Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 10 Αυγούστου 2024

Η ΟΙΚΙΑ ΚΑΛΛΕΡΓΗ ΣΤΑ ΚΑΤΩ ΜΕΣΟΓΕΙΑ

 Με την ευκαιρία της προχθεσινής εκδήλωσης στο Ιστορικό Αρχείο Χανίων με θέμα *Καλλέργηδες και Ενετοκρατία* παρουσιάζουμε φωτογραφία της οικίας Καλλέργη στον Άγιο Γεώργιο τής παλαιάς Κοινότητας Γραμβούσας στα Κάτω Μεσόγεια που είχε δημοσιεύσει ο Ιταλός Μεσαιωνολόγος Γκιουζέπε Γκερόλα στό τόμο τής σειράς *ΕΝΕΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΚΡΗΤΗΣ* ( *ΜΟΝUΜΕΝΤΙ VENETI NELL  ISOLA  DI  CRETA Vol. III pag. 258 )   
Την οικία Καλλέργη με την υποσημείωση *S.GIORGIO CASA DEI CALERGI* στον Άγιο Γεώργιο είχε φωτογραφίσει ο Γκερόλα το 1900, στο πλαίσιο τής εκστρατείας για τη καταγραφή  των ενετικών μνημείων κατά μήκος της Μεγαλονήσου πού είχε αναλάβει ο Ιταλός φημισμένος  αυτός επιστήμονας κατά τα χρόνια 1900-1902 με εντολή τού Ινστιτούτου Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών τής Βενετίας, και είχε συμπεριλάβει σέ 5 μεγάλους τόμους που εκδόθηκαν από το 1905 μέχρι το 1932 με τον προαναφερόμενο γενικό τίτλο.  
Όπως φαίνεται, εκτός από τον Αι Γιώργη στα Μεσόγεια, αλλά και από το χωριό Καλλεργιανά, πλησίον του Καστελλίου, η μεγάλη και πολυπλόκαμη αρχοντική οικογένεια των Καλλέργηδων κατά την Ενετική περίοδο διατηρούσε ισχυρά και διακεκριμένα μέλη της οικογένειας και στη  Κίσαμο. Στη παλιά σειρά ΒΙΠΕΡ (1971) εξάλλου, ο διακεκριμένος Χανιώτης συγγραφέας και δημοσιογράφος Νίκος Αγγελής, που είχε εκδώσει τη λογοτεχνική ιστορική μονογραφία  *ΑΛΕΞΙΟΣ ΚΑΛΛΕΡΓΗΣ Ο ΜΕΓΑΣ ΑΡΧΩΝ* αναφέρει και τις επισκέψεις του Μεγάλου Άρχοντα Αλέξιου Καλλέργη στους Καλλέργηδες της Κισάμου.
Σημειώνεται ότι στην απογραφή του Ενετού Προβλεπτή BASILICATA (1630) το χωριό Άγιος Γεώργιος αναφέρεται με το όνομα τής οικογένειας Καλλέργη: *San Zorzi dei Calergi.*
H δε παραπάνω βίλα Καλλέργη είναι του 16ου ή 17ου αιώνα, οικοδόμημα 15,5 μ. μήκος και 7 πλάτος, με 3 διαμερίσματα.
 Υπενθυμίζεται ότι με τις ενετικές επαύλεις τής Κισάμου έχει ασχοληθεί  σέ βάθος και εξαιρετική επιμέλεια, η εκλεκτή αρχιτέκτων Νεκταρία Λαινάκη, η οποία έχει παρουσιάσει τίς εργασίες της σέ διάφορα συνέδρια και περιοδικά.
Με την ευκαιρία αυτή, επανερχόμαστε και πάλι, στην ανάγκη μελέτης και αξιοποίησης των  χρησιμότατων, σωστικών και τεκμηριωμένων προτάσεων πού είχε διατυπώσει, ο μόλις  εκλιπών αρχαιολόγος Μιχάλης Ανδριανάκης, ο οποίος αφήνει μεγάλο κενό στα μεσαιωνικά θέματα του τόπου, προτάσεις πού είχε απευθύνει σέ Υπουργείο, Δήμο και ιδιοκτήτες, ύστερα από τις καταστροφές στη βίλα Τρεβιζάν στο Δραπανιά, αρχές 2020. Με τις προτάσεις του καλούσε σέ επιχείρηση διάσωσης τής πλούσιας ενετικής κληρονομίας της Κισάμου και για να μην εξαφανιστούν τα ιστορικά  ενετικά οικοδομήματα των αρχοντικών αυτών οικογενειών τής Κισάμου, από την εγκατάλειψη των ανθρώπων, καθώς και από τη φθορά τού χρόνου και των στοιχείων τής φύσης.
Κυριάκος Ροδουσάκης  

Δεν υπάρχουν σχόλια: