιστολή προς τον Δήμαρχο κ. Γεώργιο Μυλωνάκη, αλλά και στους αρμόδιους αντιδημάρχους και προέδρους σχολικών επιτροπών έστειλε ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων αλλά και ο σύλλογος διδασκόντων του 1ου Δημοτικού σχολείου, με το χάλι του σχολείου απο δυτικά, εξαιτίας διάνοιξης δημοτικού δρόμου, τονίζοντας τις ανησυχίες τους για την ασφάλεια των μαθητών αλλά και του σχολείου.
Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,
Σύσσωμο το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και ο Σύλλογος Διδασκόντων του 1ου Δημοτικού Κισάμου σας απευθύνουμε την παρούσα επιστολή για να σας μεταφέρουμε τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των μελών μας – γονέων και εκπαιδευτικών - αναφορικά με τις ενέργειες που έλαβαν χώρα στην αυλή του σχολείου μας.
Χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση και εν ώρα λειτουργίας του σχολείου μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς αιφνιδιάστηκαν από τα μηχανήματα του Δήμου που έσκαψαν την αυλή αφαιρώντας ένα μεγάλο τμήμα της στη δυτική πλευρά, προκειμένου να πάρει την τελική της μορφή η οδός Πνευματικάκη σύμφωνα με το σχέδιο πόλεως που είχε σχεδιαστεί πολλές δεκαετίες πριν.
Ως εκ τούτου, κατεδαφίστηκε το τοιχίο της περίφραξης του σχολείου αφήνοντας εκτεθειμένα όχι μόνο το κτίριο που στέκει από Τουρκοκρατίας αλλά και μια προκατασκευασμένη αίθουσα που βρίσκονται ακριβώς δίπλα στον ανολοκλήρωτο δρόμο. Η μεταφορά των κάγκελων δεν προσφέρουν ασφαλή προστασία παρά μόνο οριοθετούν υποτυπωδώς το χώρο του σχολείου. Επιπλέον, λόγω των βροχοπτώσεων μεγάλος όγκος νερού, όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες που συνοδεύουν την επιστολή μας, συγκεντρώνεται κοντά στα θεμέλια του σχολείου που πλέον είναι εκτεθειμένα σε κοινή θέα δημιουργώντας σοβαρούς κινδύνους για τη βιωσιμότητα του κτιρίου και την ασφάλεια των χρηστών του προσθέτοντας ένα θλιβερό θέαμα. 
Την εικόνα αυτή παρουσιάζει το σχολείο μας εδώ και μήνες ενώ ακόμα και ο δρόμος δίπλα στο σχολείο (οδός Πνευματικάκη), για τον οποίο έγιναν όλες αυτές οι ενέργειες, παραμένει ανολοκλήρωτος και ιδιαίτερα επικίνδυνος για τους διερχόμενους, με απουσία προειδοποιητικής σήμανσης. Ως γονείς μαθητών του σχολείου, μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και ως εκπαιδευτικοί διερωτόμαστε: 
•Ήταν απαραίτητο όλο αυτό το γκρέμισμα και η παραίτηση του «έργου» σε αυτή την κατάσταση;
•Ένα σχέδιο πόλεως που εκπονήθηκε πριν από δεκαετίες δεν επιδέχεται τροποποιήσεις ανάλογα με τις σύγχρονες ανάγκες; 
•Και αφού έγιναν οι παραπάνω ενέργειες, γιατί δεν έχουν επισπευστεί οι διαδικασίες αποκατάστασης αλλά υπάρχει στασιμότητα; 
Θεωρούμε δεδομένο ότι έχετε καταρτίσει ένα χρονοδιάγραμμα εργασιών, το οποίο αιτούμαστε να μας γνωστοποιήσετε. Θα ήταν αδιανόητο να μην υπάρχει ¨πλάνο¨, πριν προβείτε σε παρεμβάσεις πλησίον - και κυρίως εντός - μιας ενεργούς σχολικής μονάδας, της οποίας το ανθρώπινο δυναμικό ξεπερνά τα 150 άτομα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι πρόκειται για σχολείο που βρίσκεται σε λειτουργία παρακαλούμε θερμά, χωρίς άλλη καθυστέρηση, να μεριμνήσετε ώστε να επιθεωρηθεί ο χώρος από κάθε αρμόδιο και να προχωρήσουν άμεσα οι εργασίες που θα κριθούν απαραίτητες για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών όπως και η επιδιόρθωση και ολοκλήρωση του τοιχίου περίφραξης περιμετρικά του σχολείου. Παρακαλούμε για: 1) την άμεση ενημέρωση της σχολικής κοινότητας σχετικά με τη βλάβη που έχει υποστεί το σχολείο και 2) το πλάνο εργασιών που έχετε καταρτίσει.
Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε τα σχολεία στην Κίσαμο δεν περισσεύουν. Οφείλουμε να τα στηρίζουμε, καθώς από αυτά κρίνεται το μέλλον των παιδιών μας. Προχωρήστε στη διόρθωση «ασαφειών και παραλήψεων» στην Πράξη Εφαρμογής Ζώνης Επαφής Παλαιού Σχεδίου Πόλεως Κισάμου και επέκτασης του» για να βοηθήσετε την κοινωνία μας στο σύνολό της. Η ασφαλής και ομαλή λειτουργία του σχολείου πρέπει ν΄ αποτελεί προτεραιότητα για το Δήμο μας και επιβάλλεται να ξεπεραστεί κάθε εμπόδιο που ευθύνεται για περαιτέρω καθυστέρηση.
Δ.Σ. ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ
1ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΙΣΑΜΟΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια: