Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021

ΑΝ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΝΕΡΟ ..ΔΙΨΑΜΕ

Το φράγμα του ποταμού Ταυρωνίτη και τον αγωγό που θα το συνδέσει με την δυτική Κίσαμο, δεν είναι κάτι καινούργιο. Μάλιστα είναι μήλο της έριδος ανάμεσα στην προηγούμενη δημοτική  αρχή και την σημερινή. Είναι το έργο που χαιρετίστηκε όταν ανακοινώθηκε προεκλογικά στην πρώτη πολιτική συγκέντρωση μετά απο πολύ καιρό στην Κίσαμο, στην πλατεία Τζανακάκη απο την βουλευτή της Ν.Δ κ Ντόρα Μπακογιάννη. Μάλιστα απο τότε, στο αρχείο του blog υπάρχουν, οι κόντρες για το νερό που θα μας έφερναν στα διψασμένα χωριά της Κισάμου (με φυσική ροή) ήταν πολλές. 
Θα σταθώ βέβαια στις δηλώσεις των τριών κατ εξοχήν ενδιαφερόμενων, που έγιναν από τον Οκτώβρη του 2019 ως και σήμερα. Δηλαδή απο την στιγμή που το θέμα αυτό...χαρακτηρίστηκε σαν Εθνικό έργο, ως και προχθές που τελικά θα ξεδιψάσουμε τον Πλάτανο την Γραμβούσα- τις Λουσακιές απο τα δικά* μας νερά.
Οκτώβρης 2019
- Η απόφαση αυτή (σαν Εθνικό έργο) αποτελεί δικαίωση για την δημοτική αρχή Κισάμου, που από το 2013 πίστεψε και προώθησε τη λύση αυτή και παρακολουθούσε και στήριζε τις προσπάθειες της Αντιπεριφέρειας Χανίων την τελευταία 3ετία. Πλέον, οι κάτοικοι ειδικά σε Πλάτανο – Γραμβούσα και Λουσακιές, μπορούν να ελπίζουν βάσιμα σε πλήρη επίλυση των αρδευτικών προβλημάτων τους, σε συνδυασμό πάντα και με τα λοιπά σχετικά έργα που μελετώνται και θα μελετηθούν στην περιοχή. 
Μυλωνάκη Γιώργος.
Οκτώβρης 2019
Τώρα οι κάτοικοι, ειδικά σε Πλάτανο – Γραμβούσα και Λουσακιές μπορούν να ελπίζουν……Το ζήσαμε και αυτό…. Να βγαίνει δελτίο τύπου του δήμου Κισσάμου για  να δηλώσει δικαιωμένος ο δήμαρχος επειδή ανακοινώθηκε ως Εθνικό έργο “Η Αξιοποίηση του Υδατικού Δυναμικού του Ταυρωνίτη”, λες και μπορούσε να χαρακτηριστεί κάτι άλλο. Ήμασταν παρόντες πολλοί στην παρουσίαση της επικαιροποίησης της μελέτης του 1992… για το έργο αυτό, από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, και ακούσαμε και είδαμε… Οι υπόλοιποι θα περάσουν άλλα τόσα χρόνια και θα δούμε …τι θα δούνε.
Σταθάκης Θεόδωρος
Και ακολουθεί και η τρίτη δήλωση Γενάρης 2021
- Κατά τα προηγούμενα έτη, μετά από πολλές προσπάθειες και παλινωδίες η Περιφέρεια Κρήτης με την Αντιπεριφέρεια Χανίων ωρίμασαν φάκελο του παραπάνω έργου, προκειμένου το σύνθετο Φράγμα Ταυρωνίτη και τα συνοδά έργα ( αγωγοί μεταφοράς νερού, αντλιοστάσια κλπ) να μπουν σε διαδικασία υλοποίησης. Παρακαλούμε όπως επιμεληθείτε και προσωπικά για την ενεργοποίηση όλων των απαιτούμενων διαδικασιών προκειμένου, ένα στρατηγικής σημασίας για τον αγροτικό τομέα έργο, να δρομολογηθεί σε τροχιά υλοποίησης.
Γιάννης Μαλανδράκης

Με απλά λόγια στον Πλάτανο στην Γραμβούσα και στις Λουσακιές θα ξεδιψάσουν κάποτε... αλλά αυτό το πότε δεν εξαρτάται και πολύ απο μας...γιατί αν θέλαμε να τους ξεδιψάσουν απο τον Ταυρωνίτη, τι περιμένουν 29 χρόνια (1992) και δεν το κάνουν;
 Αν βέβαια θέλαμε να τους ξεδιψάσουμε απο τα εκατομμύρια κυβικά των Νοπηγείων γιατί δεν το κάναμε τόσα  χρόνια; Τι μας εμπόδιζε;

* Για την απορία που έχει πρώην δημοτικός σύμβουλος ποιος ξεδιψάει πρώτα, του αναφέρω την οδηγία του 2000  
- Ναι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να έχει ενιαία διαχείριση πάντα, βέβαια αφού καλυφτούν κατά προτεραιότητα οι ανάγκες της περιοχής του υδροφορέα. Εμείς όμως δεν καλύπτουμε τις προτεραιότητες μας.... αλλά απο το ίδιο νερό τις καλύπτουν κάποιοι άλλοι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: